Hoppa till sidans innehåll

EM: Sverige till semifinal

01 OKT 2021 17:48
Kvartsfinalen mellan Sverige och Rumänien på EM i Cluj, Rumänien, spelades i den relativt nybyggda multisportarenan BT-Arena. Sverige klev in i matchen som favoriter men mot ett heltänt hemmalag kan man aldrig vara helt säker vilket skulle visa sig.
  • Uppdaterad: 01 OKT 2021 17:48

Sverige hade inför denna match valt att ställa upp laget lite annorlunda än vad man gjorde mot Belgien. Mattias Falck som i den matchen spelade som tredjeman (bara en möjlig singelmatch) var nu uppställd som etta i laget. Anton Källberg som andreman och Truls Möregårdh på tredjepositionen.

Rumänien mönstrade en väntad uppställning med Ionescu, Sipos och Szocs i den ordningsföljden som etta, tvåa och trea.

Sverige (världsranking inom parantes)
Mattias Falck (9)
Anton Källberg (51)
Truls Möregårdh (77)
*
Jon Persson (41)

Rumänien (världsranking inom parantes)
Ovidiu Ionescu (56)
Hunor Szocs (128)
Rares Sipos (153)

*
Darius Movileanu (702)

Första matchen bjöd på ett toppmöte direkt där Anton Källberg ställdes mot Rumäniens etta, Ionescu. Första set blev väldigt jämnt och ingen av spelarna kunde koppla något riktigt grepp om matchen. Om någon var mer aktiv så var det nog rumänen men det hjälpte inte honom då Anton efter ett par räddade setbollar kunde se Ionescus attack segla ut för svensk setseger. I det andra setet var Ionescu fortsatt den mer aktiva av de två och han drog även ifrån innan Källberg kunde via bättre returspel ta sig tillbaka in i setet, underläge 3-7 vändes till ledning 8-7 men rumänen kom tillbaka och kunde efter vunnet set bjuda på ett segervrål och en sträckt arm upp i luften till publikens glädje. Kvitterat till 1-1 i set. Matchen just då i ett läge där Ionescu hade koll på vad som skulle hända och ingen gynnsam situation för Källberg, förändring måste till om inte resultatet ska gå Rumäniens väg.

Tredje set var annorlunda från de två inledande där Anton var den som tog över handlingarnas skeende och kunde dra ifrån. Ionescu försökte bita sig kvar i setet men när Anton Källberg från backhandhörnet vred överkroppen åt sidan och vräkte in sin forehandloop raka vägen var setet vunnet åt Sverige via 11-8. Fjärde sets inledande poäng gick snabbt rumänens väg men i ledning 3-6 tog lite oväntat rumänen timeout och det efter två vunna poäng på raken, kanske ett genidrag då han direkt efter tog tre raka poäng och seglade upp till en ledning med 3-9 och sedermera setbollar vid ledning med 6-10. Källberg gav dock inte tappt och nu saknade rumänen nog sin timeout då Källberg räddade alla dessa setbollar och sen skaffade sig själv matchboll vid 11-10. Ionescu kunde rädda den första men på nästa stod han sig slätt och Källberg kunde ta hem setet och matchen åt Sverige.

Europatvåan Mattias Falck hade det fullt upp med unge hete Rares Sipos i det första setet. Sipos flög fram till ledning med 4-10 men efter fyra raka poängförluster och ”bara” ledning med 8-10 tog rumänen timeout för att kunna säkra det för honom oerhört viktiga förstasetet vilket han också gjorde via en missad forehandattack från Falck.

Sipos fortsatte att spela väldigt bra och då inte minst i sin egen serve där han ofta via sin backhandserve skaffade sig ett läge eller passiviserade Mattias, ledning med 2-6 för den rumänska 21-åringen. Men scenariot vi såg i det första setet när Mattias började ta sig tillbaka upprepade sig och nu hade inte Sipos någon timeout att stoppa vattenflödet av poäng att rinna Mattias väg och nio (1) raka poäng till svensken, kvitterat till 1-1.

Mattias Falck fick det fortsatt jobbigt i det tredje setet där han fick kämpa för att komma till någon form av eget spel. Sipons stack ifrån poängmässigt vid ställning 4-4 och kunde vinna setet med klara 6-11. Falck riktigt illa ute i matchen och just där och då inga tendenser till något annat än en rumänsk skrällseger. Det skulle fortsätta i fjärde set. Sipos kunde med full support av arenan sticka ifrån till 3-6 när förbundskapten Jörgen Persson tog timeout och det skulle betala sig. Med matchen på väg ur sin hand och underläge 1-2 i set och 3-6 i det fjärde setet samlade Mattias ihop sig och kunde ta hem setet med 11-8. Ett ovisst skiljeset väntade där Sipos under matchen dominerat men inte kunna ta hem matchen, skulle den ungdomliga entusiasmen från Sipos eller den svenske stjärnans lugn och erfarenhet betala sig?

Vad som kunde ha blivit en otrolig vändning för Falck slutade trots allt i moll. Underläget med 4-7 hämtades i kapp och blev till och med en liten ledning för svensken med 8-7. Sipos spelade dock strålande på slutbollarna och fick efter sin andra matchboll vända sig mot publiken med handen vid örat för att insupa deras segervrål, kvitterat till 1-1 i kvartsfinalen. 

Hunor Szocs eggad av publiken och lagkompisens seger höll jämna steg med Truls i det första setet och kunde via en makalös forehand till och med vinna det första setet. Sverige och Truls satta under rejäl press av ett inspirerat hemmalag. Truls gav då dock svar på tal och visade klass i två raka set där den unge svensken vann med 11-4 respektive 11-5.

Fjärde set bjöd -som så många gånger när Truls spelar- på flera spektakulära poäng och när det blir ”lurigt och skruvigt” i spelet är Truls svårslagen. Truls kunde på sin tredje matchboll säkra segern med 11-8 och ge Sverige ledningen med 2-1 och skicka in Mattias Falck i hagen igen, denna gång för att ta Sverige till semifinal.

För Rumänien blev det nu dessutom extra tufft då deras stjärna Ionescu på grund av skada i armen blev tvungen att lämna återbud och byttes helt i enlighet med regelverket ut mot blott 16-årige Darius Movileanu. En tuff debut för den unge rumänen att ställas mot världsnian tillika europatvåan Mattias Falck.

Mattias kunde som väntat ta hem matchen efter tre raka set där Movileanu trots tappert spel var minst numret för litet, denna gång. Den unge rumänen är en spelare för framtiden.
3-1 seger för Sverige som därmed är klara för semifinal.

Sverige-Rumänien 3-1
1-0 Anton Källberg- Ovidiu Ionescu 3-1 (13-11, 9-11, 11-8, 13-11)
1-1 Mattias Falck-Rares Sipos 2-3 (8-11, 11-9, 6-11, 11-8, 9-11)
2-1 Truls Möregårdh-Hunor Szocs 3-1 (10-12, 11-4, 11-5, 11-8)
3-1 Mattias Falck-Darius Movileanu 3-0 (11-5, 11-9, 11-5)

Sverige ställs i semiifinalen mot Ryssland. Matchen sänds på SVT med start klockan 12.00

Citat från spelare och ledare följer i detta inlägg

Skribent: Max Ansbro
E-post: Adressen Gömd

Liverapportering

Evenemang

WTT Youth Star Contender
19-23/10, Wladyslawowo, Polen
Resultat

pingiskanalenAnnons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

Craft_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info