Hoppa till sidans innehåll
Foto: WTT/ Rémy Gros

Lag-VM: Seger i åttondelsfinalen mot Belgien

06 OKT 2022 07:08
Tidigt (kl.05.00) på torsdagsmorgonen (6/10) ställdes de svenska herrarna mot Belgien. En match som trots att det blev 3-0 var en jämn tillställning.
  • Uppdaterad: 06 OKT 2022 07:08

Inför matchen
Sverige mötte Belgien på EM förra året och vann då med relativt klara 3-0 och är ett landslag de svenska spelarna och ledarna känner väl till spelare för spelare. Sverige kom in i matchen som stora favoriter med detta i ryggen men även med anledning av den högre rankingen på alla de svenska spelarna jämfört med belgarna.

Belgien kom på en andraplats bakom Kroatien men med fina segrar över Chinese Taipei och Singapore. En klassisk bordtennisnation som inte varit lika framgångsrikt i nutid som under exempelvis 90-talet men ingen motståndare man får ta för lätt på.
– Vi känner väl till Belgien som jag och över dem med 3-0 på EM för ungefär ett år sedan, säger förbundskapten Jörgen Persson. De känner säkert av det vilket är positivt för oss.
– Alla är pigga och fräscha vilket är bra. Vi övertygade i gruppspelet vilket gett ett lugn och en bra känsla inför matchen imorgon som vi kommer komma taggade till, fortsätter Persson.
– Vi har haft en bra uppladdning inför slutspelet och det är nu det gäller vilket ska bli kul. Vi vill vara med så långt vi kan och först står Belgien på schemat, avslutar Persson.

HERRAR
Åttondelsfinal 6 oktober

Sverige-Belgien 3-0
1-0 Truls Möregårdh (6)-Martin Allegro (96) 3-2 (11-9, 9-11, 8-11, 11-3, 11-6)
2-0 Mattias Falck (34)-Cedric Nuytinck (104) 3-1 (12-14, 11-9, 15-13, 11-8)
3-0 Anton Källberg (20)-Adrien Rassenfosse (177) 3-0  (11-6, 11-8, 11-7)
(världsranking inom parantes)

Matchen
Truls Möregårdh inledde för Sverige och ställdes mot Martin Allegro på ett imponerande sätt. Ledning för svensken med 10-4 innan problemen startade, via en vass underskruvad serve kunde Möregårdh vinna setet med minsta marginal 11-9.

Allegro kom tillbaka på ett imponerande sätt. Den vänsterhänta belgaren knep det andra setet och kunde sedan ta ett komfortabelt grepp även om det tredje setet där han tog ledningen med 10-4, Truls tog sig dock tillbaka in i setet och tvingade belgaren att ta sin timeout vid ställningen 10-7, svensken skulle dock inte lyckas med en komplett comeback utan föll till sist med 11-8. Möregårdh släppte då loss på allvar och bjöd oss på sin stora repertoar av pingisslag: dubbelfattade backhandattacker från distans, sidskruvade blockeringar, sneda eller raka forehandattacker som alla var vinstgivande. Slag som fick Allegro att skaka på huvudet och förundras över svenskens kreativitet.

Storseger i det fjärde setet och efter en lite knackig inledning på inledningen av skiljesetet var det aldrig någon fara på taket. Möregårdh med seger 3-2 mot en vilt kämpande Allegro som stod emot väldigt bra i denna match men till sist inte riktigt räckte till. 1-0 ledning för Sverige.  

Cedric Nuytinck som vunnit fyra av sina fem matcher under detta VM är en spelare i storform men han har i internationella sammanhang aldrig besegrat Mattias Falck som han nu skulle möta i denna åttondelsfinals andra match.

Spelarna följdes åt hela setet men med visst grepp för Falck som också gav honom 10-8 ledning och två setbollar, belgaren kom dock tillbaka och räddade setbollarna och kunde sedan på sin tredje setboll ta hem det första setet och sätta svensken i underläge 0-1.

Andra set påminde mycket om det första där Nuytinck satt press på Falck. Frånd underläge 8-9 spelade Falck strålande och bjöd på några patenterade poäng: sin dundrande backhand, fina korta returer och forehandsmash, seger 11-9 och kvitterat. Tredje set blev väldigt likt det första setet där Falck var den något bättre och där han skaffade sig 10-8 ledning men där belgaren kom tillbaka till 10-10, lyckligtvis blev det ingen repris fullt ut. Efter att ha växlat setbollar kunde den långe svensken ta hem setet med 15-13, 2-1 för svensken.

Fjärde set dominerades inledningsvis av Nuytinck men Falck gav aldrig upp trots stort underläge, vid ställningen 3-8 startade den stora comebacken. Trots timeouter och försök till nya grepp var det nu bara Mattias Falck i hagen och han tog hem åtta (!) raka poäng till setseger 11-8 som gav honom segern med 3-1 i set och Sverige ledningen med 2-0.

Anton Källberg dundrade fram i det första setet efter en trevande inledning mot den unge duktige belgaren Adrien Rassenfosse och tog hem setet med klara siffror. Andra set blev märkligt men framförallt svängigt: Rassenfosse tog ledningen med 7-0 men det skulle inte räcka mot en ostoppbar och skoningslös Källberg som poäng för poäng kom tillbaka och till sist kunde vinna setet med 11-9. Vilken upphämtning av Källberg, ledning 2-0 i set.

Tredje set blev vad vi alla hade hoppats på med Anton Källberg i kontroll och seger vilket innebar vinst av hela lagmatchen och avancemang till kvartsfinal där troligen Kina kommer stå för motståndet.

– Truls lyckas vinna efter underläge. Han gör inte en av sina bättre matcher men lyckas ändå vinna vilket är en styrka. Falck spelar en väldigt jämn match där han stundtals är illa ute men där han sedan spelar bra när det är jämnt och vinner matchen, säger förbundskapten Jörgen Persson.

– Anton kommer in i den tredje matchen och spelar stabilt. Han såg lite rappare ut vilket var skönt att se och även han vände underläge i andra set där han ligger under med hela 0-7 innan han vinner setet, starkt av Anton, berättar Persson vidare. Bra att vi får med oss en 3-0 seger och inte försätter oss i någon svår situation, bra av killarna tycker jag, konstaterar Persson och fortsätter.

– Laguttagningen för denna match och alla matcher har varit svår. Jag har fyra väldigt bra spelare att välja mellan och svårare blir det att ta ut nu inför kvartsfinalen, avslutar Persson.

Länkar:
Eventsida VM
Resultat
Bilder
Webbsändningar

Alla bilder från WTT/ITTF

Skribent: Max Ansbro
E-post: Adressen Gömd

Liverapportering

Evenemang

Info_EM_200x200.png

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshop


stiga

Teknos_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Florettgatan 14
254 67 Helsingborg

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info