Hoppa till sidans innehåll

Kval till Paralympics i Laško, Slovenien

02 JUN 2021 08:00
3–5 juni är det dags för världskvalet till sommarens Paralympics i Tokyo. Kvalet spelas i Laško i östra Slovenien. Sverige skickar en trupp på åtta spelare varav sju av dessa kommer att spela. Fyra spelare är sedan tidigare klara för Paralympics.
  • Uppdaterad: 02 JUN 2021 08:01

Följande spelare kommer att spela kvalet i Slovenien
David Olsson, Eslövs AI BTK, klass 5
Michael Azulay, Askims BTK, klass 6
Emelie Endre, IFAH Stockholm, klass 6
Nicklas Westerberg, IFA Eskilstuna, klass 7
Jonas Hansson, LinnePartille PK, klass 7
Smilla Sand, Malmö IF, klass 7
Linus Karlsson, Västers BTK, klass 8
Anja Händén, Halmstad BTK, klass 10

Redan klara för Paralympics
Anna-Carin Ahlquist, IFK Österåkers BTK, klass 3
Alexander Öhgren, Västers BTK, klass 3
Ingela Lundbäck, Ortvikens PK, klass 5
Emil Andersson, Västers BTK, klass 8

Kvalet inleds med gruppspel där varje grupp innehåller tre till fem spelare. De två bästa spelarna efter gruppspelet går vidare till ett slutspel. Den spelare som vinner finalen i slutspelet säkrar en plats i sommarens Paralympics. I varje klass får max en spelare per land ställa upp.
– Eftersom man måste vinna sin klass kommer det blir väldigt tufft för var och en. Vi skulle bli glada om en av våra sju spelare kvalificerar sig. Ingen av spelarna är förstaseedade men både Linus och Smilla är andraseedade och har en bra chans. Övriga ligger lite lägre seedningsmässigt men några är kvartsfinalseedade, säger paralandslagets förbundskapten Daniel Ellermann.

Om spelarna inte lyckats vinna kvalet finns ännu en möjlighet att få en biljett via så kallade wildcards som delas ut i slutet av juni.
– De flesta wildcards delas ut till de länder som redan har en spelare i klassen för att man även ska kunna ha ett lag. Kvalar exempelvis Smilla in så ökar chansen att få med ytterligare en damspelare via ett wildcard, fortsätter Daniel.

Paralandslaget befann sig i förra veckan på läger i Örebro och laddade upp inför det kommande kvalet.
– Under lägret i förra veckan var det bra fokus och alla spelare som nu är på väg till Slovenien är i bra form, lovar Daniel.

På grund av pandemin är det lång tid sedan spelarna senast var i farten.
– För de flesta var det ända sedan mars 2020, alltså 15 månader sedan, som de deltog i en internationell tävling så givetvis kommer det vara lite nervöst och spänt i början men jag tror att alla är riktigt sugna på att få spela igen, fortsätter Daniel.

Startfältet är bästa möjliga och lockar spelare från hela 50 länder. Som vanligt i dessa tider kommer det finnas ett strikt coronaprotokoll att förhålla sig till.
– Även om hallen bara ligger fem minuters promenad från hotellet måste vi ta den officiella transporten. Vi kommer inte heller få lämna hotellet annat än när vi ska till hallen så det kommer bli väldigt speciellt. Om någon av oss skulle testa positivt vid något av de dagliga testerna kommer den personen bli isolerad i minst 14 dagar, säger Daniel.

I klass 7 är det lite speciella förutsättningar. Nicklas Westerberg blev för en tid sedan omklassad till klass 8 vilket Svenska Bordtennisförbundet överklagade och nu kommer en ny klassning ske i Slovenien. Om Nicklas återfår sin klass 7-klassning kommer han att spela denna klass. Om inte kommer platsen gå till Jonas Hansson. Om Nicklas blir klassad som klass 8 kommer han inte delta i kvalet.
– Vi kommer bli mycket besvikna om Nicklas inte blir klassad som klass 7 och för framtiden är det mycket viktigt både för Nicklas och Jonas att det blir så. Tillsammans kommer de kunna vara ett riktigt bra lag i klass 7, kanske redan vid Paralympics i Tokyo, avslutar Daniel Ellermann.

Uppdatering 20210602, 13:20
Under onsdagsförmiddagen genomfördes klassningen av Nicklas Westerberg som tyvärr inte fick den utgång som landslagsledningen och Nicklas hoppats på. 
– Det var ett mycket tråkigt resultat men vi tycker att denna klassning var mer rättvist gjord än den han gjorde för ett år sedan. Vi får acceptera resultatet och för Nicklas del innebär det nu att han får en svårare men inte omöjlig uppgift att konkurrera med de bästa i klass 8 i stället för klass 7 i framtiden. Med hans vilja och inställning till träning finns chanserna att vara med i toppen där också inom några år, säger Daniel Ellermann. 

Läs mer på tävlingens officiella hemsida där ni även når webbsändningarna
Resultat och deltagarlistor

Skribent: Peter Johansson
Epost: Adressen Gömd

Liverapporteringpingiskanalen

Annons Solidsport

Evenemang

Bordtennis-EM 2020
22-27 juni, Warszawa, Polen
Hemsida
Webbsändningar
Resultat

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

sporrong

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info