Hoppa till sidans innehåll

EM: Nio raka setsegrar

29 SEP 2021 16:47
EM-premiär för herrlandslaget mot Grekland. Vinnaren av gruppen går vidare till kvartsfinal, tredje nation i gruppen är Belgien. EM spelas I Cluj, Rumänien 28/9-3/10.
Inlägget uppdateras inom kort med citat från spelare och ledare.
  • Uppdaterad: 29 SEP 2021 16:47

Igår (28/9) vann de svenska damerna över England med 3-0 och tog ett första steg mot kvartsfinal, idag var det herrarnas tur att ta samma steg. Sveriges herrar ställdes mot Grekland med Ioannis Sgouropoulos som etta i laget då Pangiotis Gionis saknas i truppen för Grekland.

Grekland förlorade igår med 2-3 mot Belgien som är den tredje nationen i denna grupp där gruppettan avancerar till kvartsfinal. I matchen mot Belgien vann Sgouropoulos båda sina matcher och är den spelare Sverige främst måste se upp med.

– Sgouropoulos är deras etta nu när Panagiotis Gionis inte är med och han visade fin form igår så fär får vi se upp, de andra är lite mer okända för oss, sa förbundskapten Jörgen Persson innan matchen. Men Grekland är verkligen inget lag vi underskattar, avslutar Persson om motståndarna.

Sverige startade lagmatchen med Mattias Falck som reserv i denna första match och Jörgen berättar hur han resonerade med laguttagningen.

– Jag startar med de unga killarna (Anton och Truls) och Jon. Jon har inte spelat en enda match sedan i juni och han är heltaggad inför detta, bra för honom att komma in i det. Mattias (Falck) har spelat en hel del matcher så det är inget problem för honom att börja som reserv. En ganska given uttagningen för min del, berättar Persson kring uttagningen.

Sverige (världsranking inom parantes)
Jon Persson (41)
Anton Källberg (51)
Truls Möregårdh (77)
*
Mattias Falck (9)

Grekland
Ioannis Sgouropoulos (151)
Giorgos Konstantinopoulos (447)
Konstantinos Konstantinopoulos (469)

LAGMATCHEN
Truls Möregårdh fick inleda för Sverige mot sin forna klubbkompis i Eslöv Ioannis Sgouropoulos, en spelare han känner väl. Under Ungdoms-EM 2018 som spelades i just samma arena som detta EM så vann Truls över just Sgouropoulos i lagtävlingen för att sedan förlora i juniorfinalen med 4-3 efter att ha haft ledningen med 3-0 i set, revansch att kräva denna sena eftermiddag alltså.

Truls inledde matchen bäst och kunde med varierat serve och returspel ta hem det första setet med bra kontroll. Viktigt i spelet för Truls var att hålla undan för grekens backhand som är högklassig och hans främsta vapen ur en fin arsenal. I det andra setet var det en väldigt lik matchbild som i det första setet och det var slående hur bra Truls var på att variera i spelet, greken visste knappt ut eller in och i underläge 4-7 tog han timeout. Timeouten hjälpte föga och Truls seglade hem setet med fina 11-6.

Tredje och sista set inleddes på ett strålande set. Återigen var det variationen i svenskens spel som låg bakom vinstpoängerna och snart hade Truls ledningen med 7-1. Men i det läget kanske svensken tappade lite fokus och efter tre förlorade poäng på raken tog han timeout. 7-1 till 7-4 som förvandlades till matchbollar och ledning 10-8. Bägge matchbollarna förlorades dock och för att säkra matchen krävdes två fina attacker av Truls. Seger med 3-0 i set för Truls gav Sverige ledningen med 1-0 i lagmatchen. En seger som kändes kassaskåpssäker trots lite nerv i det tredje setet.


Bilden: Anton Källberg Foto:Manfred Schillings

Anton Källberg var näste svensk att kliva in i hagen och det med ett stort favoritskap på sina axlar. Anton har sedan OS enbart spelat i den tyska ligan men toppar där ligastatistiken med sju segrar på sju matcher, form är tillfälligt men Anton är klass och det är beständigt.

Motståndaren var den vänsterhänte Konstantinos Konstantinopoulos som ligger drygt 400 platser efter svensken på världsrankingen. Första set blev jämnt, kanske till och med lite för jämnt sett med svenska ögon men till sist kunde Antons tunga forhandspel ta hem setet via 12-10, en bra start resultatmässigt för Sverige och Anton. Fortsättningen av matchen var spelmässigt ett eller kanske två hack upp från Antons håll och poängen ramlande in snabbare än man hinner säga Konstantinos Konstantinopoulos vilket i och för sig inte är helt enkelt eller snabbt att säga. 3-0 till Anton och 2-0 i lagmatchen för Sverige.


Bilden: Jon Persson i smashläge Foto: Manfrd Schillings

Jon Persson som inte spelat match sedan på EM i Warszawa (individuellt mästerskap) i juni ställdes mot storebror Konstantinopoulos, Giorgos. Storebror eller inte så hade han inte mycket att sätta emot mot Jon Persson i det första setet som vanns av svensken relativt komfortabelt. Även andra set kontrollerades av svensken som utan att förta sig eller tvingas till stordåd säkert kunde manövrera ut sin motståndare, repris på det första setets resultat, 11-7. Även tredje gick Jons väg och nu med ännu större marginal och utan några som helst problem. 3-0 i set för Jon gav Sverige seger i lagmatchen med 3-0.

SVERIGE-GREKLAND
1-0 Truls Möregårdh-Ioannis Sgouropoulos 3-0 (11-8, 11-6, 12-10)
2-0 Anton Källberg- Konstantinos Konstantinopoulos 3-0 (12-10, 11-5, 11-5)
3-0 Jon Persson-Giorgos Konstantinopoulos 3-0 (11-7, 11-7, 11-5)

En perfekt start för Sverige
Sveriges vinst med 3-0 var såklart den perfekta starten för Sverige. Både spelare och lag har nu fått känna på arenan och vet inför större utmaningar hur det känns att spela och förbundskapten Jörgen Persson var nöjd med sina spelare.

- En felfri start, inga setförluster. 3-0 i matchen och 9-0 i set är mycket bra, inleder Jörgen samtalet med och fortsätter sedan.
- Alla spelarna visade från start att de vill vara med och spela vilket är bra. Truls (Möregårdh) går in och slår deras etta (Sgouropoulos) med 3-0 och spelar jättebra, snudd på felfritt. även om han kanske skulle stängt till matchen lite bättre i det tredje setet men det är ju skönt för honom vid 10-10 där han gör två riktigt bra poäng till seger med 12-10, jag är mycket nöjd Truls insats, fortsätter Jörgen.

Imorgon klockan 18.00 (svensk tid) spelar Sverige mot Belgien i avgörande match om gruppsegern och om den hade Jörgen följande att säga.
- Det är ny laguttagning ikväll och vi får se vilka som får spela imorgon mot Belgien som är ett bättre lag än Grekland. Belgien är lite luriga att möta med tre vänsterhänta spelare som allihop kan vara svårspelade om man låter dem styra, berättar Jörgen. Jag hoppas att vi kan gå in i alla matcher och vara lika bestämda som idag. Det är klart att vi har respekt för dem men vi ska inte vara rädda för dem vi är bättre och det ska spelarna känna i spelet att de har räd att försöka spela avslappnat och spela om poängen även om det kan bli jämnt, det gäller att de tror och litar på sig själva helt enkelt, avslutar Jörgen.

Anton Källberg tog även han till orda om både sin egen insats och om lagets.
- Det kändes rätt bra. Det var skönt att gå in efter Truls seger för då är det två matcher vi bara ska vinna. Efter 2-0 i set kunde jag spela ut lite mer och släppa loss, berättar Anton. Jag var kanske lite nervös när matchen började men inte så stressad egentligen man har ju spelat sådana här matcher 1000 gånger innan, säger Anton och fortsätter.

- Det var lite svårt att komma in i hur spelet i hallen fungerade men efter ett tag vande jag mig vid både ljuset och studsen i bordet, en skön match att vinna både för mig och för laget, en bra start helt enkelt för både mig och laget. Det blir tuffare imorgon mot Belgien även om det är ett lag vi inte är rädda för vi är favoriter där det är bara att gå in och köra på så borde vi vinna där också, avslutar Anton.

Mer info
Hemsida
Webbsändningar

Skribent: Max Ansbro
E-post: Adressen Gömd

Liverapportering

Evenemang

WTT Youth Star Contender
19-23/10, Wladyslawowo, Polen
Resultat

pingiskanalenAnnons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

Craft_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info