Hoppa till sidans innehåll

Elitsatsa och studera – samtidigt

16 MAR 2020 16:26
Idag öppnar ansökningen till höstens program för både Högskola och Universitet. Du som vill kombinera Högskolestudier med en professionell idrottskarriär kan bland annat söka till PIKA-programmet på Högskolan i Halmstad.
  • Uppdaterad: 17 MAR 2020 14:49

PIKA står för Professionell Idrottskarriär och Arbetsliv och är en fyrårig utbildning som riktar sig mot dig som vill fortsätta din elitsatsning men kombinera den med studier. Programmet ger en examen i idrottsvetenskap och omfattar totalt 180 högskolepoäng. Takten på utbildningen är 75 % för att fortsatt möjliggöra träning och tävling på hög nivå. Svenska Bordtennisförbundet har sedan våren 2019 ett samarbete med Högskolan i Halmstad gällande PIKA-programmet och andra utbildningar, exempelvis den kurs i "High Performance" för elittränare som genomfördes vintern 2019. 

Just nu går flera studenter med koppling till bordtennis PIKA-programmet och nedan följer deras tankar och

Wilhelm Kindblad är 24 år och går nu sitt fjärde och sista år på PIKA-programmet. Han kombinerar sina studier med spel i Halmstad BTK:s Superettanlag och i danska Elitserien.

”Jag började studera på PIKA-programmet eftersom jag kände att jag efter gymnasiet ville kunna satsa helhjärtat på pingisen, dessutom kunde jag se mig själva arbeta med idrott eller pingis även efter jag själv inte ville satsa fullt ut. Min egen bordtennissatsning kunde jag inte livnära mig på ekonomiskt så att jag behövde något vid sidan om. Antingen jobba eller studera och kunna ta studielån/bidrag. PIKA kändes som ett perfekt val eftersom jag då i fyra år i lugn och ro skulle kunna satsa på min pingis och träna exakt så mycket jag ville samtidigt som jag kände att min framtid inte blev lidande.

För mig har det varit väldigt smidigt att kombinera, jag har inte upplevt att varken skolan eller pingisen har tagit över utan jag har fått lägga så mycket tid och energi på det jag vill. Ibland har jag velat träna mycket och då har jag kunnat det, och ibland har jag lagt mer fokus på skolan under perioder då pingisen var lugnare.

För mig har det varit otroligt utvecklande med PIKA, framförallt för min egen karriär då det har öppnat upp för mer kunskap och frågor som inte tidigare tänkt på. Att läsa om psykologi och själv behöva reflektera över situationer mer djupgående som jag annars inte hade gjort. Detta har utvecklat mig både utanför och i pingishallen. Dessutom har det varit väldigt givande och lärorikt att få vara i kontakt med andra elitsatsande idrottare, att få höra om deras erfarenheter och tankar samt hur de går igenom väldigt många saker man själv upplevt och tänkt över. Det är något som utvecklats genom tiden, dem som man nu snart gått i samma klass som i fyra år har man ju kommit väldigt nära och har haft vissa extremt intressanta diskussioner med, som jag kommer ta med mig som erfarenhet under hela min karriär.

Efter mina år på PIKA så är jag fortfarande inne på samma bana som när jag började studera. Jag vill spela pingis eller arbeta med pingis, möjligtvis som tränare. Jag känner att det fortfarande är svårt att släppa pingisen helt samtidigt som jag känner att vara tränare hade varit väldigt roligt. Oavsett känns det väldigt tryggt att ha fyra års utbildning i ryggen så när dagen kommer och det är dags att avsluta karriären så är jag redo."

Alexandra Sandéhn är 25 år gammal och tog examen från PIKA-programmet 2019. Året innan hade hon avslutat gymnasieutbildningen på Riksidrottsgymnasiet i Köping. Alexandra är nu aktiv som förbundskapten för flickkadetterna, tränare inom NIU idrottsgymnasium i Halmstad samt ungdomstränare i Falkenbergs BTK. Utöver detta arbetar Alexandra med att revidera, uppdatera samt publicera material i den nya utbildningsstruktur som SBTF arbetar med just nu.

"Min ambition var att vidareutbilda mig efter gymnasiet och jag hade ett stort intresse för idrott och idrottspsykologi. Jag ville samtidigt återuppta bordtennisen igen efter ett längre uppehåll, och med Halmstad som bordtennisstad visste jag att jag skulle känna mig som hemma. PIKA-programmet gav mig därmed bra förutsättningar att kunna kombinera studier med idrotten som mitt stora intresse.

PIKA-programmet har skapat goda förutsättningar att kunna kombinera idrott och studier i den kontext att programmet har varit väldigt flexibelt när det gäller tid och plats. Som idrottare kanske du reser iväg en hel del på träningsläger och tävlingar och har därför inte alltid möjlighet att vara på plats. Detta är något som lärarna på Högskolan i Halmstad tar hänsyn till och kan oftast anpassa detta under utbildningens gång.

Under det tredje studieåret läste vi under en termin ”ledarskap” där det ingick att göra ”ULF” där syftet var att överleva i vildmarken samt att arbeta med gruppdynamik och ledarskap. Det var ett minnesvärt tillfälle eftersom vi inom klassen kom varandra närmare och hade väldigt kul. Vi insåg däremot att vi var idrottare då vi endast tänkte på att vinna tävlingarna istället för att samarbeta och hjälpa de andra lagen från skolan att ”överleva”.

Det finns tankar om att vidareutbilda mig till en magisterexamen inom idrottspsykologi under hösten 2020. Jag har ett stort intresse inom idrottspsykologi så det hade varit väldigt roligt att få arbeta med det i framtiden. Utöver detta finns intresse av att få arbeta med utbildning inom idrott och framförallt ledarskap, men i vilket sammanhang detta sker får tiden utvisa."

Magnus Pohjolainen är 26 år gammal och bor även han i Halmstad dit han flyttade när han var 15 år för att gå på gymnasiet men också för att spela bordtennis. 2015 återvände Magnus till Halmstad efter några år i Stockholm, denna gång var anledningen PIKA-programmet.

"Jag började studera på PIKA-programmet då jag tyckte det var ett intressant program där jag förutom den breda utbildningen även fick chansen att elitsatsa på min idrott. Det bästa med programmet var möjligheterna jag hade till träning och samtidigt på ett enkelt sett hänga med i utbildningen med hjälp av kurser som fanns inspelade på internet. Detta gjorde att jag inte alltid behövde vara på plats för att hänga med i kurser. Hjälpen jag har fått med exempelvis gymträning av vår personliga tränare James har varit fantastisk.

Att ha en dubbel karriär med studier och idrott är inte alltid lätt, men PIKA-programmet gjorde mycket för att underlätta detta för oss elever, de skapade möjlighet att utföra vår idrott och skapade möjligheter att plugga på distans. Det faktum att programmet är på 75% hastighet, vilket gör att kurserna är lite långsammare, har givetvis även det hjälpt till.

Jag tar med mig många fina minnen och stunder under de fyra åren jag läst PIKA-programmet, men ett av de roligaste minnen och ett jag aldrig glömmer är att skriva vår C-uppsatts tillsammans med Mathias som är en före detta fotbollsspelare. Det var både ett bra och jobbigt minne. Jag tyckte det var otroligt jobbigt men vi hade väldigt roligt under alla de timmar, dagar och veckor vi satt från morgon till kväll. Samtidigt under denna uppsats så föddes min son, så det tillför såklart alla goda minnen från den tiden. Ett annat minne var såklart när jag fick mitt elitseriekontrakt och fick chansen att spela i högstaligan för Falkenbergs BTK.

I framtiden arbetar jag gärna, precis som nu i Kungsbacka BTK med en föreningsutcklande roll samt att arbeta som en team-leader inom ett företag där jag får arbeta med människor och hjälpa folk utvecklas."

Michaela Karlsson är 26 år gammal och kommer ursprungligen från Åmål där hennes bordtenniskarriär började i Ärtemarks IF. Michaela var väldigt framgångsrik som kadett och vann många nationella mästerskap. Michaela arbetar precis som Alexandra som förbundskapten för flickkadetterna och med att arbeta SBTF:s utbildningar.

"Vid sidan av min aktiva karriär som spelare så började jag bli intresserad av idrottspsykologi och att utbilda mig inom tränarrollen. Därav gick resan mot Halmstad och programmet professionell idrottskarriär och arbetsliv (PIKA), där kunde jag kombinera högskolestudier med min idrottssatsning. Idag läser jag vidare efter kandidaten till en magister i idrottspsykologi. Jag är också aktiv som både klubb- och landslagstränare samt arbetar med att digitalisera den nya tränarutbildningen för svenska bordtennisförbundet.

PIKA-programmet erbjöd förutsättningar för att kunna studera och samtidigt satsa på min idrott, ungefär på liknande vis som Riksidrottsgymnasiet hade gjort tidigare. Det som gjorde valet ännu mer självklart var att Halmstad BTK hade en träningsmiljö med en fin hall och både duktiga spelare och tränare. Halmstad som stad erbjuder också det mesta, men det som sticker ut lite extra enligt mig är den fina naturen och närheten till havet (och även Tylösand).

PIKA har alltid stöttat oss idrottsstudenter i de utmaningar som vi möter i vår vardag. Exempelvis har vi sällan skriftliga tentor, det mesta är hemtentor och inlämningar. Vi får också möjlighet till att läsa till viss del på distans. Jag uppskattade även att få lära känna nya människor från andra idrotter, Halmstad är exempelvis en riktigt golfstad och vi hade många golfsatsande studenter i klassen. Jag trivdes väldigt bra under mina fyra år på PIKA, så bra så att jag bestämde mig för att läsa vidare. En stor anledning till att jag trivs så bra på Högskolan i Halmstad är alla kompetenta och förstående lärare. Vi har exempelvis världsledande professorer inom idrottspsykologi som även är ett av mina favoritområden.

I dagsläget vet jag inte vad jag kommer att göra i framtiden. Efter min magisterexamen finns det möjlighet att fortsätta min akademiska karriär med en doktorandexamen, det skulle vara väldigt roligt och utmanande. Jag tycker att idrottspsykologi är ett väldigt spännande och brett område. I praktiken skulle jag exempelvis vilja utbilda och utveckla idrotten (och samhället) inom de områden som jag brinner mest för inom idrottspsykologin vilket exempelvis berör frågor inom; optimera och prestera när det gäller, ledarskap, karriärutveckling, talangutveckling och en jämställd idrott."

Om du vill veta mer om PIKA-programmet eller någon av de andra utbildningar på Halmstad högskola som går att kombinera med elitidrottande rekommenderar vi följande länkar:
Högskolans hemsida
Beskrivning av PIKA-programmet
Halmstad högskola som Riksidrottsuniversitet
Definition av elitidrottsstudent
SBTF:s infosida

Om du är intresserad av andra eftergymnsiala utbildningar där du kan kombinera studier med idrott kan du läsa mer om dessa här:
Riksidrottsuniversitet och andra elitidrottsvänliga lärosäten

Viktiga datum

16 mars – Webbanmälan öppnar
15 april – Sista anmälningsdag
7 maj – Sista dag att betala anmälningsavgift eller styrka avgiftsbefrielse
April-juni – Kontrolluppgifter
18 juni – Sista kompletteringsdag
9 juli – Antagningsbesked med svarskrav
24 juli – Sista svarsdag
30 juli – Andra antagningsbeskedet

För anmälan, besök www.antagning.se

Foto: Joachim Brink/Högskolan i Halmstad

Skribent: Peter Johansson
Epost: Adressen Gömd

Liverapporteringpingiskanalen

Annons Solidsport

Evenemang

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

Sports heart

SRB

sporrong

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info