Hoppa till sidans innehåll

Lag-EM: Perfekt start för Sverige

28 SEP 2021 14:53
Sverige mot England i den inledande gruppspelsmatchen där gruppsegraren går vidare till kvartsfinal. Tredje lag i gruppen är Polen. EM spelas i Cluj, Rumänien, 28/9-3/10.
Inlägger uppdateras med citat under eftermiddagen.
  • Uppdaterad: 28 SEP 2021 14:53

Bilden från vä: Junior Orantes (naprapat) Linda Bergström, Stina Källberg, Jennifer Jonsson, Peter Blomquist /förbundskapten). Foto: SBTF

EM i Cluj, Rumänien, startade denna tisdag upp för Sverige med en ”lunchmatch” mot England för damerna. Herrarna spelar först imorgon (29/9). England som ställer upp med ett intressant lag med flera olika spelstilar är anförda av sin solklara etta Ho Tin-Tin, en pennskaftsspelade attackspelare av hög kvalitet.

- England är ett roligt lag att möta, med flera olika spelstilar. Det kan nog bli en hel del sevärda dueller och bra pingis, sa förbundskapten Peter Blomquist inför lagmatchen och så rätt han skulle få.

Sverige (världsranking inom parantes)
Linda Bergström (77)
Stina Källberg (182)
Jennifer Jonsson (306)

England
Ho Tin-Tin (94)
Maria Tsaptsinos (199)
Denise Payet (441)

Sverige saknade i denna lagmatch Filippa Bergand som är förkyld (ej covid) och därmed inte kunde medverka. Med i laget var förutom Stina Källberg även Jennifer Jonsson och sverigeettan Linda Bergström.

Stina Källberg fick chansen att inleda för Sverige i en lagmatch där Sverige enligt förbundskapten Peter Blomquist prickat rätt i laguppställningen med de matcher han önskat på förhand.

Stina inledde matchen bäst och tog hem det första setet men kunde sedan inte hålla undan från engelskan Tsaptsinos attacker och det var snart utjämnat till 1-1 i set efter en jämn inledning av matchen. Spelarna växeldrog nu vem som var dominant i spelet och seten växlades mellan dem och vi stod nu inför ett avgörande. Skiljesetet började illa för Stina som vid underläge 2-4 tog timeout men det skulle inte hjälpa, i alla fall inte direkt. Underläget växte och snart var underläget hela 3-7. Stina kämpade dock oförtrutet på och plockade in poäng för poäng och kunde på sin första matchboll fullborda vändningen till seger med 11-9 och därmed ge Sverige ledningen med 1-0.

Linda Bergström fick i dagens andra match gå in i hagen mot motståndarnas högst rankade spelare Ho Tin-Tin. En olycklig start för Linda där nätet var emot henne upprepade gånger i inledningen av setet gav engelskan lugn och ro i spelet och setet gick förlorat relativt klart. Det var inget som Linda skulle hänga upp sig på alltför mycket och andra set vanns klart av svenskan, utjämnat i matchen.
Ho Tin-Tin vann nästa set klart efter att med tålamod serieloopat i väntan på rätt läge för att sedan dra till med en flackare och hårdare träff när tillfälle gavs. Även fjärde set fortsatte på samma sätt och svenskan hamnade snart i stort underläge men precis som i den föregående matchen så kom Sverige tillbaka. Poäng efter poäng hämtades in och till och med en matchboll hann med att räddas vid underläge 9-10 innan Linda kunde kvittera till 2-2 i matchen. Skiljeset blev underhållande, dramatiskt och något av en repris av set vi redan fått se.

Linda tog ledningen med 2-0 men engelskan kom tillbaka och seglade till och med ifrån till ledning med 2-5. Men som vi sett i först Stinas match och även i fjärde set så ger Sverige inte upp. Poäng för poäng går Lindas väg som utan att konstla till det till sist bryter ned sin motståndare. Linda vänder på setet och tar ledningen med 9-7 där hon också har fördelen av att serva. Servereturen från engelskan seglar iväg och nuddar knappt kanten, den är inte tveksam eller otydlig men det är ack så nära svenska matchbollar. Linda behåller fokus och efter en maratonduell så vinner hon poängen fram till matchbollar 10-8 och även om hon inte klarar av det direkt så får hon vid 11-9 bryta ut i sett segerjubel, Sverige har tagit ledningen med 2-0 mot England.

Med lagmatchen i sin hand får Jennifer Jonsson kliva in i handlingen mot Denise Payet som i detta läge måste vinna mot svenskan för att hålla liv i matchen. Jennifer kom in i hagen som en ångvält och Payet fick i första set känna på hur det är att vara asfalt en varm sommardag på E4:an, tillplattad och överkörd. Jennifer kom dock inte upp i samma nivå av det andra setet och engelskan skulle komma att kvittera till sist även resultatet stod och vägde i mitten av setet.

Jennifer startade det tredje setet bäst och hade länge ett säkert grepp om handlingens utgång men till sist var vi framme vid likaställning 9-9. Jennifer kunde i detta läge via två backhands säkra vinsten i setet, sättet att vinna på var lite oväntat då Jennifer mestadels varit framgångsrikt med sin tunga forehandloop och då inte minst i egen serve. Payet som gärna spelar en backorienterad pingis därför också ofta servar med just backhand kunde i det fjärde setet låsa Jennifer i backhanddueller och på så sätt skaffa sig ett övertag i duellerna och ta hem setet med 8-11, för tredje matchen i rad så skulle vi nu få se ett skiljeset. Återigen startade den engelska spelaren bäst precis som de gjort mot både Bergström och Källberg och vid underläge med 2-5 tog Jennifer timeout. Den taktiska pausen verkade fungera och när ledningen krympt till 5-6 försökte Payet kontra med en egen timeout, vilket ställningskrig! Slutskedet blev precis som i de två första matcherna oerhört jämn och lyckligtvis för Sverige så blev även nu resultatet detsamma. När Jennifer missade en forehandloop vid ställningen 9-9 och fick matchboll emot såg det mörkt ut men med en vass så kallad ”felskruvsserve” från forehandhörnet kunde Jennifer rädda den och sedan även ta de två sista poängen och säkra en 3-0 seger för Sverige!

Seger med 3-0 kan visa sig väldigt viktigt i en grupp om tre jämna lag där bara ettan går till slutspel.

Sverige-England
1-0 Stina Källberg-Maria Tsaptsinos 3-2 (11-8, 9-11, 11-7, 7-11, 11-9)
2-0 Linda Bergström-Ho Tin-Tin 3-2 (6-11, 11-4, 4-11, 12-10, 11-9)
3-0 Jennifer Jonsson-Denise Payet 3-2 (11-5, 7-11, 11-9, 8-11, 12-10)

”Inbrottstjuvarna” firar julafton
Smeknamnet ”inbrottstjuvarna” myntades i samband med denna seger av förbundskapten Peter Blomquist om damlaget som alla tre lyckades ”sno” åt sig varsin seger i en oerhört viktig match i kampen om gruppseger. På torsdag väntar ny match mot Polen som imorgon möter det England Sverige idag besegrat med 3-0.

- Det här den bästa start vi kunde ha fått. Känna på svängningarna i en match där spelarna fick hantera att vara nervösa och spela både bra och dåligt samt hämta upp underlägen till seger, säger förbundskapten Peter Blomquist efter matchen och fortsätter

- Vi klarar av det väldigt bra. Alla tjejerna var nervösa men de klarade av det på bra sätt och det är något vi tar med oss. Vi får vara väldigt nöjda med att vi får med oss en 3-0 seger härifrån, det är lite julafton, avslutar Blomquist.


Bilden: Stina Källberg Foto: Manfred Schillings

Först ut i hagen för Sverige var Stina Källberg hon hade bestämt sig för att inte förlora.
- Jag började väldigt bra i första set men sen tappade jag en liten ledning i det andra setet för att sedan ta hem det tredje setet rätt klart. I fjärde spelade hon upp sig och tog mina servar mycket bättre, berättar Stina om sin match mot Tsaptsinos. I skilje kom jag i underläge med 3-7 och då var det bara att kriga då slet jag bara hem det, fortsätter Stina innan hon avslutar.

- Jag var nervös hela matchen men jag ville f-n inte förlora den här matchen så det vara bara att inte ge sig.


Bilden: Linda Bergström Foto: Manfred Schillings

Linda Bergström hamnade i rejält underläge mot gode vännen Ho Tin-Tin som hon bott ihop med och tränat tillsammans med under 2,5 år i Linz, Österrike. Men Linda lyckades vända underläge i matchen till seger och hade följande att säga om saken.
- Jag hade lite svårt att få bra träff på bollen. Fick inte riktigt till det i början men jag försökte bara att kämpa på och jaga in bollen på bordet med bra träff och när jag väl lyckades med det föll allting på plats, säger Linda.

-Det är en ganska svår match för mig. Vi känner varandra otroligt bra och ingen kan lura den andra. Vi har väldigt många träningstimmar ihop så jag är väldigt nöjd med resultat efter att ha hittat träffen på bollen ordentligt i denna kämpamatch. Det blir bra för kommande matcher, avslutar en mycket nöjd Linda med ett stort leende på läpparna.


Bilden: Jennifer Jonsson Foto: Manfred Schillings

Jennifer Jonsson var självkritisk men väldigt nöjd med sin seger som fick sätta punkt för segern med 3-0 mot England efter tre raka segrar i skilje där alla spelarna tog upp underlägen.
- Jag började bra men jag kände mig aldrig riktigt bekväm någon gång under hela matchen. Jag kanske var lite extra nervös när det är EM, jag kunde inte riktigt hitta träffen i serven eller spela så avslappnat som jag brukar, förklarar Jennifer kring känslorna i sin match.

-Det höll i sig hela matchen och även om jag fick en del poäng och lägen på serve så hade jag kunnat göra det ännu bättre. Jag tog dock många rätta beslut och det leder nog till segern, fortsätter hon. Jag är nöjd med att jag lyckas ta hem segern trots att jag aldrig var riktigt bekväm i matchen men kunde kriga hem segern. Tanken slog mig i i skiljesetet att de andra hade vänt på sina matcher och då kan ju jag också göra det. Jag tyckte också att ag märkt på henne att hon ”grenar” lite i slutet och är stressad och at jag då får enklare att ta rätt beslut vilket gör att jag kan vinna matchen, avslutar en analyserande och glad Jennifer Jonsson.

Imorgon klockan 15.00 (svensk tid) spelar herrlaget sin första match där man ställs mot Grekland. Damerna spelar sin andra och sista gruppspelsmatch på torsdag mot Polen med start 15.00 (svensk tid).

Mer info
Hemsida
Webbsändningar

Skribent: Max Ansbro
E-post: Adressen Gömd

Liverapportering

Evenemang

WTT Youth Star Contender
19-23/10, Wladyslawowo, Polen
Resultat

pingiskanalenAnnons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

Craft_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info