Hoppa till sidans innehåll

EM: Bitter förlust i semifinalen

02 OKT 2021 14:29
Sverige fick i semifinalen mot Ryssland ge sig med 0-3 efter en oerhört stark insats av motståndarna samtidigt som de svenska spelarna inte kom upp i den nivån de kan eller hade behövt för att vinna.
  • Uppdaterad: 02 OKT 2021 14:29

Först ut för Sverige var Truls Möregårdh som ställdes mot 20-årige Lev Katsman en spelare svensken mött och besegrat många gånger förr. Truls var också den som tog kommandot av det första setet. Men trots ledning och setboll kunde Katsman smita iväg med seger och skaffa sig en 0-1 ledning mot Truls. Svensken startade det andra setet som dragracer och försvann iväg till en ledning på 7-1 men tyvärr är dragracerbilar inga långdistansare och Katsman kunde komma tillbaka poäng för poäng men ledningen var för stor och Truls kunde kvittera till 1-1i i set.

Tredje set blev jämnt om än något svängigt. Ryssen drog ifrån till ledning med 5-0 och 6-1 innan Truls bit för bit tuggade sig ikapp till 7-7 men väl där lyckades Katsman samla sig och ta hem setet med 7-11. Truls kändes i det läget spelmässigt överlägsen men låg ändå under med 1-2 i set, en vansklig situation för Truls att ta sig ur.

Truls tar hem det fjärde setet. Ledning med 8-3 förvandlades ganska snabbt till 8-6 men Truls kunde ta sig samman och vinna setet med 11-7. Skiljeset startar med svenska ögon ganska illa där Katsman lyckas komma till egen attack oftare än Truls och vid sidbytet leder ryssen med 3-5. Spelarna fortsatte att växla poäng men svenskens taktik verkar rätt klar då han i stort sätt hela tiden i inledningen av detta set returnerade med ett aggressivt skär mot Katsmans backhandhörn för att sedan gå på motattack. Vid ledning 6-7 för Katsman så väljer Ryssland att ta timeout ett lyckodrag skulle det visa sig då han därefter tar tre raka poäng och skaffar sig fyra matchbollar och ledning 6-10. På den andra matchbollen ger Katsman Ryssland ledningen med 0-1 av semifinalen. En stark insats av Katsman som smart och dessutom väldigt bra.

Anton Källberg fick i sin första match möta Maksim Grebnev som klev in i hagen stekhet, som han alltid gör denna känslospelare. Första set knep ryssen med 8-11 efter att vid flera tillfällen hittat ett tomt forehandhörn hos Anton. En något stillastående Anton Källberg som inte riktigt kommit upp i den nivå vi vant oss vid i inledningen av matchen. Andra set liknande det första i stora delar, där Anton ofta blev låst av Grebnev som styrde det mesta av händelserna och med marginalerna på sin sida i slutet gick även det andra setet förlorat. Sverige i detta läge RIKTIGT illa ute och värre skulle det bli. Anton drog ifrån i inledningen av setet till 6-2 men därefter låste det sig för svensken och en storspelande Grebnev samlade poängen på hög och inget motvapen fanns just där och då att finna för Anton som fick se sig besegrad med 0-3. Sverige i underläge med 0-2.

Sverige i brygga
Sverige i kraftig brygga när Jon Persson fick komma in i spel mot Vladimir Sidorenko. Jon drog ifrån till 7-3 och 9-5 men olustigt nog stod det snart 9-9. Jon som har otroligt fin statistik i lagspel tog hem de två sista poängen och med det första setet i hamn.

Sidorenko rivstartade det andra setet och stoppade aldrig efter det. 1-11 och sensationellt bra spel av ryssen som tillsammans med sin lagkamrater högljutt jublar åt varje vunnen boll. Som hungriga vargar som fått blodvittring attackerar ryssarna Sverige gång på gång. Tredje set blev stenhårt och trots svensk setboll för Jon så gick setet förlorat via en kantboll även om det i spelet inte var speciellt orättvist så var det en tung avslutning.

I fjärde set kan Jon Persson via bra variation på framför allt sina långa servar skaffa sig ett övertag och ta hem setet. Sidorenko oerhört stark i sitt backhandspel genomgående och en nyckel för Jon att hantera och hålla undan.

Skiljeset blev dramatiskt. Sidorenko var den mer aggressiva av de två spelarna och kunde skaffa sig ett övertag men Jon gav sig aldrig och poäng efter poäng tog honom tillbaka in i setet och hela vägen fram till matchboll. På matchbollen tvekar Jon lite grann och det skulle i slutändan kosta honom matchen då Sidorenko fortsatte att ”gå för det” hela vägen och kunde med 11-13 besegla Sverige öde. Ryssland till final och ett bedrövat Sverige utslagna som bronsmedaljörer, en medalj som nog inte tröstar spelarna alls just nu.

Sverige-Ryssland
0-1 Truls Möregårdh-Lev Katsman 2-3 (10-12, 11-7, 7-11, 11-7, 7-11)
0-2 Anton Källberg-Maksim Grebnev 0-3 (8-11, 9-11, 8-11)
0-3 Jon Persson-Vladimir Sidorenko 2-3  (11-9, 1-11, 10-12, 11-6, 11-13)

Förbundskapten Jörgen Persson sa följande efter matchen
- Förlust med 0-3 är stora siffror men de var bättre och jag får gratulera Ryssland till segern. De var mer aggressiva än våra spelare som stundtals i matcherna spelade lite ängsligt, säger Jörgen Persson.
- I efterhand är allt mycket enklare och visst hade det kunnat blivit annorlunda om Mattias (Falck) hade spelat men jag står fast vid min laguttagning. Jag hade fyra bra spelare att välja mellan och jag hade hoppats att någon av de unga skulle ta chansen. Ryssland spelar tre väldigt unga spelare som vågade gå för det hela tiden och det gick vägen för dem idag, avslutar Jörgen.

Skribent: Max Ansbro
E-post: Adressen Gömd

Liverapportering

Evenemang

Bordtennis-VM 2021
23-29/11, Houston, USA
Information
Resultat
Webbsändning (bord 1-2)

SVT sänder finalerna
20:40 SVT24/SVT Play,
Final dubbel herrar

01:55 SVT1/SVT Play,
Final singel, herrar

Kommentatorer:
Chris Härenstam/
Jan-Ove Waldner

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

Craft_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info