Hoppa till sidans innehåll

EM: Sverige utslaget efter tung förlust

30 SEP 2021 18:02
Idag (30/9) spelade Sveriges damlandslag en avgörande match mot Polen om vilken nation som skulle kvalificera sig för kvartsfinal på EM i Cluj, Rumänien. Tävlingen spelas 28/9-3/10.
  • Uppdaterad: 30 SEP 2021 18:02

Sverige som i förrgår besegrade England med 3-0 mötte nu Polen som även de besegrade England (3-1). Polen med ett ungt hungrigt lag mot ett ungt men lite mer erfaren lag där både Jennifer Jonsson och Linda Bergström faktiskt firar 10 år som landslagsspelare i år sina unga (27 år respektive 26 år gamla) år till trots.

Sverige ställde upp med samma lag som man spelade med mot England och förbundskapten Peter Blomquist kommenterade laguttagning och motstånd med följande ord.

– Vi spelar med samma lag som mot England. Filippa (Bergand) är inte sjuk längre men kan inte vara med på match ännu, hon sitter dock med på bänken och stöttar idag, sa Blomquist inför matchen. Polen har ett bra lag som dock kan passa oss ganska bra tror vi på förhand men man vet ju aldrig med den här sporten vi tänkte samma sak mot England och där blev det ju stenhårt, avslutade Peter Blomquist.

Den svenska truppen har kunnat ladda på ett bra sätt och det har varit harmoni och lugn i truppen men med ett klart fokus på att kunna gå vidare till kvartsfinal. Målet från spelare och ledare har varit tydligt, minst kvartsfinal är målet.

Sverige (världsranking inom parantes)
Linda Bergström, 26 år (77)
Stina Källberg, 21 år (182)
Jennifer Jonsson, 27 år (306)

Polen
Natalia Bajor, 24 år (91)
Anna Wegrzyn, 20 år (253)
Katarzyna Wegrzyn, 20 år (294)


Bilden: Linda Bergström Foto: Manfred Schillings

LAGMATCHEN
Linda Bergström inledde för Sverige och hon ställdes på Polens bästa spelare Natalia Bajor direkt, lagens ettor mot varandra direkt i den första matchen. En uppställning som Sverige hade sökt på förhand för att få just denna match.

Linda lyckades i inledningen av matchen genom god variation och tålamod ta hem det första setet klart. Bajor klart brydd i setpausen då hon varken hade fått ordning på Lindas defensiva eller offensiva slag. Andra set såg inledningsvis ut som det första setet och redan vid ledning för Linda med 3-1 i set tog Bajor timeout och nu än mer brydd än tidigare. Bajor såg mer förvirrad ut av Bergströms skruvar än en vilsen turist i Gamla Stan, 11-4 för svenskan efter ett felfritt genomfört set. Tredje set blev inget annorlunda. En totalt överlägsen Linda krossar sin motståndare till smågrus och ger Sverige ledningen med 1-0.

Stina Källberg kunde med gott mod och ledning för Sverige gå in i sin match mot den ett år yngre Katarzyna Wegrzyn, en av tvillingarna Wegrzyn. Stina kunde efter ett jämnt förstaset ta ledningen med 1-0 efter 15-13. Andra set var lika jömnt som det första men en lyckosam polsk timeout lyckades få polskan att ta hem setet med 9-11 efter att Stina haft ledningen med 9-8.

Stina blev inte nedslagen av förlusten i det andra setet och det verkar finnas ett lugn i detta läge hos henne vi sett i hela den svenska truppen under detta mästerskap än så länge. Tydligt och bestämt kunde Stina vinna tredje set med finfina 11-3. Ledning för Stina med 2-1 i set och en position i förarsätet med polskan som passagerare. I tredje set så kunde Stina dra ifrån till ledning med 9-6 men vid förlorad poäng där till 9-7 tog svenskan timeout, tyvärr för Stina hjälpte det inte och polskan kunde ta hem setet med 9-11, ett oerhört bra läge förlorat. Stina startade det avgörande setet skakigt och kom direkt i underläge med 0-3. Ett underläge hon först hämtade upp men med ett spel som inte skulle hålla hela vägen. Med några små marginaler emot sig blev underläget större och större för Stina. Matchbollar emot sig vid 7-10 som räddas en gång, som räddas två gånger och bara en boll från kvittering till 10-10 då servemissen kommer, ack så surt för Stina som kämpat sig nästan hela vägen i kapp. 1-1 i lagmatchen och helt öppet kring avancemanget till kvartsfinal.


Bilden:Jennifer Jonsson Foto: MAnfred Schillings

Anna Wegrzyn som 2019 vann UEM för juniorer chockstartade mot Jennifer Jonsson och skaffade sig en ledning med 1-7 och kunde till sist vinna det första setet med klara 6-11. Det som såg så ljust ut nyss hade nu en mycket mörkare himmel över sig.

Fortsättning blev svängig, riktigt svängig till och med. Jennifer tog hem det andra setet med 11-6 bara för att förlora det tredje med samma setsiffror. Ojämn kvalitet och inte speciellt bra spel från svenskans håll som nu med kniven på strupen måste ta hem de två nästkommande seten.

Jennifer tvingades vid 0-2 i det fjärde setet att ta timeout, allt för att stoppas polskans framfart. Jennifer förlorade några poäng till efter starkt backhandspel från polskan men kunde sedan komma tillbaka in i setet och hämta in ett antal poängs underläge och då var det polskans tur att ta timeout i ledning med 4-5. Slutet på setet blev fortsatt svängigt där spelarna turades om att vinna flera poäng i rad. 4-5 blev 4-8 som snabbt blev 8-8 men som slutligen tråkigt nog för Jennifer och Sveriges del skrevs in som 8-11. Polen upp i ledning med 1-2 och ena benet i kvartsfinal.


Bilden: Stina Källberg Foto: Manfred Schillings

Stina Källberg fick i detta läge kliva in i hagen i underläge till skillnad från i sin förra match. Stina kunde dock dra ifrån och skaffa sig setbollar och ledning 10-7 men saknade det lilla extra för att knyta till den berömda säcken och svenskan fick tyvärr se polskan Bajors backhandöppning passera henne för att fullborda vändningen till 10-12. Surt.

Det sura fortsatte för Sverige och Stina i andra set och setet gick förlorat ganska klart. Stina hade behövt ha med sig det första setet och även marginalerna med sig och inte emot sig som nu. 6-11 i det andra setet och en brant uppförsbacke Stina inte skulle klara av då även det tredje setet gick Bajors väg med 6-11. Sverige utslagna efter 1-3 mot Polen.

Sverige-Polen
1-0 Linda Bergström-Natalia Bajor 3-0 (11-6, 11-4, 11-5)
1-1 Stina Källberg- Katarzyna Wegrzyn 2-3 (15-13, 9-11, 11-3, 9-11, 9-11)
1-2 Jennifer Jonsson- Anna Wegrzyn 1-3 (6-11, 11-6, 6-11, 8-11)
1-3 Stina-Källberg-Natalia Bajor 0-3 (10-12, 6-11, 6-11)

Om lagmatchen
Spelarna var alla direkt efter avslutad match väldigt ledsna och det var med tårfyllda ögon de lämnade spelområdet och kom in i den mixade zonen där press kunde ta emot dem för intervjuer.

– Vi fick en bra uppställning från början. Vi ville ha Linda (Bergström) mot Bajor det visste vi på förhand var en bra match för oss och då ville vi ha den direkt för att få en bra start och det fick vi ju också, säger Peter Blomquist. Sen har Stina flera möjligheter till att vinna sin match där hon bra lägen men spänner sig i de avgörande lägena och när det till slut avgörs så är det via en servemiss, känns som hela den matchen bara jävlades med oss, fortsätter Blomquist.

Peter Blomquist berättar sedan vidare vad han tycker att man kan med sig från en sådan här tung förlust.
– Jag tycker inte riktigt att man lär sig så mycket av att torska utan mer att man lär sig hur man kan vinna. Man kan se att till exempel Stina har ett väldigt stort spel i sig men att hon behöver få bättre tålamod och det genom att spela sådana här viktiga turneringar ofta så att hon blir mer och mer rutinerad och klarar av att hantera sådana matcher där allt inte är som vanligt och där är det viktigt att hon kan vinna så att hon får en riktig ”boost”. Lindas match var ju en kanonmatch och det får man ta med sig även om det nu inte betyder något egentligen, avslutar en samlad och besviken Peter Blomquist.

Jennifer Jonsson som fick komma in i ett likaläge av matchen där hon dock förlorade mot en av tvillingarna Wegrzyn kommenterade sin och lagets insats på följande sätt.
– För egen del så hittade jag spelet stundtals och då kände jag mig bättre än min motståndare men det känns väldigt surt att jag inte kan få till det hela matchen. Hon var svårspelad men jag kände ändå att det gick att vinna mot henne vilket gör det ännu tyngre att förlora, säger Jennifer. Just nu känns allt väldigt tungt. Linda började så bra och gav oss ledningen och Stina är så nära på att vinna och tar vi den ligger vi ju jättebra till att vinna lagmatchen, säger Jennifer och tar en kort paus med ögon som är våta innan hon fortsätter och avslutar. Det känns bara så sjukt tungt att allt bara vänder och att vi nu är ute.

Linda Bergström som inledde för Sverige och vann sin match med klara 3-0 och därmed gav Sverige den start vi hade önskat men som inte skulle hjälpa sa följande om matchen.
– Det är skit. Vi har mycket mer att ge än så här. Det är tråkigt att det är slut nu, säger Linda med en samlad men väldigt ledsen röst. Min match var felfri där jag får bästa möjliga start med både spel och taktik men det betyder ingenting nu. Jag spelade så mycket så mycket bättre idag än i förrgår och jag känner att den nivån jag håller idag även håller mot de bästa i Europa och det gör det inte lättare att det nu är över, konstaterar en väldigt nedslagen Linda

EM är därmed färdigspelat för de svenska damerna efter att ha hamnat på andraplats bakom Polen där bara gruppettan avancerar vidare till kvartsfinal.
Vi tackar spelare och ledare för en väldigt fin insats där marginalerna inte riktigt var med oss men som med all säkerhet gör oss starkare inför kommande turneringar.

Skribent: Max Ansbro
E-post: Adressen Gömd

Liverapportering

Evenemang

WTT Youth Star Contender
19-23/10, Wladyslawowo, Polen
Resultat

pingiskanalenAnnons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

Craft_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info