Hoppa till sidans innehåll

Ingen vidare från Paralympicskvalet i Laško

09 JUN 2021 11:14
I förra veckan spelades världskvalet till sommarens Paralympics i Tokyo som tyvärr för svensk del inte ledde till några nya biljetter till Japan. Närmst att gå vidare var Linus Karlsson i klass 8 som tog sig hela vägen till final.
  • Skapad: 09 JUN 2021 11:14

Följande spelare deltog under kvalet i Slovenien

David Olsson, Eslövs AI BTK, klass 5

Michael Azulay, Askims BTK, klass 6

Emelie Endre, IFAH Stockholm, klass 6

Nicklas Westerberg, IFA Eskilstuna, klass 7

Jonas Hansson, LinnePartille PK, klass 7

Smilla Sand, Malmö IF, klass 7

Linus Karlsson, Västers BTK, klass 8

Anja Händén, Halmstad BTK, klass 10

På förhand satte paralandslagets förbundskapten Daniel Ellermann upp målet att minst en spelare av de sju skulle ta en biljett till Tokyo. Den som var närmst att nå detta mål var Linus Karlsson som vann match efter match och tog sig hela vägen till final. För att säkra en Paralympics-biljett hade Linus behövt vinna finalen mot fransmannen Berthier som tyvärr vann med 3-1 i set.
– Det blev tråkigt nog förlust för Linus i finalen och vi får inte med oss någon efterlängtad Tokyobiljett denna vecka. Vi visste att det var tuffa förutsättningar då endast vinnaren i respektive klass belönades. Goda prestationer och resultat premierades inte denna gång men bör ändå lyftas fram, säger Daniel Ellermann och fortsätter:
– Samtliga killar gör mycket bra insatser nere i Slovenien och tar många segrar som underdogs. I klass 8 är Linus redan nämnd för sin finalplats och gör många riktigt bra insatser med flera meriterande segrar på vägen dit. Jonas Hansson besegrar den förstaseedade spelaren i klass 7 och har 1-0 i set och sex setbollar till 2-0 mot slutsegraren i klassen. Michael Azulay besegrar också den förstaseedade i klass 6 men åker sedan ut mot vinnaren i klassen. David är i klass 5 lägst rankad i hela startfältet men åker ut på seträkning efter tre mycket bra matcher i gruppspelet.

För tjejerna Emelie Endre, Smilla Sand och Anja Händén gick det något tyngre än för herrarna men Daniel Ellermann ser trots det ljust på framtiden.
– Med lite mer flyt är de också med längre fram i turneringen. Smilla har exempelvis 2-0 i set och 9-7 i skilje på tvåan i turneringen och seger där hade gett en semifinalplats och vägen fram till final hade sett ljus ut.
– Av våra sju spelare är tre spelare 20 år eller yngre och två spelare under 25 år. Förutom Linus har samtliga av dessa spelare fokus på att vara som bäst i Paris 2024 eller så långt fram som i Los Angeles 2028, säger Daniel med tillförsikt.

Nicklas Westerberg deltog inte i kvalet eftersom han vid klassificeringen blev klassad som 8 och inte 7 som var hans tidigare klassning. Eftersom Nicklas inte fick spela i klass 7 tog Jonas Hansson hans plats i stället.
– Jag vill verkligen lyfta fram Nicklas som ska hyllas tusen gånger om. Nicklas blev strax innan coronauppehållet för cirka 15 månader sedan uppklassad från klass 7 till klass 8 - i våra ögon ett felaktigt beslut. Vår överklagan har inte kunnat tas upp förrän nu så Nicklas har levt med denna ovisshet i över ett år och har tränat stenhårt i tron att spela världskvalet i Slovenien. Tyvärr gick vår överklagan inte igenom och för Nicklas del innebar det först och främst att han dagen innan världskvalet fick veta att han inte får spela världskvalet och att han nu får konkurrera med mycket tuffare villkor framöver. Trots detta otroligt tråkiga besked gjorde Nicklas allt för sina landslagskamrater denna vecka. Inga sura miner alls, massor med peppade inför matcher och framförallt timme efter timme som sparring i tränings- och uppvärmingshallen hela veckan. Stort tack Nicklas, avslutar Daniel.

Det finns ännu en chans att få med spelare till sommarens Paralympics via så kallade wildcards. Sverige har ansökt om sex wildcards och besked kring dessa kommer 26 juni.

Redan klara för Paralympics

Anna-Carin Ahlquist, IFK Österåkers BTK, klass 3

Alexander Öhgren, Västers BTK, klass 3

Ingela Lundbäck, Ortvikens PK, klass 5

Emil Andersson, Västers BTK, klass 8

Skribent: Peter Johansson
Epost: Adressen Gömd

Liverapportering

 Evenemang

Riks-10:an
6-8 augusti, Söderhamn
Mer info
Resultat

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info