Hoppa till sidans innehåll

EM: Falck föll mot Boll i semifinalen

27 JUN 2021 14:14
Det blev ingen ny stor mästerskapsfinal för Mattias Falck som föll med 2-4 mot den tyske veteranan Timo Boll. Mattias hamnade i underläge med 0-3 men kom tillbaka till 2-3 innan tysken säkrade sjätte set med 11-7.
  • Uppdaterad: 27 JUN 2021 14:14

I första set var det hela tiden tysken som var i ledning med några bollars marginal innan Falck gjorde en otagbar backhandblockering och kvitterade till 9-9. Boll skaffade sig en setboll men Falck kvitterade på nytt och skaffade sedan sig själv setboll vid 11-10. Boll vek inte ner sig utan vann tre raka poäng och setet med minsta möjliga marginal.

Andra set blev likt det första dock med större ledning för Boll i inledningen. Boll drog ifrån till hela 6-1 innan Falck fick stopp på honom. Mattias vann i detta läge sex raka poäng och gick upp till 7-6 men inte långt därefter stod det 9-9, 10-10 och historien upprepade sig då Boll ännu en gång var starkast på slutbollarna, 12-10 till tysken.

Det blev aldrig riktigt spännande i tredje set utan det var tysken som kontrollerade det från start till mål även om Falck kom nå nära som 6-7 var det Boll som tog hem det med 11-6.

I fjärde set startade svensken friskt och aggressivt och tog ledningen med 4-1 som sedan blev 7-3. Boll kom tillbaka och vid 7-6 valde Falck tillsammans med Jörgen Persson att ta time-out. Boll vann de två följande poängen, 7-8, och sedan följdes spelarna åt till 9-9 innan Falck skaffade sig setboll. 10-9 blev 11-9 och Falck tog därmed sitt första set i denna hittills jämna EM-semifinal.

Även i femte set följdes spelarna länge åt innan Falck gjorde ett mini-ryck från 6-6 till 9-6. Boll reducerade något men denna gång var det Mattias som var starkast när det skulle avgöras och precis som fjärde set slutade detta med 11-9 i svensk favör.

Mattias Falck inledde det sjunde setet starkt och drog ifrån till 3-1 men därefter tog det roliga slut då Boll vann åtta raka poäng fram till 3-9. Falck hämtade upp till 6-9 och vid det läget valde tysken att använda sin time-out vilket blev lyckosamt för honom. Den 40-årige tysken vann nästa boll och skaffade sig därmed fyra set och matchbollar för att ta sig till final vilket han även gjorde, 11-7 slutade sista set.
– Timo är svårslagen och det blev lite väl tufft med 0-3 och endast förlust med två bollars marginal i de två inledande seten. Såhär i efterhand känner jag att jag hade behövt vinna något av de seten, säger Mattias Falck. Förbundskapten Jörgen Persson är inne på samma linje.
– Det var en tajt match och att vända 0-3 mot Timo är inte lätt även om jag tycker att Mattias tar sig tillbaka in i matchen på ett bra sätt. Timos styrka är att han inte ger bort något utan bara maler på och då måste man ta vara på sina chanser, säger Jörgen och tänker framförallt på setbollen vid 11-10 i första set.
– Den hade Mattias behövt få in på bordet så Timo hade kunnat göra ett misstag men nu missade Mattias returen helt vilket blev kostsamt.

Mattias tar trots semifinalförlusten brons vid detta Europamästerskap och med tanke på att Mattias så sent som för två veckor sedan lämnade återbud till SM på grund av en överansträngning i knät känns en bronsmedalj, Sveriges enda medalj vid detta mästerskap, ändå ganska skön.
– Jag får vara glad över att ha tagit min första individuella medalj på ett EM. Med mindre än en vecka kvar till EM var det fortfarande oklart om jag ens skulle komma till start med tanke på skadan så jag är ändå nöjd att jag lyckats prestera på en hög nivå, fortsätter Falck.

EM blev en stor framgång för svensk del med flera spelare långt fram i singel på både herr- och damsidan vilket Jörgen Persson ser som ett styrkebesked.
– Det har varit många bra insatser under veckan och det är klart att vi kanske hade hoppats på lite mer utdelning när vi hade alla fem herrar i åttondelsfinal, säger Jörgen som nu börjar blicka fram mot sommarens OS i Tokyo. 

Herrsingel
Semifinal
Mattias Falck – Timo Boll, Tyskland, 2–4
(11–13, 10–12, 6–11, 11–9, 11–9, 7–11)

Samtliga reultat från EM 2020

Foto: Bogdan Pasek/ETTU

Skribent: Peter Johansson
Epost: Adressen Gömd

Liverapportering

 Evenemang

OS, Tokyo, Japan
Rapporteringssida SBTF

Lottning

Eventsida

UEM, Kroatien
Webbsändningar från bord 1 och 2
Resultat
Hemsida
Livescore

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info