Hoppa till sidans innehåll

Lag-VM: Sverige segrar i maratonmatch

03 OKT 2022 09:30
De svenska damerna ställs idag (3/10) klockan 10.00 mot Chinese Taipei. Det är den sista gruppspelsomgången på VM. Motståndarna har vunnit sina två inledande gruppspelsmatcher.
  • Uppdaterad: 03 OKT 2022 09:30

De svenska damerna har spelat två gruppspelsmatcher på VM och förlorat båda dessa med 2-3 efter dramatiska matcher. Chinese Taipei har mött samma motståndare (Rumänien och Portugal) och besegrat dem bägge två. Det ger oss svårighetsgraden inför dagens match, botten mot toppen.

Förbundskapten Tobias Bergman har dock tillsammans med damlaget inte alls gett upp om att göra en bra match idag trots att avancemang till åttondelsfinal är omöjligt för svenskt vidkommande.

– Det bir svårt men inte omöjligt, alla spelare är pigga och fräscha. Vi kommer försöka att avsluta gruppspelet på topp och få med oss en seger, berättar Bergman. Alla spelarna är redo för match och sugna på att spela, avslutar han.


Bild: Rebecca Muskantor i träningshallen innan sin debut på VM Foto: ITTF/WTT

DAMER
Sverige-Chinese Taipei 3-2
1-0 Linda Bergström-Li Yu-Jhun 3-2 (11-8, 15-13, 4-11, 9-11, 11-4)
1-1 Rebecca Muskantor-Liu Hsing-Yin 0-3 (4-11, 5-11, 8-11)
2-1 Filippa Bergand-Huang Yi-Hua 3-2 (6-11, 11-7, 11-9, 6-11, 15-13)
2-2 Rebecca Muskantor- Li Yu-Jhun 2-3 (14-12. 6-11, 12-10, 5-11, 4-11)
3-2 Linda Bergström- Liu Hsing-Yin (11-9, 6-11, 7-11, 11-2, 12-10

Lagmatchen
Linda Bergström inledde för Sverige mor Li Yu-Jhun, rankad 88:a i världen. Matchbilden passade Bergström bra och hon hade till synes bra kontroll på sin motståndare i inledningen av matchen. Vinst i det första setet och ledning hela det andra setet innan det blev ruggigt jämnt. Setbollar för Bergström byttes med setbollar för motståndaren men till sist kunde Bergström ta hem det andra setet också, vinst med 15-13 innebar 2-0 ledning för svenskan.

Tredje set blev inte bra, sett ur ett svenskt perspektiv, förlust med klara 4-11 och kanske hade Li hittat nyckeln till att låsa upp Bergströms defensiv i slutet av det andra setet och att det nu bar frukt? Li fortsatte på inslagen väg i det fjärde setet: sneda servar långt ut i backhand mestadels och sedan ett evigt matande mot backhandhörnet på Bergström med en eller annan variation då och då. Bergström missade en del i egen attack och hade inte många svar att ge på Li:s attcker. Men Bergström kom tillbaka poäng efter poäng och vid 9-9 var hon ikapp. Men tyvärr kom Bergström inte till för egen matchboll utan förlorade två raska poäng till setförlust, utjämnat 2-2 i set.

Klipp i filmen: scenförändringens moder gör entré. Bergström är lite mer bestämd med sina skär och returer och det sätter som press på sin motståndare att svenskan kan ta nio (1) raka poäng och defilera hem matchen via 11-4 i det sista setet. Vilket skiljeset av Linda Bergström, ledning för Sverige med 1-0.

Rebecca Muskantor fick i denna tredje lagmatch göra sin VM-debut och det mot Liu Hsing Yin. Liu rankade 71:a i världen blev en för stor tugga för Muskantor att få i sig och. Trots tendenser i spelet och en del fina sekvenser kunde inte Muskantor rå på Liu i sin helhet. Precis som för Matilda Hansson så har Muskantor framtiden för sig och dessa matcher är viktiga läromatcher för dem.  Muskantor förlorade till sist med 0-3.

I den tredje matchen fick Filippa Bergand möta Huang Yi-Hua (151:a i världen). Inledningen på matchen blev svängig där spelarna tog hem varsitt set utan större problem, matchen stod verkligen och vägde fram och tillbaka. Tredje set blev desto jämnare och vid  9-9 kunde Bergand i egen serve ta hem setet via två fina forehandattacker.

Tyvärr gick fjärde set förlorat med klara siffror. Skiljesetet började väldigt jämnt och vid sidbytet ledde Huang med 5-4. I underläge 4-6 tar Sverige timeout och det betalar sig med tre raka poäng för Bergand innan Huang kontrar med egen timeout fast då i underläge 6-7. Huangs paus belönade sig och hon tog sig fram till matchbollar och ledning 8-10 mot Bergand. Men Filippa Bergand är inte den som ger sig, det vi sen gammalt. Bergand räddar matchbollarna och skaffar sig även en egen matchboll som dock förloras, ytterligare ett par matchbollar räddas innan Bergand via matchens duell vid ställningen 13-13 lika kan bygga upp för en strålande diagonal forehand efter en mängd vackra backhandblockeringar. På sin andra matchboll kan sedan Bergand ta hem matchen och sträcka armarna mot taket. Ledning för Sverige med 2-1.

Rebecca Muskantor fick nu återigen kliva in i hagen där Li Yu-Jhun väntade. Muskantor spelade väldigt bra i det första setet och kunde till sist via två fina forehandattacker ta hem det med 14-12. Muskantor trummade på och kunde hela tiden pressa sin mycket högre rankade motståndare och svenskan tog ledningen med 2-1 i set efter seger i det tredje setet. Trots bra spel i inledningen av det fjärde setet gick det förlorat och ännu en skiljematch skulle spelas i denna marathonmatch. Kvalitetsskillnad mellan Muskantor och hennes motståndare blev till sist för stor trots en inspirerande match av den unga svenskan. 2-3 förlust för Muskantor och 2-2 i lagmatchen.

Sverigeettan Linda Bergström som är ankaret i detta svenska landslag var återigen inne och slet inne i hagen och denna gång var det Liu som skulle försöka bemästra stockholmstjejens säkra defensiv. Bergström började bäst men steg för steg så tog sig hennes motståndare Liu in i matchen och efter seger i det första setet för Bergström var det mycket Chinese Taipei i spelhagen och Liu kunde sno åt sig två raka set, Bergström illa ute i det läget. Men man tröttnar ju aldrig att säga det: Bergström kom tillbaka, via 11-2 var det kvitterat och ännu en match som ska avgöras i femte och avgörande set.

Vad kan man förvänta sig av ett skiljeset i en skiljematch mellan Linda Bergström och Liu Hsing-Yin? Jo, man kan förvänta sig allt. Efter makalösa 3 timmar och 28 minuter slogs matchbollen in och det inte utan föreliggande dramatik. Inledningen av setet var jämn men efter Lius timeout vid ställningen 3-3 var det bara Linda Bergström i hagen, svenskan stormade fram till 9-4 och den här rapporten var nästan färdigskriven. Men man ska inte sälja skinnet förrän björnen är skjuten och det var den inte ännu. Liu knappade sig i kapp poäng för poäng och inte ens en timeout kunde stoppa detta. Helt plötsligt men inte så lustigt var ställningen 9-9. Bergström skaffar sig då en matchboll men den går förlorad lite enkelt direkt på en serveretur i nät. 10-10 och då får vi lite flyt med oss i det svenska laget. Två längre dueller där Bergström räddar in bollarna med liten marginal som till sist ger först 11-01 och sedan förlösande 12-10.

Seger för Bergström, Bergand, Muskantor, Hansson och Bergman med 3-2 mot Chinese Taipei som segrat i denna grupp. En strålande insats av Sverige!

Tyvärr räckte inte segern till åttondelsfinal.

– Det är lika bra att få speltid när man här, skrattar Tobias Bergman efter segern. Det var riktigt skönt med en vinst hade nog varit väldigt tungt med en förlust idag, fortsätter han.

– Tråkigt att laget är utslaget och att det inte är några placeringsmatcher men nu blir det att analysera matcherna och ta med sig de positiva saker som vi gjorde och se över vilka saker vi kan förbättra, konstaterar Bergman.
– Jag tycker att vi var förtjänta av att gå vidare. Vi är bara två bollar från att gå vidare som grupptvåa. Linda gör det superbra och alla de andra gör insatser som är lovande för framtiden de också. Att det finns saker att ta med sig som är positiva från alla spelarna känns väldigt bra trots att vi är utslagna, avslutar Bergman.

Länkar:
Eventsida VM
Resultat
Bilder
Webbsändningar

Toppbild: Linda Bergström Foto: ITTF/WTT

Skribent: Max Ansbro
E-post: Adressen Gömd

Liverapportering

Evenemang

Info_EM_200x200.png

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshop


stiga

Teknos_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Florettgatan 14
254 67 Helsingborg

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info