Hoppa till sidans innehåll

EM: Kvartsfinalklart efter 3-0-seger

30 SEP 2021 20:12
Även herrlandslaget spelade avgörande gruppspelsmatch på EM, motståndare Belgien. Seger krävdes för avancemang till kvartsfinal. Inlägget uppdateras vidare med bild, information och citat.
  • Uppdaterad: 30 SEP 2021 20:12

I den svenska laguppställningen återfanns återigen sverigeettan och europatvåan Mattias Falck som i matchen mot Grekland fick vila, detta på bekostnad av Jon Persson som fick inleda på bänken tillsammans med förbundskapten Jörgen Persson. Anton Källberg ställdes upp som försteman och Truls Möregårdh som andreman, Falck således trea.

Sverige (världsranking inom parantes)
Mattias Falck (9)
Anton Källberg (51)
Truls Möregårdh (77)
*
Jon Persson (41)

Belgien (världsranking inom parantes)
Cedric Nuytinck (71)
Florent Lambiet (105)
Martin Allegro (122)

Anton skaffade Sverige den start vi önskat via en avslutande forehand raka vägen som säkrade en 3-0 seger över belgaren Florent Lambiet. Som en trimmad Porsche lämnade Källberg sin motståndare vid trottoarkanten vimmelkantig av kraften i sin motor. 1-0 för Sverige och en klasseger av Anton.

Truls Möregårdh fick därefter komma in i hagen mot den belgiska ettan 28-årige Cedric Nuytinck som till vardags spelar i franska ligalaget Hennebont och är en av de vassaste spelarna i franska Pro A. Nuuytinck blåste på från start och med sin tunga forehand kontrollerade han det första setet som vanns med klara 4-11. Det första setet de svenska herrarna förlorat under detta EM var ett faktum.

Truls kom tillbaka i det andra setet och kunde styra undan belgarens attacker på ett mycket bättre sätt än han gjorde i det första setet och det förändrade spelbild och resultat, rejält. Det andra setet var så när vunnet men efter ett gäng förlorade poäng på raken tog Truls timeout med en setboll kvar och ledning 10-9. Timeouten gav ingen omedelbar effekt och spelarna turades om att skaffa sig setbollar. Truls fick efter en duell där han hade oflyt med nätet syna det gula kortet efter ett agerande i affekt. Setet blev ett maraton där till sist Truls kunde avgöra med två distinkta attacker från 16 lika till seger med 18-16. Pust.

Även det tredje setet blev knallhårt. Efter att ha förlorat några poäng på rad så tog Nuytinck timeout vid ledning 7-8. Timeouten bar till viss del frukt och belgaren kunde ta hem det viktiga tredje setet och sätta rejäl press på Truls inför fortsättningen av matchen. Fjärde set byggdes upp för svensk seger och Truls hade ledningen med 7-5. Nuytinck kunde dock via bra serve och returspel skaffa sig matchbollar vid ledning 8-10. Båda dessa matchbollar räddades med liten marginal då belgarens backhandslag två gånger om studsade på nätkanten och ut. Belgaren fortsatte att missa och två backhandattacker senare som inte träffade bordet var matchen kvitterad till 2-2 i set.

Skiljeset bjöd till på allvar där Truls Möregårdhs vida repertoar av slag. Det tog inte lång tid innan svensken kunde ta sig fram till egna matchbollar vid ledning med 10-7. Redan på den första matchbollen säkrades segern och Sverige kunde ta sig upp till en 2-0 ledning av lagmatchen mot Belgien.


Bilden: Mattias Falck Foto: Manfred Schillings

Mattias Falck fick i detta läge spela sin första match i detta mästerskap mot Martin Allegro och som han spelade Mattias. På de två första seten förlorade svensken bara sex poäng och sprang ifrån till 2-0 i set. I det läget fanns det inget som tydde på någon scenförändring. Allegro ville dock annorlunda och tog greppet om det tredje setet och skaffade sig två setbollar. Mattias kunde rädda dessa via starkt försvarsspel där han vände till egen attack. Matchboll för Mattias vid ställningen 11-10 räddades av belgaren som kunde skaffa sig en tredje setboll vid ställningen 11-12. Mattias svarade dock upp med stenhård forehandsmash diagonalt ut i Allegros forehandhörn där ingen var hemma och av bara farten tog Mattias hem setet och matchen via 14-12.
Seger för Sverige och avancemang till kvartsfinal!

Sverige-Belgien
1-0 Anton Källberg-Florent Lambiet 3-0 (11-7, 11-6, 11-7)
2-0 Truls Möregårdh-Cedric Nuytinck 3-2 (4-11, 18-16, 9-11, 12-10, 11-7)  
3-0 Mattias Falck-Martin Allegro 3-0 (11-3, 11-3, 14-12)

Om matchen
Förbundskapten Jörgen Persson kom snabbt ut i mixed zonen efter segern med ett leende på sina läppar -vilket man kan förstå- och han hade följande att säga om resultatet.

- Man kan knappast önska sig mer från en 3-0-seger, Truls får ju rädda matchbollar också vilket är starkt. 1-1 i det läget kan vara lite lurigt men nu får ju Mattias kliva in vid 2-0 och det var ju inga problem. Det är alltid fint med 3-0-segrar och att alla får vinna är också skönt, säger en mycket nöjd Jörgen Persson innan han vidare kommenterar kommande motsånd.
- Rumänien på hemmaplan hade varit kul. Det är roliga matcher båda två oavsett om vi möter Slovenien eller Rumänien men mot hemmanationen Rumänien kan det ju bli bra tryck på läktaren vilket vore skoj, säger Jörgen.

Om kommande laguttagningen sa Jörgen Persson följande:
- Vi får se vilka som får spela imorgon, det beror också på vilka vi får möta men det är ett angenämt problem för mig när jag har fyra obesegrade spelare att välja mellan, avslutar Jörgen med ett stort leende innan han störtar iväg mot intervju med SVT.

Mattias Falck som i denna match fick göra sin första match var nöjd med både lag och egen insats.
- Det kändes bra, det är alltid svårt i första matchen med ny hal och nya bord innan man kommer in i det. Jag försökte spela med lite mer marginal i början av matchen och jag kände mig ganska lugn när grabbarna skickar in mig i en 2-0-ledning, berättar Mattias. Grabbarnas segrar hjälpte mig och när Truls besegrade Nuytinck var det nästan spiken i kistan redan då, så verkade det nästan som de kände det i alla fall, fortsatte Mattias. Min egen match var helt OK och det var skönt att få vinna ett jämnt set också inför tuffare matcher i fortsättningen. Båda lagen är bra där Slovenien har en starkare etta än Rumänien men där Rumänien har lite bättre bredd i laget, det skulle dock vara kul att få möta Rumänien här på hemmaplan för dem det hade varit kul, avslutar Mattias Falck.

Anton Källberg som spelat vunnit båda sina matcher i gruppspelet med 3-0 och dessutom inlett säsongen för sitt Düsseldorf i Bundesliga obesegrad var nöjd med dagens spel och resultat.

- Min seger var en bra match, inte helt felfri men bra. Jag var lite osäker i serve och retur men jag fick ganska bra koll på det till slut och vann till sist komfortabelt, säger Anton om sin match. Jag känner mig i bra form men vet inte riktigt hur den är då jag kanske inte riktigt har satts på prov ännu men det blir tuffare imorgon i kvartsfinalen, fortsätter Anton.

Precis som de övriga i truppen önskar Anton att motståndet i kvartsfinalen blir hemmanationen Rumänien.

- Ja, det vore skoj med Rumänien och bra drag på läktaren det är sådant man ser fram emot, konstaterar en leende Anton Källberg.

Efter avslutade intervjuer stod det klart att Sverige imorgon ställs mot det önskade Rumänien. Matchtid startar klockan 15.00 svensk tid och visas på SVT1 och SVT Play. 

Kvartsfinal
1/10, 16.00 (15.00 svensk tid), Sverige – Rumänien, bord 1

Information
Webbsändningar

Skribent: Max Ansbro
E-post: Adressen Gömd

Liverapportering

Evenemang

WTT Youth Star Contender
19-23/10, Wladyslawowo, Polen
Resultat

pingiskanalenAnnons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

Craft_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info