Hoppa till sidans innehåll

Matchspel på träning – fortfarande en stark svensk gren?

17 DEC 2020 10:10
En aktuell problemställning som sakta men säkert har ploppat upp till ytan de senaste åren är den fallande kvaliteten på matchspel under träning hos både etablerade landslagsspelare och på ungdoms- och juniorsidan.
  • Uppdaterad: 17 DEC 2020 10:10

Verkligheten ser visserligen lite olika ut för de olika grupperingarna, inte desto mindre så var Svenska Bordtennisförbundets anställda tränarstab vid det senaste mötet rörande enig om behovet av en konstruktiv debatt kring frågorna.

– Vi spenderar traditionellt sett kanske minst en fjärdedel av all träningstid på att spela matcher på läger och vid ordinarie träning ute i klubbarna. Det har alltid varit en stark svensk gren att kunna lira dessa matcher med bra intensitet och skarpa hjärnor. Av någon anledning ser vi nu en trend där det rakt över hela linjen tappas i intensitet och kvalitet när det kommer till matchspel. Det är kanske inte lika illa överallt, men det gäller att se upp och framförallt att diskutera problemet med våra elittränare, säger sportchef Mikael Andersson.

SBTF:s sportsliga team med nästan alla förbundskaptener (Jörgen Persson, herr, John Wall, dam samt Tobias Bergman, ungdom och junior) närvarande, tillsammans med expertis i form av Peter Blomquist (spelarutvecklare), Johan Fallby (idrottspsykologisk rådgivare) samt Anders Thunström (högre tränarutbildning), slog sina kloka huvuden ihop för att adressera det aktuella läget.

Tuff verklighet för unga talanger
Debatten om matchspel på träning lyftes i samband med ett utvecklingsläger i Söderhamn för en kort tid sedan då några av våra yngre och mest lovande förmågor på pojksidan testades mot tuffast tänkbara seniormotstånd, ofta i just olika matchsituationer. Resultatet för de svenska spelarna var omedelbart inte helt upplyftande. Av sextio spelade set gick sju stycken svensk väg och ibland hängdes det en del med huvudet tidigt i matchspelet, ett faktum som fick SBTF:s spelarutvecklare Peter Blomqvist att reagera.

– Jag tycker absolut att vi måste identifiera en del inställningsfrågor hos våra yngsta landslagsaktuella ungdomsspelare och diskutera detta inom tränarkåren och med spelarna själva. Vi har en ny generation på gång, typ på väg in i hetluften och om jag jämför bakåt i tiden, kanske till och med tio år till det gamla Team Stiga-projektet med Anton Källbergs generation, så kan man notera att det bitvis saknas en sorts förmåga att utmana och tävla med varandra och även med äldre etablerade spelare i träning. Kanske är det en ren inställningsfråga, man måste vara tydlig med vad man vill och framförallt bygga upp ett självförtroende som bas för prestationer mot bättre spelare. Samtidigt kan det också vara så att många av våra yngre lirare växer upp i en klubbmiljö där steget till eliten kanske uppfattas som både långt och alltför tufft. I takt med att det internationella tävlandet har förändrats mot ett alltmer individuellt upplägg blir det också svårare för ett förbund att hålla ihop juniorverksamheten. Det är inte är lika lätt som tidigare att sätta klara målsättningar. Kanske måste vi hålla fokus på vår svenska modell och bygga för framtiden, menar spelarutvecklare Peter Blomquist och fortsätter:
– Vi har absolut tagit ett steg på vägen detta år med att skärpa till vårt tävlingssystem med bland annat Sweden Tour. Nästa steg, om möjligt, borde vara att sätta upp ett fyramannasystem i Pingisligan för herrar. Jag tror att det skulle betyda mycket för våra talanger på väg upp, att ge dem en arena att sikta mot tidigare i karriären och att självklart visa vad dom kan under press.

Ungdomslandslag tänker annorlunda
Nytillträdde förbundskaptenen på ungdoms- och juniorsidan, Tobias Bergman, delar Blomquists oro men lyfter också en positiv trend bland talangerna.

– Ser man till insatserna på junior- och ungdomslandslagen den gångna sommaren, kan man konstatera att spelarna har presterat bra kvalitet på matchspelet inom sin egen kategori det vill säga "head to head" i samma ålder. Om motståndaren däremot inte tillhör den närmaste kretsen av kända konkurrenter ser det dock betydligt sämre ut. Jag tänker närmast på en del insatser nere i Rumänien när vi matchade upp mot deras landslag. Ofta är det så att våra killar inte har den där taktiska närvaron som innebär att man vänder och vrider på matchsituationerna och försöker göra motståndaren dålig, alltså taktiskt spel på svaga sidor. I stället blir det mycket fokus på sig själv och då sätter man en del medans man missar lika mycket med väldigt många patenterade bortförklaringar. "Dålig skalle" är ett uttryck som jag hör lika ofta som det är irriterande. Nej, vi får se till att göra våra lirare skarpa också i det taktiska spelet så att de jobbar mycket hårdare och lär sig komma tillbaka från kritiska underlägen, säger Tobias Bergman med eftertryck som också skickar om inte ett fång rosor, så i alla fall beröm till sina damjuniorer:
– Det är rätt, tjejerna är mycket bättre på att ta för sig just nu. Vi har ett skarpt damjuniorlandslag med rätt inställning. Enda minuset är att de har en tendens att vara nästan för spelförande till varje pris och då tar onödigt många risker i spelet med onödiga missar som utfall.

Förbundskaptener funderar
På seniorsidan, bland utbildade och mer mogna spelare, ser situationen lite annorlunda ut. Damlandslaget ger ofta lite avslag på spontant matchspel som avslutning på passen, medans tävlingsmomentet när det handlar om rena matchpass får klart godkänt.

– Jag tycker faktiskt att tjejerna missar en möjlighet att både utmana och ha lite skoj med bra matcher som avslutning på passen. Där kan man ju testa några grejer som man jobbat med under passet och kanske öva på att sätta lite fantasi i spel under ett tävlingsmoment. I övrigt så brukar det vara bra fart på rena matchpass där det ofta hettar till väl mycket – det handlar ju inte bara om resultatet utan också hur och varför som kan glömmas bort om känslor svallar för mycket, säger damernas förbundskapten John Wall.

Jörgen Persson är inte sen med att komma ihåg nyttan av matchspel med kvalitet som en av de viktigaste faktorerna till snabb utveckling.

– Vi ska komma ihåg att matchspel alltid har varit en stark svensk gren. Jisses vilka matcher vi hade på träning när det begav sig. Jag tyckte alltid att det var en perfekt situation ett testa lite tricks när man körde matcher – typ att utmana sig själv med en ny serve eller placering av returer. Det var utvecklande för oss spelare, just detta med inställningen och utmaningarna. Sedan är det klart att vi ofta spetsade till matcherna med en Coca Cola eller till och med en sedel vid nätet. Då gjorde det ofta lite extra ont att förlora och det ville man ju inte göra. Visst önskar jag att även våra seniorspelare kan steppa upp en del med bättre matchspel på träning och under lägren. Det känns som om det kan bli lite flamsigt då och då och att man ofta river bort set utan att på allvar försöka hämta upp underlägen. Det är en farlig vana att ta till sig – vi vill att våra svenska spelare ska ha en stark förmåga att komma tillbaka och vända set och matcher när det drar ihop sig till viktiga mästerskap,  säger herrarnas förbundskapten Jörgen Persson.

Aktuella inspel från externa resurser
Med bra instick från Anders Thunström kring hur tränarna kan tänka vad det gäller stimulerande matchspel och övningar i det samma, så landade det sista ordet och summeringen för dagen hos SBTF:s idrottspsykologiske rådgivare Johan Fallby. En rutinerad och välrenommerad herre som på nytt närmat sig bordtennisen efter en längre resa bland många idrotter på högsta professionella nivå.

Johan menar att man måste ta frågorna till sig och arbeta aktivt med att vända trenderna. Det gäller att tänka mer på helheten och i termerna process – prestation – resultat, när man utvärderar speciellt de yngre spelarna som inte sällan dras med att försöka sortera upp olika inspel från föräldrar, hemmatränare och sedan de ansvariga förbundstränarna.

– Det är klart att jag blir lite orolig när frågor kring bristande tävlingsinstinkt eller inställning kommer upp. För att utvecklas som elitidrottare så måste man lära sig att ge 100 % i träning och tävling, det råder ingen tvekan om den saken, speciellt eftersom vi trots allt pratar framtida förhoppningar om landslagsspel på olika nivåer, menar Johan Fallby.

Fallby funderar
Med sina yrkesmässiga kopplingar till många olika idrotter i Sverige och även utomlands, pratar Johan Fallby ofta om hur många unga idrottare i dag känner stor stress och press från framförallt föräldrar där förväntningar på tidig framgång inte sällan kan få förödande konsekvenser för både motivation och resultat på lång sikt.

– Självklart måste vi jobba stenhårt med att utbilda alla intressenter runt de duktiga spelarna för att på sikt minska stress och press som på många sätt är mer påtaglig i dagens samhälle där omedelbar feedback från kompisar via sociala medier är en företeelse som ska tas på allvar. Om man pratar med unga idrottare så är det inte sällan just den delen, eller kontakten med en missnöjd förälder i bilen på väg hem, som man är rädd för, inte egentligen vad som händer där ute i tävlingssituationen, berättar Fallby.

Återkomsten till bordtennisen där första året på ett tvåårigt avtal nu är avklarat har gått över förväntan.

– Det har varit spännande att återkoppla med den idrott som jag utövade på landslagsnivå. Just nu arbetar jag aktivt med flera av tjejerna i landslaget och har kontakt med några av herrarna för inledande samtal. Det har kommit en del förfrågningar från några yngre spelare och det är alltid intressant, förklarar Johan som inte kan låta bli att reagera en smula på vad han observerat vid sina nedslag internationellt:
– På min tid spelade man till 21, nu till 11 poäng, och varje boll har på så sätt blivit superviktig. Härlig intensitet, men också helt uppenbart så många fler rätt grova misstag kommer även från etablerade toppspelare när det drar ihop sig till avgörande situationer om man jämför med i början av seten. Det finns mycket jobb att göra på det mentala området, ingen tvekan om den saken. Vi kan skapa utveckling genom att tänka rätt i alla situationer, både i träning och självklart i tävling.

Skribent: Mikael Andersson
Epost: Adressen Gömd

Liverapporteringpingiskanalen

 

Annons Solidsport

Evenemang

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

sporrong

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info