Hoppa till sidans innehåll
Foto: Remy Gros

Matilda – en kraft för svensk pingis

30 NOV 2020 10:48
Matilda Ekholm är en av svensk pingis största damprofiler genom tiderna. Nu stärker hon upp förutsättningarna för arbetet med ökad jämställdhet inom svensk pingis genom att arbeta proaktivt med tjejer i olika roller på olika nivåer.
  • Uppdaterad: 30 NOV 2020 10:48

Riksidrottsförbundet, RF, tog för några år sedan fram ett strategiarbete – Strategi 2025 – genom att beskriva fem utvecklingsresor, som svensk föreningsidrott behöver arbeta mot, där ”Jämställdhet för en framgångsrik idrott” är en av utvecklingsresorna.
  
Syftet med att arbetet är egentligen självklart, just resan mot jämställdhet svarar tydligt på frågan varför vi ska göra det här jobbet. Jo, för att tillsammans bli framgångsrika. Det kan handla om att kvinnor och män ska ha samma makt att forma idrotten och sitt deltagande. Möjligheterna ska vara  lika för alla, oavsett kön, att utöva och leda idrott. Alla, som vill, ska få vara med i föreningsdriven idrott.  

10 % av licensierade spelare i Svenska Bordtennisförbundet är tjejer. Resten killar. Hur det ser ut när det kommer till könsfördelning i styrelser, bland tränare, domare och andra ledare låter vi vara osagt än så länge men svensk pingis behöver jobba med att stärka tjejerna på alla nivåer, det kan vi nog vara överens om. Vi blir en mycket starkare, bättre och roligare pingisfamilj och vi kommer att  tillhöra en framgångsrik idrott om vi jobbar mot bättre jämställdhet.  

Strategiarbetet hittills finns beskrivet i den senaste uppföljningsrapporten, där även Svenska Bordtennisförbundet finns med i både bild och text på flera ställen.  

En kick-start i jämställdhetsarbetet är två digitala tränarträffar, där tjejer får chansen att träffa Matilda, och få del av hennes erfarenheter när det kommer till vad som kännetecknar en bra tränare och coach. Den första tränarträffen genomförs i december där även Marie Persson, erfaren spelar- och ledarprofil från Västmanland, kommer att delta. Marie kommer att dela med sig av sina tips när det gäller barn- och ungdomsträning. Under den andra tränarträffen, i januari 2021, kommer Matilda att visa sina träningstips ”live” vid pingisbordet, dock digitalt i dessa pandemitider. Att ställa frågor och få chans att reflektera är förstås ett självklart inslag som fungerar, oavsett fysisk eller digital träff.  

Här är några av reaktionerna innan starten:

  • "Bra initiativ av Ekholm och er. Säkert till glädje för många!"
  • "Åh, vad spännande!"
  • "Det här låter jätteintressant, jag ska bara byta några pass på jobbet, så är jag nog med på båda tillfällena!"

Syftet med träffarna är att stärka tjejerna, som idag är bordtennistränare i föreningar, på olika sätt. Beroende på vilket gensvar vi får har vi flera möjligheter till fortsättning i det stärkande arbetet med tjejer som är tränare.  

Vad händer mer?  
Två ytterligare nätverksträffar är inplanerade för målgruppen med tjejer/kvinnor som tidigare varit spelare, tränare och coacher och slutat sitt engagemang inom bordtennisen. Syftet med träffarna är att ta reda på orsakerna till varför de slutat och vad som skulle kunna ha gjorts annorlunda för att de skulle ha hållit på längre eller fortfarande varit aktiva. De lärdomar vi kommer att kunna dra från nätverksträffarna kommer vi på olika sätt att förmedla till hela pingissverige för att få föreningar/distrikt och förbund att samverka kring jämställdhetsfrågorna effektivare och långsiktigt.  

Och hur jobbar föreningarna med jämställdhet, vad vill och kan de göra och vilket stöd behöver de? Det är frågor som vi planerar att ställa till Sveriges alla föreningar genom en enkät. Slutsatser och lärdomar från enkäten kommer vi att kunna ha som arbetsmaterial för att fortsätta förbättringsarbetet kring jämställdhet.   

Ja, det är några av de utvecklingsarbeten som Matilda är med och startar för svensk pingis och för att vi tillsammans ska bli en mer framgångsrik pingisfamilj framöver.  

#PINGPONGPOWER

Skribent: Marit Brodd Almgren
Epost: Adressen Gömd

Liverapporteringpingiskanalen

 

Annons Solidsport

Evenemang

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

SRB


sporrong

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info