Hoppa till sidans innehåll
Foto: SCHILLINGS Manfred

Lag-VM: Tuff förlust och enkel seger

30 SEP 2022 14:32
Herrarna stod för en enkel seger över Australien samtidigt som damerna pressade storfavoriterna Rumänien till en hård match som tyvärr slutade i förlust för våra svenska damer.
  • Uppdaterad: 30 SEP 2022 14:32

Både de svenska herrarna startade idag under förmiddagen svensk tid i gång med sina första gruppspelsmatcher. Herrarna mot Australien och damerna mot Rumänien.


Bild: Mattias Falck Foto: Manfred Schillings

HERRAR
Sverige-Australien 3-0

1-0 Mattias Falck-Dillon Chambers 3-0 (11-1, 11-9, 11-8)
2-0 Kristian Karlsson-Finn Luu 3-0 (11-4,11-7, 11-4)
3-0 Anton Källberg-Tinghun Lee 3-0 (11-6, 11-4, 12-10)

En perfekt start för det svenska laget som utan problem kunde avfärda Australien utan att förlora ett enda set på sina tre singelmatcher. Australien hade på förhand ställt över sin högst rankade spelare vilket säger en del om att de själva inte ens trodde på seger i denna match.

– En bra genomkörare där spelarna tog uppgiften på allvar. Falck tar hand om sin match på ett bra sätt där han aldrig släpper in sin motståndare, han spelar aggressivt och bra. Jag är väldigt nöjd med alla tre spelares matcher och positivt att Kristian (Karlsson) inte har några problem med sin hand, säger Jörgen Persson. Ny match imorgon och det ska vi ladda för nu, avslutar Jörgen.

Nästa match:
Lördag 1/10 kl. 13:00 (07:00 svensk tid)
Sverige-England


Bilden: Filippa Bergand Foto: Manfred Schillings

DAMER
Sverige-Rumänien

0-1 Matilda Hansson-Bernadette Szocs 0-3 (3-11, 4-11, 8-11)
1-1 Linda Bergström-Elizabeta Samara 3-2 (11-8, 11-8, 6-11, 14-16, 11-9)
1-2 Filippa Bergand-Adina Diaconu 0-3 (3-11, 3-11, 4-11)
2-2 Bergström-Szocs 3-2 (11-7, 7-11, 14-12, 7-11, 11-2)
2-3 Hansson-Samara (3-11, 11-7, 11-9, 8-11, 8-11)

Matilda Hansson fick göra sin mästerskapsdebut mot Bernadette Szocs (31:a i världen) vilket skulle bli en för tuff uppgift för den unga debutanten. Hansson var i stunder spelförande men kunde inte rå på sina duktiga motståndare.

Linda Bergströms match mot Elizabeta Samara blev en holmgång, som det så ofta blir när Bergström är i farten. Bergström tog kommandot över matchen och hade till synes ganska bra koll på den högre (37:a i världen jämfört med Bergströms 51:a plats) rankade Samaras attacker. Men ett tredje set som försvann iväg till förlust efter en initial ledning blev till ett stenhårt fjärde set där setbollar och matchbollar byttes friskt innan rumänskan kunde ta hem setet. Svårt läge för Bergström i det läget men hon lät sig inte nedslås av de två setförlusterna. Svenskan tog ledningen med klara 6-2 och då kändes det nog för många som att segern var i hamn, men Samara ville annorlunda. Plötsligt och inte så lustigt var alla ledningar borta och ställningen 9-9 i detta viktiga skiljeset. Bergström visade vilka steg hon tagit mentalt och tog hem de två sista poängen och utjämnade genom det lagmatchen till 1-1.

I den tredje matchen fick Filippa Bergand förtroendet att möta Adina Diaconu som är rankad nästan 150 platser högre på världsrankingen än svenskan. En uppgift som skulle vara svenskan övermäktig. Bergand fick inte med sig mycket i denna match och förlusten skrevs till klara 3-0 för Diaconu.

I underläge 1-2 i lagmatchen klev Bergström åter in i spelhagen, denna gång för att tampas med vokala och stundtals högljudda Bernadette Szocs.

Bergström startade starkt och hade stenkoll på rumänskan som stundtals kunde se lite uppgiven ut i det första setet, det var dock en illusion. Szocs kom tillbaka i det andra setet och vann det relativt klart. Helt jämnt mellan spelarna just då och så skulle det fortsätta. Spelarna knep varsitt set och återigen var det dags för Bergström att spela skiljeset, denna gång med kniven mot strupen, förlust och matchen var avgjord till Rumäniens fördel.

Men Linda Bergström är utan nerver. Med preussisk disciplin rullade Bergström på med sin defensiv varvad med attacker och då kunde inte Szocs stå emot. Utklassningssiffror i skilje för Bergström som vann med 11-2. Två fina skalper för Bergström som utjämnade lagmatchen till 2-2.


Bilden: Matilda Hansson Foto: SBTF/Linda Carlsson

Matilda Hansson mot Elizabeta Samara i den avgörande matchen och det blev en ojämn fight till en början där rumänskan var dominant. Hansson kunde dock komma tillbaka och pressade Samara, rejält. En inspirerad och av den svenska bänken ivrigt påhejad Hansson tog det andra setet och kunde efter en längre duell även ta hem det tredje setet mot Samara. Ledning för den 18-årige debutanten Hansson i en avgörande match mot Rumäniens rutinerade och duktiga Samara. Vilken spänning!

33-åriga Samara med ett gäng EM-titlar och runt 25 internationella mästerskap på meritlistan gav där och då prov på sin rutin och kom tillbaka in i matchen. Fjärde set gick rumänskans väg och vi skulle få se ännu ett skiljeset i denna dramatiska lagmatch. Hansson och Samara följdes åt till 3-3 men då stack Samara ifrån till 6-3 och tvingade fram en svensk timeout.  Hansson närmade sig  efter timeouten men kom aldrig närmare än underläge 8-9. I det läget får Hansson dessutom  en retlig nätrullare plus kantboll emot sig vilket innebar matchboll Samara. Rumänskan behövde bara en chans och tog hem matchen med 3-2 i set. Samaras seger gav Rumänien även segern i lagmatchen med samma siffror.

En väldigt fin insats av Matilda Hansson där hon inte fick med sig resultatet. Bergström imponerade med två segrar mot högre rankade spelare. En inledning som lovar gott för framtiden.

– Linda kom upp på en bra nivå i sina två båda matcher och gör det bra och spelar på hög nivå. Matilda Hansson var väldigt nervös i sin första match och gör sig själv inte riktigt rättvisa. Filippa kommer inte riktigt upp i den nivå hon kan.

– Efter det inledande setet i den avgörande matchen så gör Hansson det riktigt bra. Hon rör på sig bättre och släpper loss lite mer och får matchen att bli en 50/50-match. Vilket är väldigt bra mot en motståndare som är 15 år äldre och med 25 mästerskap bakom sig, konstaterar Bergman.

– Vi är väl lite besvikna just nu när det blir så pass nära, även fast prestationen i sin helhet blev bra. Nu får vi ladda om och ta med oss det som var bra från denna match och försöka lyckas med det även imorgon mot Portugal, avslutar Bergman.

Nästa match:
Lördag 1/10 kl. 10:00 (04:00 svensk tid)
Sverige-Portugal

Länkar:
Eventsida VM
Resultat
Schema
Bilder
Webbsändningar

Toppbild: Linda Bergström Foto: Manfred Schillings 

Skribent: Max Ansbro
E-post: Adressen Gömd

Liverapportering

Evenemang

Info_EM_200x200.png

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshop


stiga

Teknos_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Florettgatan 14
254 67 Helsingborg

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info