Hoppa till sidans innehåll

Gott slut – med hopp om ett fantastiskt 2021

31 DEC 2020 13:56
Under de allra sista timmarna av 2020 sammanfattar Svenska Bordtennisförbundets förbundschef Thomas Buza sina tankar i en nyårskaramell av varianten längre.
  • Uppdaterad: 31 DEC 2020 13:56

Ett av de svåraste åren på väldigt länge tar sina sista flämtande andetag. Vi är mitt uppe i en pandemi som bringat en hel mänsklighet ner på knä.
Att då välja att stanna upp och göra en reflektion över var svensk bordtennis är och vart vi är på väg kan säkerligen te sig en smula korkat men det har varit – förlåt språket – ett riktigt skitår. Dessutom sägs det ju att det är i kriser möjligheter och goda idéer föds så låt oss därför göra ett försök att ge en inblick de framtidsstrategier som diskuteras innanför väggarna på det Köpingska kontoret (bildligt talat).

"There's always an opportunity with crisis. Just as it forces an individual to look inside himself, it forces a company to reexamine its policies and practices."
Judy Smith

Vilken är Svenska Bordtennisförbundets roll och existensberättigande? En av de viktigaste och mest hedervärda uppgifterna är givetvis att verka som serviceorgan för våra medlemmar. Det innefattar sysslor såsom att hantera seriespel, tävlingsadministration, sköta övergångar med mera. Förvaltning, helt enkelt.

Utveckling har också under en relativt lång period varit en del av SBTF:s repertoar. De senaste åren har det också fått ta allt mer plats. Varför, kanske vän av ordningen frågar sig? Som alla vet sker det mesta idag med blixtens hastighet och kraven ökar ständigt i takt med en teknisk utveckling.
För att vi ska kunna vara, och framåt även förbli ett modernt förbund vaket för nya trender i samhället, krävs att vi har ett utvecklingsfokuserat tänk i alla delar av vår verksamhet. Vi behöver integrera viktiga samhällsfrågor, exempelvis jämställdhet, inkludering och folkhälsa. Det är även en viktig del i arbetet att hålla bordtennisen konkurrenskraftig i en tidsanda där många andra idrotter och aktiviteter kämpar hårt om utövarnas gunst.

Idag arbetar SBTF väldigt brett med ett flertal utvecklingsfrågor. De flesta går att härröra till det som varit en av de strategiskt viktigaste frågorna på senare tid – att bordtennisfamiljen ska växa. På ett eller annat sätt löper det som en röd tråd genom allt vi gör.
Och växa, det är något vi kommer lägga mycket fokus på framöver. Vi vet att det förekommer mängder av fantastiska aktiviteter för att vi ska bli fler runt om i landet. Strategin är att paketera dessa aktiviteter och sprida dem geografiskt från norr till söder. För att lyckas behöver vi få alla att tänka lite utanför lådan. Nyckelorden är tillgänglighet och nya målgrupper. Det är där den riktigt stora tillväxten finns. Att spela pingis ska vara enkelt för alla – överallt. Bärare av projektet blir PING PONG POWER som såg dagens ljus inför VM i Halmstad 2018 och här ska – för att travestera en trött politisk slagdänga – alla med, både förening och distrikt.

Blir vi fler kommer också ytterligare en variabel in i spelet och det är tränare/ledare – många gånger en begränsning för föreningar ute i landet. Därför har vi under en tid nu prioriterat utbildning som en viktig fråga. För att kunna ta hand om nya utövare behöver vi kompetenta tränare som hjälpa oss att förverkliga det som faktiskt är vår vision. Den tål också att tänkas på lite då och då:
”Bordtennis ska vara lättillgängligt och vi ska erbjuda alla möjligheten att utöva och verka inom bordtennisen utifrån egna förutsättningar och ambitioner.”
Vi slog glädjande nog upp portarna till vår digitala utbildningsplattform i slutet av 2020. Vägen dit har givetvis inneburit en hel del jobb – dock nödvändigt sådant. Som en av världens bästa bordtennisnationer (jo, faktiskt) behöver vi ha en utbildningsapparat värdig namnet. Under 2021 räknar vi med att vara färdiga med en helhet – uppdaterade utbildningar för tränare, domare och tävlingsledare.

Att ”tävla rätt” har varit mantrat för SBTF:s sportchef Mikael Andersson sedan tillträdet hösten 2018 och det är ytterligare en fråga vi lägger mycket energi på. Här finns massor att göra. Internationellt har det länge pratats om ”meaningful competition” och det är viktigt att vi hela tiden strävar efter att utveckla vår tävlingsverksamhet. Återigen behöver vi våga tänka utanför lådan. Att resa långt och vara borta från klockan sex på morgonen och komma hem elva på kvällen är något som är djupt inpräntat i de flesta pingisnördar – men det är också långt ifrån optimalt för alla. Jag tror vi behöver titta på alternativ där såväl resvägar som tidsåtgången är betydligt mindre. Framförallt är detta viktigt ur ett konkurrensperspektiv. Fast antal matcher, fastlagt tidsschema. Du vet när du åker och du vet när du är hemma och – viktigast – du vet att du möter spelare av din egen kaliber. Meningsfullt (rätt) tävlande, helt enkelt. Får jag vara så fräck att göra en spaning att denna tävlingsform i framtiden kommer samexistera i perfekt symbios med våra främsta elittävlingar?

Internationellt har det självklart också varit minst sagt omtumlande. Evenemang vi aldrig någonsin trodde kunde flyttas/skjutas upp/ställas in råkade ut för precis just det. På något sätt kändes det som att flytten av OS i Tokyo blev den ultimata käftsmällen.
SBTF har sedan länge en uttalad strategi att söka och genomföra internationella evenemang. Incitamenten till det torde vid det här laget vara kända för de flesta men de tål att upprepas:

  • Det skapar stolthet och engagemang i vår bordtennisfamilj.
  • Det ger oss ett mediautrymme vi annars inte får.
  • Ekonomi.

Dessa tre parametrar ligger (oftast) med när SBTF navigerar på den internationella scenen. På tal om det så har det med pandemi och lansering av ny tävlingsstruktur i form av World Table Tennis från ITTF varit allt annat än enkelt att navigera. SBTF står stadigt bakom visionen med World Table Tennis och vår förhoppning är självfallet att rätt förutsättningar kan presenteras för oss så vi kan få vara en del av detta och återigen få visa upp världspingis på hemmaplan.
För ett sökbenäget förbund finns ett fantastiskt smörgåsbord att tillgå, EM, para-VM, parkinson-EM, veteran-VM och – visst vore det väl roligt igen – ett VM. 2026 fyller fakiskt SBTF 100 år. Glöm heller aldrig bort vad vi tillsammans i pingissverige uträttat i Sverige de senaste tio åren ur ett arrangemangsperspektiv.

En av parametrarna för att söka internationella evenemang är som sagt ekonomi – en alltid delikat fråga. Pandemin gör det naturligtvis omöjligt att dra några egentliga slutsatser kring året som helhet men för framtiden kommer stort fokus från SBTF:s håll att läggas på att skapa mer resurser. Vi har flyttat fram positionerna, paketerat vår verksamhet och har påbörjat vårt arbete med att skapa nya partnerskap. Vår fasta övertygelse är att våra framgångsrika landslag i kombination med nationella och internationella evenemang på hemmaplan samt alla fantastiska sociala aktiviteter som genomförs kommer bära frukt. Vi har redan ett flertal spännande krokar ute. En viktig nyckel till att nå framgångsrika partnerskap är också kontakter och du som sitter på sådana är givetvis varmt välkommen att höra av dig till undertecknad.

På ett mer operativt plan har vi en hel massa spännande projekt som ligger och marinerar i sin jul- och nyårsvila som bara väntar på att få blomstra. Jag skulle så här i slutet av denna nyårskaramell påstå att det trots pandemi och att det varit ett skitår vilja påstå att svensk bordtennis aldrig haft så goda förutsättningar att nå ännu större framgångar. Det är – oavsett om det är undertecknad eller någon annan – en stor ynnest att få verka som styrman för denna fantastiska skuta. Vi är starka organisatoriskt – från styrelse till personal och sporten trendar (faktiskt) vilket gör att fler och fler börjar se fördelarna, glädjen och enkelheten med vår älskade bordtennis. Som tidigare nämnts tillhör våra landslag världseliten och vi strävar hela tiden efter att skapa utveckling. Positivt således.

Självklart finns flera områden där vi behöver bli bättre och förändring är inte alltid enkelt. Och vi är inte alltid helt överens. Men som en klok person en gång sade – om planen inte fungerar, ändra på den men aldrig på målet. Jag tror fullt och fast att vi alla delar samma mål och dröm.
Får jag därför avslutningsvis drömma mig bort om ett 2021 där vi – fria från pandemi – håller i de sportsliga framgångarna och tar ett sjumilakliv mot att åter bli en riktig folksport.

#pingisförallaöverallt

Tack till alla för fantastiska insatser från kollegor, styrelse, kommittémedlemmar och – inte minst – pingissverige. Tack för att ni håller ut. Tillsammans är vi starka.

Gott Nytt År!

Skribent: SBTF
Epost: Adressen Gömd

Liverapporteringpingiskanalen

 

Annons Solidsport

Evenemang

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

SRB


sporrong

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info