Hoppa till sidans innehåll

Europa Top-10 för ungdomar

15 OKT 2021 11:39
David Björkryd är ende svensk på plats i franska Tours när top-10 för kadetter och juniorer avgörs mellan 15-17 oktober. Tävlingen spelas på klassiskt vis där alla möter alla i matcher över bäst av sju set. Uppdaterat med resultat.
  • Uppdaterad: 15 OKT 2021 11:39

I pojkkadetter deltar förutom David:
Iulian Chirița, Rumänien
Flavien Coton, Frankrike
Tom Closset, Belgien
Stepan Brhel, Tjeckien
Ilia Koniukhov, Ryssland
David Szantosi, Ungern
Martin Sip, Tjeckien
Daniel Berzosa, Spanien
Alexandru Dragos Bujor, Rumänien

Svenska Bordtennisförbundets sportchef Mikael Andersson kommenterar tävlingen såhär:

– För det första så är det mycket positivt för oss att ha spelare med på den här nivån och speciellt i den här turneringsformen då man får många bra matcher under västen. David gjorde en relativt stark prestation på Ungdoms-EM och är under utveckling och trots att han just nu kanske saknar tuffhet och hårdhet för att nå en placering högst upp så tror jag att han kommer att göra en bättre insats än sin ranking. David är ju lite av en "svensk tiger" med sin fighter-anda och det gillar jag skarpt, säger Mikael.

Med på resan är även ungdomslandslagens förbundskapten Tobias Bergman.

*** Uppdatering, 18 oktober***

David klev in i turneringen som lägst rankad av de tio deltagarna hade således ingen position att försvara utan kunde slå ur underläge i samtliga matcher mot alla motståndare.

På världsrankingen för pojkar födda 2006 eller tidigare så är Europa väldigt högt representerade med nummer 1-7 på denna lista, av dessa saknades endast världsettan Felix Lebrun från Frankrike. David är rankad 26:a i världen.

Under den första (fredagen) dagens tävlande så spelade David tre matcher och efter att ha förlorat de två inledande matcher lyckades han vinna med 4-3 efter underläge 2-3 i set mot den tjeckiske världsfemman Brhel, en fin skalp för David. Under lördagen så vann David återigen en av sina tre matcher men det kunde lika gärna ha blivit två segrar då han föll 3-4 i set mot världstrean David Szantosi och där det sista setet slutade med dramatiska 15-17 i ungrarens favör. Seger dock med 4-1 mot nästa tjeckiska spelare Martin Sip, rankad sjua i världen.

Efter två dagars spel stod David på två segrar och fyra förluster som lika gärna kunde har varit 3-3. En väldigt fin insats så långt av svensken. Under den söndagen som var tävlingens sista dag lyckades inte någon svensk seger inkasseras utan tre förluster fick sättas upp på kontot, väl notera att motståndare den sista dagen var ettan och tvåan i tävlingen Iulian Chirita och hans landsman från Rumänien Dragos Bajor.

- Tuff tävling där man spelar 9 hårda 7 setare på tre dagar. David får med sig två segrar och hade bud på fler segrar och resultatmässigt kanske vi hade hoppats på någon mer seger som matcherna utspelade sig. Samtidigt kom David in som reserv och en 8:e plats är ok under dom förutsättningarna. Nu laddar vi om för att komma i toppform inför WTT som börjar i Polen imorgon (19/10), sa förbundskapten Tobias Bergman om Davids tävling.

Ett slutresultat för svensken som åtta i Europa och två fina vinster samt andra erfarenheter att ta med sig hem och vidare i karriären.
Bra jobbat David!

Fullständiga resultat från tävlingen här.

Skribent: Peter Johansson
E-post: Adressen Gömd

Liverapportering

Evenemang

Junior-VM 2021
2-8/12, Vila Nova de Gaia, Portugal
Information
Resultat
Webbsändningar

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

Craft_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info