Hoppa till sidans innehåll

Ligacupen 2021, semifinaler

26 MAR 2021 16:02
Idag (26/3) är det äntligen dags för Ligacupen att dra igång. Semfinaler för både herrar och damer spelas under kvällen. Damernas semfinaler startar klockan 17.00 följt av herrarna 19.00
Finlalerna spelas under lördagen.
  • Uppdaterad: 26 MAR 2021 16:02

Tillsammans med Eslövs AI BTK arrangerar Svenska Bordtennisförbundet Ligacupen, dit de fyra bäst placerade lagen efter halva säsongen kvalificerat sig, samt Sweden Tour Finals. Tävlingen skulle ha ägt rumt strax före jul 2020 men sköts på grund av pandemin upp. Resultaten och matchrapport kommer uppdateras i detta inlägg.

Följande lag är kvalificerade till Ligacupen
Herrar
1. Spårvägens BTK
2. Halmstad BTK
3. Eslövs AI BTK
4. Söderhamns UIF
Damer
1. Eslövs PK
Köpings BTK Dam (lämnat återbud)
2. Halmstad BTK
3. Eskilstuna BTK
4. Lekstorps IF

Spelformat
Ligacupen spelas i cupformat med två semifinaler och en final per klass. Matcherna i Sweden Tour Finals Elit spelas som cup och i bäst av sju set. Lagmatcherna spelas enligt ordinarie matchprotokoll för Pingisligan Herrar med fri laguppställning. Matcherna spelas på ett bord med löpande seträkning och med Golden Point i varje set. I varje delmatch spelas det tre set. Varje vunnet set ger en poäng till lagmatchen. Efter match 3 kan en ny fjärde spelare bytas in till någon av matcherna 4, 5 eller 6 i enlighet med ordinarie matchprotokoll för Pingisligan Herrar. Lagmatchen avbryts så fort ett lag vunnit 10 set. Om det efter match 6 står 9-9 avgörs lagmatchen i tiebreak med en dubbel i ett set. Slutresultat blir då 10-9 till något av lagen.

Matchordningen är enligt följande: A1-B3, A2-B1, A3-B2, A1/A4-B1/B4, A2/A4-B2/B4, A3/A4-B3/B4, eventuell tie-break-dubbel.

Webbsändningar och resultat
På grund av rådande omständigheter och restriktioner kommer ingen publik att tillåtas utan endast spelare, ledare och funktionärer. Ni kommer kunna följa alla matcher via Pingiskanalen på Solidsport. Bord ett kommer att ha två kameror och kommentatorer och bord två en kamera.
Livescore: Ligacupen Webbsändningar Fredag-söndag (gratis)

LIGACUPEN, damer

Semfinaler
Eskilstuna-Halmstad 6-10
I den inledande matchen så ställdes rutinerade Zhang Fang från Eskilstuna mot den unga norskan Martine Toftaker spelandes för Halmstad. På förhand så var Zhang Fang storfavotir men i denna nya spelform så är en match mer likt tre ensetsmatcher vilket passade den unga norskan väldigt bra. Toftaker vann de två inledande seten innan hon förlorade det tredje, något av bonuspoöng från Halmstad som man kanske inte hade räknat in på förhand. 2-1 för Halmstad.

Stina Källberg kunde sedan dryga ut Halmstads ledning till 4-2 efter att ha vunnit två av tre set mot Kornelija Riliskyte. I en vanlig ligamatch hade det varit 2-0 för Halmstad men nu skiljer alltså bara två set mellan lagen.

Defensivspelande Rikke Skattet hade inledningsvis inte mycket att sätta emot i sin match mot Erika Fronth i Halmstad. Säkerhet i förstaattacken för Fronth och tålamod gav henne lägena att avgöra poängen antingen genom variation eller kraft. Fronth tog de första seten utan större problem men var sedan i underläge i hela det tredje setet fram till 7-9 där vändningen kom, 11-9 till halmstadspelaren gav henne 3 setvinster och 7-2 i lagmatchen.

Matchen fortsatte sedan mellan lagens ettor Zhang Fang i Eskilstuna och Stina Källberg och med något av kniven på strupen för Zhang Fang som helst skull behöva vinna alla tre set mot Källberg. Nu skulle det snabbt visa sig att det inte var något Källberg skulle gå med på. 11-6 för Halmstadspelaren i första set innan Zhang Fang kunde vinna det andra setet med samma setsiffror, ett set var så långt i den matchen och 8-3 totalt innan Källberg helt körde över Zhang Fang i det tredje setet med hela 11-1 och 9-3 för Halmstad.

Rlliskyte och Fronth i nästa match och ett annorlunda läge än vad spelarna är vana vid. Tre raka setsegrar ett måste för Riliskyte då lagmatchen bryts vid 10 vunna set. Rlliskyte spelade avslappnat och bestämt i det första setet som hon tog hem med 11-5 och reducerade till 4-9 underläge. Fronth tog sedan kommandot i det andra setet och hade greppet fram till slutbollarna där Riliskyte hade starkast nerver, vid ställningen 10-10 var det matchboll Front men samtidigt setboll för Eskilstuna och då Riliskyte tog hem den poängen direkt via en backhandserve så reducerade hon ytterligare Halmstads ledning till 5-9. Riliskyte gavs luft under vingarna och kunde till sist ta hem det tredje setet med 11-8 och då ge Eskilstuna den nödvändiga 3-0 segern de behövde för att hålla liv i matchen, 6-9 och fortsatt bara en setvinst bort för seger i lagmatchen för Halmstad. 

i ett möte mellan två norskor kunde Toftaker med minsta marginal ta hem det första setet med 11-10 och med det vinna lagmatchen åt Halmstad, 10-6. Norska Toftaker får ses som matchvinnare med sina tre setsegrar på fyra set då det knappast var något som var säkert på förhand.

Halmstad till final av Ligacupen 2021

Lekstorp-Eslöv 1-10
Nomin Baasan gav Eslöv en pangstart med tre raka setsegrar över Leah Muskantor och med en sån vass uppställning de mönstrar från Eslövs håll var det såklart allt annat än vad Lekstorp hade behövt. 0-3 och Eslöv mönstrar Li Fen mot Rebecca Muskantor och det var aldrig något snack om saken, tre raka setsegrar och endast 13 bollar förlorade för Li Fen som drygade ut ledningen för Eslöv till klara 0-6.

Matilda Hansson som under säsongen visat prov på fin utveckling ställdes nu mot fyra år äldre Filippa Bergand och där blev det stenhårt i de två första seten som delades systerligt mellan spelarna med 11-9 i respektive set. I det tredje setet så var Bergand dock numret för stort och tog hem det med hela 11-4 och gav Eslöv ledningen med 1-8.

Tufft läge minst sagt för Lekstorpingen Leah Muskantor som förutom underläge 1-8 i lagmatchen ställdes mot den "omöjliga" Li Fen. Om inte omöjlig så i alla fall oresonlig, två rappa setsegrar för Li Fen gav Eslöv vinsten med 1-10 och en säkrad finalplats imorgon.

LIGACUPEN, herrar

Semifinaler
Eslöv-Spårvägen 10-6

Nyligen gjorde Truls Möregårdh comeback i Pingisligan by STIGA efter sin knäoperation och han fick nu chansen att inleda för sitt Eslöv mot Anthony Tran som besegrade Möregårdh tidigare denna säsong. Det blev jämnt, det blev riktigt jämnt men med fördel Möregårdh som tog hem två av de tre seten, fördel Eslöv med 2-1 efter första matchen.

Martin Friis fick i nästa match representera sitt Spårvägen som han gjort så väl denna säsong och varit en av ligaspelets bästa spelare, motståndare ingen mindre än den rutinerade ungraren Daniel Kosiba och även i denna match blev det jämnt. De två inledande seten delades mellan spelarna i det tredje setet var Martin Friis vinnaren via 11-9. Lagmatchen utlämnad och ställningen 3-3.

Dags för två av de mer rutinerade spelarna i årets ligaspel. Båda två har en bakgrund med spel i Tyskland bakom sig och där Robert Svensson före Harald Andersson får anses som den mer meriterade. Men i detta möte så spelar inte gamal meriter någon roll, de gör sällan det. Harald Andersson gav oss ett styrkebesked med segrar i tre raka set och en jätteseger för Spårvägen som kopplade rejält grepp med 6-3.

Truls Möregårdh och Martin Friis är födda 2002 och har möts så många gånger förr och oftast (nästan alltid) har Möregårdh säkrat men nu i denna spelform är varje set en match och då ger det såklart en annan nerv till varje set. Men Truls tog kommandot direkt och sprang ifrån med två snabba setsegrar innan det blev jämnare i det tredje setet och spelarna följdes åt till 8-8 lika innan Möregårdh kunde vinna och ta en trenolla på Friis och ge oss 6-6 i lagmatchen.

Daniel Kosiba som vann ett set i sin första match fick nu möte Harald Andersson imponerat och vunnit alla tre seten över Robert Svensson i den inledande matchen ställdes nu mot varandra. Kosiba startade bäst och vann det första setet och skaffade sig också 10-6 i det andra setet, Andersson vann dock de nästkommande poängen till 8-10och tvingades ta timeout. Timeouten gav inte utdelning direkt efter en något för lång serve mot Andersson och det var snabbt 10-9. Kosiba lyckades dock sätta press på Andersson och ta hem setet via 11-9. Eslövs underläge i lagmatchen med 3-6 har just i detta läge förbytts till ledning med 8-6 och ett set kvar att spela mellan Kosiba och Andersson. Kosiba som hittat flytet i spelet kunde ro hem även det tredje setet och det sjätte raka för Eslöv. Ledning 6-9 för Eslöv.

Anthony Tran och Robert Svensson mot varandra i den sista singelmatchen och Tran med pressen att vinna tre raka set. Svensson hamnade i underläge med 2-5 men åt sig ikapp och förbi upp till ledning med 10-7 och matchbollar för Eslöv i och med dessa setbollar. Tran gav sig dock inte utan gav oss prov på ett par riktigt fina poänggivande backhandslag innan Svensson till sist kunde ta hem setet med 11-10 via en längre duell där hans styrka från både forehand och backhand visades upp på bästa sätt. 6-10 och Eslöv till final.

Söderhamn-Halmstad 8-10
Bäst matchskillnad i Viktor Brodd startade som man i hela Hälsingland hade kunnat hoppas på när han enkelt besegrade Borgar Haug i tre rappa set. 3-0 för SUIF efter den första matchen. 

Anton Hjort slet sedan på bra för SUIF och tog hem det andra setet mot Elias Ranefur efter att ha förlorat det första jämnt. Ranefur vann dock det tredje setet och fick sitt Halmstad lite närmare SUIF. 4-2 till SUIF.

Per Sandström som haft en tuff säsong i Pingisligan by STIGA förlorade de två inledande seten mot Fabian Åkerström men lyckades sedan knipa det tredje setet vilket kan bli nog så viktigt i detta spelsystem där varje set är lika viktigt. 5-4 till SUIF.

Viktor Brodd mot Elias Ranefur i en kamp mellan lagens två förstaspelare blev inledningsvis väldigt jämn och de följdes åt till 1-1 i set och 3-3 i det tredje setet. Men där trampade Brodd gasen i botten och tog åtta raka poäng och segern i setet. 7-5 för SUIF.

Anton Hjort med sina hårda forehandattack in i hagen för SUIF mot rutinerade halmstadsspelaren Fabian Åkerström skulle visa sig bli en riktig nyckelmatch. Åkerström tog hem de första seten och just där och då var det 7-7 i lagmatchen. I det tredje setet så skaffade sig Hjort ledningen med 10-99 men förlorade den poängen och "golden point" skulle komma att avgöra vem som tar poängen. Åkerström kom efter en slagväxling åt med sin forehand och drog den tungt diagonalt mot Hjorts forehand som dock svarade bestämt och kunde ta hem setet via 11-10 och åter ge SUIF ledningen i matchen. 8-7 och stenhårt! 

Borgar Haug som visat en stegvis stegrad form under höst och vinter men som kammade noll mot Brodd i den inledande matchen tog kommandot i lagmatchens sista singelmatch mot Per Sandström. Seger i det första setet följdes även av seger i det andra setet, då med 11-10 efter en fin serve och en hård backhand diagonalt av norrmannen, 9-8 och nu ledning för Halmstad i en oerhört jämn och spännande match. Haug gav ingen pardon i tredje set. Lugnt, enkelt och distinkt plockade han ned Sandström bit för bit och via två stenhårda backhandslag kunde norrmannen ta hem det tredje setet och således också lagmatchen. 8-10 och seger för Halmstad som går till final!

***

Final damer, 27/3
13.00 Halmstad-Eslöv

Final herrar, 27/3
15.00 Halmstad-Eslöv

 

Skribent: Max Ansbro
Epost: Adressen Gömd

LiverapporteringpingiskanalenAnnons Solidsport

Evenemang

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

sporrong

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info