Hoppa till sidans innehåll

Nytt pingissamarbete mellan Sverige och Rumänien

10 SEP 2020 09:44
Med en gemensam uppfattning om att de internationella bordtennisaktiviteterna behöver återstarta så fort som möjligt, går nu två europeiska toppnationer samman för att bland annat tävla och träna tillsammans.
  • Skapad: 10 SEP 2020 09:44

Det rumänska bordtennisförbundet tillsammans med det svenska har nu kommit i mål med ett mångfacetterat avtal som innefattar bland annat träning och tävling. Det första gemensamma evenemanget äger rum redan i september då det rumänska juniorlandslaget kommer till Sverige för spel i Sweden Tour-tävlingen i Helsingborg. De båda länderna kommer även att spela en vänskapslandskamp där alla fyra ungdomskategorier, kadetter för pojkar och flickor samt juniorer för damer och herrar, kommer att delta. Matchen spelas i Klippan torsdag 24 september klockan 18.30. Ytterligare aktiviteter är planerade under hösten både i Sverige och Rumänien.

– Vi ser fram emot att välkomna några av de bästa spelarna i sin ålder till Sverige och vårt nya tävlingskoncept Sweden Tour. Vår ambition har hela tiden varit att gradvis stärka vår tävlingsmodell genom att attrahera utländska spelare och då framförallt i ungdomsklasserna. Det kommer givetvis bli tufft men framförallt spännande att möta Rumäniens junior- och ungdomslandslag, säger Mikael Andersson, sportchef i Svenska Bordtennisförbundet.

Det finns även planer på flera andra områden som kommer att prioriteras inom detta samarbete bland annat; ett gemensamt läger inför lag-EM i rumänska Cluj för både damer och herrar, utbildning för tränare samt att utbilda de unga spelarna inom PR och media.

– Detta projekt kommer, förutom tävling och träning, även fokusera på PR och marknadsstrategi där fokus ligger på de unga spelarna. Målet är att bygga upp och utbilda de nya generationerna i en tävlingsinriktad och motiverad miljö kopplat till de förändringar som sker i världen. Vi kommer att använda detta tillfälle som en språngbräda för att våra spelare ska bli kända och uppskattade, säger Beatrice Romanescu, PR & Marketing, Rumäniens Bordtennisförbund.

Båda förbund, från den högsta ledningen till coacher, ser på detta samarbete med stor optimism och med en stark tro på att detta nya internationella partnerskap kommer leda till en utveckling av både unga spelare och hur man arbetar som coach.

– Detta är en väldigt glädjande nyhet inte bara för våra två länder utan för hela bordtennisfamiljen, både i Europa men faktiskt också i hela världen. Jag hade föremånen att besöka Cluj, Rumänien när Ungdoms-EM arrangerades där 2018 och den helhjärtade inställningen för idrott och bordtennis i synnerhet som fanns i regionen gjorde ett stort avtryck på mig. Vi startade dessa diskussioner redan då och att vi nu kommit i mål med ett avtal, speciellt i dessa oroliga tider, känns väldigt viktigt och stort. Om vi kan leda processen och få tillbaka bordtennisen på den internationella scenen tror jag att vi bidragit mycket till att inspirera andra att ta efter, säger Petra Sörling, ordförande i Svenska Bordtennisförbundet.

– Jag är glad och stolt över att våra två länder, båda framstående nationer inom vår sport, nu gör gemensam sak för våra framtida generationer. Vårt mål är att bygga en stabil grund att stå på och att skapa en medvetenhet kring tävlingsmomentet och motivation. Vi hoppas att våra unga spelare ser fram emot detta samarbete och det utbyte av erfarenhet som kommer att ske samt att tränarna är motiverade att utveckla sig för att kunna förmedla de senaste träningsmetoderna. Jag hoppas att detta kommer att utvecklas ännu mer och jag tror verkligen att det kommer vara till stor nytta för båda våra nationer, säger Cristinel Romanescu, ordförande i Rumäniens Bordtennisförbund.

Sweden Tour 2020
14-16 augusti, Sweden Tour Opening Weekend, Köping
28-30 augusti, Sweden Tour Halmstad Masters, Halmstad
25-27 september, Sweden Tour Rekordspelen, Helsingborg
30/10-1/11, Sweden Tour Ängbys Internationella, Stockholm
27-29 november, Sweden Tour Flymanpokalen, Karlskrona
18-20 december, Sweden Tour & Ligacupen Finals, Eslöv

Träningsläger i Rumänien
12-17 oktober, Rumänien, Izvorani
4-9 december, Rumänien, plats TBD

Kontakt
Petra Sörling, Ordförande, Svenska Bordtennisförbundet
This is a mailto link
+46 73 3982040

Cristinel Romanescu, Ordförande, Rumäniens Bordtennisförbund
This is a mailto link
+40 737 993037

Beatrice Romanescu, PR & Marketing, Rumäniens Bordtennisförbund
This is a mailto link
+40 744 511311

Mikael Andersson, Sportchef, Svenska Bordtennisförbundet
This is a mailto link
+46 72 3827229

Skribent: Peter Johansson
Epost: Adressen Gömd

Liverapporteringpingiskanalen

 

Annons Solidsport

Evenemang

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

SRB


sporrong

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info