Hoppa till sidans innehåll
Foto: WTT/ Rémy Gros

Lag-VM: Kvartsfinalförlust mot Kina

07 OKT 2022 12:55
Kvartsfinal på VM mellan Sverige och Kina i Chengdu, Kina. Det finns knappt några större utmaningar för ett landslag än att ställas mot supermakten Kina på deras hemmaplan. Vårt svenska landslag har nu detta framför sig.
  • Uppdaterad: 07 OKT 2022 12:55

Sverige och Kina möttes senast VM spelades 2018, då i Halmstad i semifinal. Mötet där slutade med seger 3-0 för Kina precis som mötet mellan lagen i VM 2016, även då i kvartsfinal. Kanske tredje gången gillt för Sverige idag?

– Morgonen var bra, vi åt en bra frukost och sedan tränade vi ett lättare pass. Därefter har vi ätit dubbla luncher så att vi ska stå oss inför kvällens (lokal tid spelas matchen 19.30) match. Alla är laddade och allt känns bra. Det här ska bli roligt, säger förbundskapten Jörgen Persson.

Kvartsfinal fredag 7 oktober
Sverige-Kina
0-1 Mattias Falck-Fan Zhendong 0-3 (7-11, 9-11, 5-11)
0-2 Truls Möregårdh-Ma Long 0-3 (11-13, 8-11, 6-11)
0-3 Kristian Karlsson-Wang Chuqin 2-3  (11-7, 12-10, 3-11, 9-11, 6-11)


Bilden: Mattias Falck Foto:WTT/ITTF


Bilden: Fan Zhendong Foto: WTT/ITTF


Matchen
:
Mattias Falck inledde för Sverige och ingen mindre än Fan Zhendong stod på andra sidan bordet, världsmästaren från 2021 och överlägsen världsetta. Falck inledde på ett bra sätt och stod väl emot i duellspelet. Spelarna följdes åt fram till 6-6 men där gjorde kinesen ett ryck, ett par fina poäng med backhand och överlag lite säkrare än sin svenska motståndare gav 1-0 för Fan.

Andra set startade bra för kinesen som gick ifrån till ledning med 7-3 innan Falck blixtrade till och tog ett gäng bollar på rad, men närmare än ledning för svensken med 8-7 och likaläge 9-9 skulle det inte bli och Falck var i underläge 0-2 i set. Tredje set var världsettans från start till mål och Falck kunde inte riktigt hota i detta set. I duellerna mellan spelarna så gav Fan Zhendong prov på att inte bara rädda poängen utan alltid ha ett starkt svar. Kraftpaketet och världens bästa spelare just nu gav Kina ledningen med 1-0 mot Sverige.


Bilden: Ma Long Foto: WTT/ITTF

Den unge svenske superstjärnan Truls Möregårdh mot världens (tillsammans med Waldner) genom tiderna bästa spelare Ma Long klev sedan in i hagen. Första halvan av det första setet blev helt jämn, spelarna bjöd på några riktigt fina poäng vardera men delade poängen broderligt, 5-5. Truls och Ma Long fortsatte på samma sätt och följdes åt även om Ma Long hade greppet, via sina bra servar, om handlingen. På sin fjärde setboll knep Ma Long setsegern med 13-11 efter en missad beckhandattack från svensken.

Andra setet påminde i mångt och mycket om det första setet. Spelkvaliteten var högre och fick bjöds på ett flertal väldigt fina poäng. Ma Long hade dock färre misstag och från 8-8 tog Ma Long tre raka poäng och således setsegern till 2-0 ledning. I det tredje setet var det motvind för Möregårdh från starten och trots att han höll sig nära så kunde inte komma närmare än just nära och det räcker som bekant inte. Ma Long var lite bättre matchen genom och de små marginalerna gav honom segern. Kina i ledning med 2-0.


Bilden: Kristian Karlsson Foto:WTT/ITTF

Med kniven på strupen skickade Jörgen Persson in Kristian Karlsson som tredjeman i denna kvartsfinal. Motståndaren Wang Chuqin är en spelare Karlsson besegrade senast de möttes tidigare i år, så ingen omöjlig uppgift för svensken.

Karlsson visade från start att han tänkte ge sin motståndare en match. Med kraft och ackuratess blåste svensken på i 200km/h och kunde ta hem det inledande setet mot Wang. Stark serve, bra kvalitet i det korta spelet och sedan bomber från både forehand och backhand gav 1-0.

Starten av andra fortsatte på samma sätt som det första setet med Karlsson som dominant. Men från 6-3 tappade Karlsson två raka poäng och tog då timeout i denna måstematch. Spelarna följdes åt fram till 10-10 efter att Wang haft setboll vid 9-10. De två slutbollarna i det andra setet var fantastiskt genomförda av Karlsson där han med all sin kraft blåser bort Wang och vinner andra set med 12-10.

Tredje set blev enkelspårigt och det till Wangs fördel. Klara 11-3 till Karlssons nackdel och ledningen från 2-0 i set var hastigt 2-1. Fjärde set fortsatte inledningsvis på samma sätt och svensken hade det tufft, men som Karlsson kämpade och vid 5-6 underläge var han nästan ikapp kinesen. Men det skulle svänga, flera gånger om. Wang gick upp till ledning med 5-8 innan Karlsson återigen närmade sig. Vid 7-8 tog Kina timeout för att försöka säkra setsegern och med minsta marginal kunde Wang kvittera efter en missad backhand av Karlsson. 2-2 i set och skiljeset stod för dörren.

Karlsson som var så klar anförare av matchen i inledningen av matchen var nu satt under press; rejäl press. Wang tog sig fram till ledning med 3-5 och sidbytet och det var en ledning han aldrig skulle släppa. Från underläge 0-2 i set vinner Wang Chuqin tre raka set och tar hem kvartsfinalen åt Kina som förvaltar sitt favoritskap till fullo. En insats från Sverige som var bra men där man saknade det där sista som behövs för att man ska rubba Goliat.

Sverige utslagna ut VM efter 0-3 mot Kina i kvartsfinalen.

Länkar:
Eventsida VM
Resultat
Bilder
Webbsändningar


Bilden: Anton Källberg som inte var med i kvartsfinalen  Foto: WTT/ITTF

Skribent: Max Ansbro
E-post: Adressen Gömd

Liverapportering

Evenemang

Info_EM_200x200.png

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshop


stiga

Teknos_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Florettgatan 14
254 67 Helsingborg

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info