Hoppa till sidans innehåll

Mattias Falck i VM-final – ett år sedan

28 APR 2020 16:18
28 april 2019 är ett datum alla bordtennisfantaster aldrig kommer glömma. Efter 22 långa år var det äntligen dags för en svensk spelare att äntra hagen och spela VM-final igen. 1997 var det Jan-Ove Waldner. 2019 hette spelaren Mattias Falck.
  • Uppdaterad: 28 APR 2020 16:18

Klockan hade slagit eftermiddag när mässhallen Hungexpo fylldes till bredden av 7000 personer som alla var där för att bevittna mästerskapets höjdpunkt, finalen mellan den av många ansedd som världens genom tiderna bästa spelare, Ma Long från Kina och svensken Mattias Falck. Long hade planenligt tagit sig till sin tredje raka VM-final i herrsingel trots sin för tillfället låga ranking (12) medan Mattias Falck överraskat en hel värld genom sitt avancemang.

Ma Long gjorde precis som 2015 och 2017 och tog hem ännu en guld men det vi minns bäst är ändå Falcks fantastiska prestation under VM-veckan i ett vårvarmt Budapest som resulterade i ett glimrande silver med stort eko i hela världen.

(Mattias med sitt VM-silver runt halsen. Foto: Manfred Schillings)

För att blicka tillbaka ringde vi upp Mattias var på väg till ännu ett träningspass i Halmstad Arena tillsammans med Jörgen Persson, som även han spelat ett antal VM-finaler.

Idag är det ett år sedan du mötte Ma Long i VM-finalen, vad minns du från den matchen?
– Jag minns att första set var ganska nervöst från min sida men det är kanske inte så konstigt eftersom det var min största match hittills i karriären. Efter första set kom jag bra in i det och jag minns min 9-7-ledning i fjärde set där jag hade bra läge att kvittera till 2-2 i set. Tyvärr blev det inte så…

Om vi blickar tillbaka på hela VM-turneringen, vilken var din bästa match?
– Efter de två första omgångarna tycker jag att jag spelade riktigt bra. Jag gjorde en bra match mot Apolonia (Tiago från Portugal) och en ännu bättre mot Lee (Sangsu, Sydkorea) så det är svårt att välja någon speciell. Semifinalen var också väldigt bra även om den var lite mer svängig och böljade fram och tillbaka.

Var du i ditt livs form under VM?
– Ja, än så länge. Det måste jag säga.

Det var ett gäng blågula supportrar på plats i Budapest, vad betydde deras stöd? 
– Det var jätteskönt och ett fantastiskt stöd att få i ryggen. Jag vet att det var ett gäng som förlängde sin resa och det är något jag uppskattar väldigt mycket.


(Blågula supportrar på plats i Budapest – ett stöd Mattias Falck uppskattade mycket. Foto: Manfred Schillings)

Hade du väntat dig att det skulle bli så uppmärksammat på hemmaplan?
– Nej det hade jag nog inte trott. Jag märkte inte under så mycket i början och det var först när jag var i kvarten det började uppmärksammas på hemmaplan. Och det blev enormt stort när jag gick till final.. Det trodde jag inte men det var väldigt kul för både mig och sporten att det blev så uppmärksammat. Det var några hektiska dagar när jag kom hem där jag var med i nästan alla kanaler men samtidigt var det oerhört lärorikt och kul att vara med om.


(Uppmärksamheten för Mattias VM-silver var stor både i Sverige och internationellt. Foto: Per Hällström)

Hur har ditt liv förändrats efter VM-succén?
– Nej, inte jättemycket. Ungefär sex månader innan VM ändrade jag lite i mitt spel och den ändringen har jag fortsatt att träna mycket på. Jag är långt ifrån nöjd och tränar för att bli ännu bättre.
– Självklart blir jag lite mer uppmärksammad och varje dag är det någon som kommer fram och hälsar och frågar hur läget är och sådant men det är bara kul.

Känner du att det är fler som vill slå dig nu sedan VM-finalen?
– Lite så har det känts. Jag har fått mer respekt från de andra spelarna och nu tycker många att det är mer betydelsefullt att vinna över mig. Det är bara roligt och positivt att det är en skalp att slå mig.

Hur känns det att inte ha spelat någon tävling eller seriematch på snart två månader?
– Väldigt konstigt och väldigt annorlunda. Det var en tung smäll att OS blev framflyttat måste jag säga samtidigt som det var väntat och rätt beslut men när det väl kom var det en liten smäll för motivationen.
– Jag tränar lite mindre pingis just nu för att hålla kvaliteten uppe under alla pass och springer mer och kör mer fysträning i stället. Det blir ungefär sex pass pingis veckan och kanske kommer är det en liten fördel mot övriga Europa där många länder stängt ner helt och hållet. Kineserna vet jag är i Macao och tränar för fullt och det verkar även både japanerna och sydkoreanerna att göra.
– Det är ändå skönt att vi kunnat köra på relativt som vanligt med träningen ändå samtidigt har det funnits oerhört mycket tid att träna på saker som jag annars inte hinner. Nu har jag fokuserat på att röra mig mer och lagt mycket fokus på fotarbetet. Jag vågar nog påstå att jag aldrig har tränat så ihållande under en så lång period under hela min period så kanske kommer det något gott ut av det hela. Samtidigt vill jag inget hellre än att det ska vara över så att vi får ut och tävla igen, det är ändå det elitidrott handlar om.

Se höjdpunkterna från Mattias VM här: 

Skribent: Peter Johansson
Epost: Adressen Gömd

Liverapporteringpingiskanalen

Annons Solidsport

Evenemang

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

Sports heart

SRB

RiotAd


sporrong

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info