Hoppa till sidans innehåll

Danska och franska mästare med blågult i lagen

28 MAJ 2021 14:59
De senaste veckorna har inte mindre än fem svenska spelare korats som mästare i sina respektive ligor. I Frankrike segrade SUIF-duon Jon Persson och Hampus Nordberg medan Hampus Söderlund, Magnus Månsson och Malte Möregårdh tog hem guldet i Danmark.
  • Uppdaterad: 28 MAJ 2021 14:59

Hampus Söderlund, Magnus Månsson och Malte Möregårdh spelar i det danska laget Næstved Bordtennis och i finalen besegrade man ett stjärnspäckat Roskilde bestående av Michael Maze, Allan Bentsen, Finn Tugwell, Antoine Doyen och svensken Jens Lundquist. Under slutspelet har Hampus spelat sig till kvoten 7-1. Förutom Hampus och Magnus spelar även Tomas Koldas och Nikita Iarushin i ”svensklaget”.

Finalen vann Næstved med 2-0 i matcher (5-3, 5-2) och därmed tog klubben sitt första ligaguld någonsin i sin 39-åriga historia.

I Franrike spelades inget slutspel utan seriesegraren korades även som mästare. Jon Persson och Hampus Nordberg spelar i Les Loups D’Anger och laget gick genom säsongen med 13 vinster på 18 matcher och slutade på 46 poäng, tre före tvåan T.T Jura Morez. Hampus landade på kvoten 9-7 och Jon 14-8. Förutom de båda svenskarna spelar även portugisen Joao Gerlado och fransmannen Bastien Rembert i laget.

Kristian Karlsson och Anton Källberg har också möjlighet att bli mästare, då i tyska Bundesliga där båda spelar i Düsseldorf. Finalen i den tyska ligan spelas söndag 6 juni.

Strax efter gulden var bärgade skickade vi ut frågor till samtliga fyra av de blågula vinnarna och svaren på dessa frågor hittar ni nedan.

Frågorna som ställdes var:
– Vad betyder en sådan lagseger för er?
– Hur står sig en sådan seger jämfört med ett svenskt lagguld?
– Hur är guld i individuella klasser jämfört med lag?
– Vad är det bästa med att spela i lag?

Danmark_guld_2_21.jpg
(Danska mästare 2020/2021, Næstved)

Hampus Söderlund, Næstved, Danmark

"Jag kan såklart bara prata för mig själv, men för mig personligen så rankar jag detta guldet högt. Det har varit ett av de stora målen med denna säsongen och att då lyckas vinna guldet är en underbar känsla. Extra kul när vi i grundserien hade jämna matcher mot B75 och inte riktigt lyckades rå på Roskilde.

Väldigt kul att hela laget lyckades prestera på topp i slutspelet som resulterade i väldigt starka resultat som jag tror är starkt anknutna till en väldigt bra gruppdynamik och tro till att vi skulle vinna oavsett vad som hänt tidigare under säsongen eller vad framtiden skulle bringa. Jag har aldrig vunnit SM i lag för seniorer så kan inte riktigt jämföra på det sättet. Men att vinna ett mästerskap är alltid en unik upplevelse och att vinna guld med Næstved förra veckan rankar jag lika högt som om jag vunnit guld med SUIF eller Halmstad nästa vecka.

Individuella guld och guld i lag tycker jag är precis lika roliga! Kanske rentav att lag-guld är ännu roligare ur det perspektivet att man får dela glädjen med personer som man jobbat väldigt tätt med under en hel säsong eller under en ännu längre period. Det är en fantastisk känsla och skapar minnen som man delar och bär med sig för all framtid. Just att man delar något för all framtid. Man jobbar tillsammans som en enhet mot ett gemensamt mål som under vägen även skapar starkare individer. Där tycker jag att vi lyckats fantastiskt i Næstved!

Två unga coacher som har brunnit för att vinna guld och velat veta vad vi spelare behöver för att prestera. Vi har haft två unga tjecker som inte varit tänkta att spela men som gjort allt för att spela och få laget att fungera. Vi hade även en ryss i laget som i början va skakig och inte ens pratade till att i slutet prata om att han hade känslan att vi kan slå kinesiska landslaget med denna lagkänslan. Han gick från att vara bänknötare i semi till fantastisk pingis i finalen. Malte vann flera viktiga matcher i början av säsongen och bidrog till en viktig konkurrenssituation för framförallt tjeckerna. Magnus har haft skadeproblem under säsongen och haft väldigt begränsat med tid för att komma i bra form till slutspelet. Men han blev bara bättre och bättre och var grym i finalserien!

Jag själv känner också att laget ger en liten extra procent energi till en själv när man så starkt känner att hela laget litar på att man kommer att ta sina matcher som gör att man har lite extra kampvilja när det drar ihop sig i matcherna.

Så som svar på frågan, det bästa med att spela i lag är gruppdynamiken i att sträva mot gemensamma mål."

Magnus Månsson, Næstved, Danmark
"Ett guld rankar jag alltid högt sen håller jag inte det ena guldet högre än det andra eftersom de är tagna under så skilda förutsättningar. Detta guldet var mitt första i Danmark och det togs tillsammans med ett väldigt skönt gäng unga spelare och ledare vilket jag har tyckt varit väldigt roligt.

Vad som också är stort med detta guldet är att det är det första danska mästerskapsguldet för staden Næstved i någon sport det tycker jag är extra roligt. Jag har tyvärr inget singelguld utan bara i dubbel, mixed och lag och då delar man det ju alltid med någon. Dock så sitter min fru här bredvid och säger att mixed-guldet är det bästa!

Pingis är ju en väldigt mentalt intensiv och individuell sport vilket också betyder att om inte du gör jobbet och vågar spela så är det heller ingen annan som kan göra det åt dig. Detta är något som mildras lite av lagspelet där du faktiskt kan gå vinnande ur en lag match trots att du inte har haft din bästa dag. Detta stödet man får från lagkompisarna och den känslan som skapas när alla vill hjälpas åt att vinna samt de vänner man får utanför hagen via lagspelet är det jag tycker är bästa med att spela i lag."

Fra_vinnare_21.jpg
(Franska mästare 2020/2021, Angers)

Jon Persson, Angers, Frankrike

"Klart det betyder mycket. Att vinna ute i Europa känns väldigt speciellt! Det går inte att jämföra. Båda är speciella på sina sätt!
Att ta ett guld hemma i Sverige med klubben man bor och tränare med är så klart speciellt. Men att vinna här nere i en klubb som aldrig har vunnit serien är så klart väldigt roligt!

Hampus Nordberg, Angers, Frankrike
"Det är bland det största i min karriär så detta är något jag är väldigt stolt över.

Nja går inte att jämföra riktigt, båda gulden är något jag kommer minnas med stor glädje när jag summerar min karriär. Just känslan över att man inte bara vinner guld för sig själv utan med ett lag och en hel klubb som kanske till och med är lyckligare än en själv, det är stort!

Jag älskar att spela i lag! Och det är väl stödet man får och ger, och att man bygger en relation med alla i laget som visar sig i resultaten. Har man en go stämning i laget och trivs ihop är jag övertygad att man vinner någon boll extra när det hettar till. Så det är mer än att spela singelmatcher bara. Och det gillar jag!"

Skribent: Peter Johansson
Epost: Adressen Gömd

Liverapporteringpingiskanalen

Annons Solidsport

Evenemang

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

sporrong

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info