Hoppa till sidans innehåll

Parasportens framtidskonferens och besöksprogram med SBTF-deltagare

22 JUN 2022 09:19
I samband med Special Olympics Games har Alexander Öhgren, Marit Brodd Almgren och Christina Törnkvist representerat Svenska Bordtennisförbundet på konferensen Parasportens Framtid. Styrelsens representant Lars Sundling deltog i ett besöksprogram.
  • Uppdaterad: 22 JUN 2022 09:19

Inkluderingen av Svenska Parasportförbundets idrotter till andra Specialidrottsförbund är en pågående process där bordtennisen var först med att bli inkluderad och har varit det sedan 2017.

På konferensen, med fokus på inkludering och idrottsutveckling, var 19 SDF representerade via Parasport-distrikt, samt tre idrottskommittéer, sex specialidrottsförbund, Riksidrottsförbundet, Parasport Sveriges förbundsstyrelse och gästföreläsare från andra länder och universitet. De internationella gästerna, som var från Nederländerna, Norge och Finland, delade med sig av sina erfarenheter och hur deras länder har arbetat kring både inkludering och rekrytering. Ett stort statligt ekonomiskt stöd och ett gediget, tålmodigt arbete var genomgående.

Panelsamtalen mellan representanterna handlade mycket om att delge hur parasportdistrikten arbetar med sina rekryteringsprocesser och parasportutveckling. Målet med konferensen var även att skapa relationer över gränserna i såväl kommittéer, distrikt och idrotter. Förutsättningarna däremellan skiljer sig där vissa har heltidsanställda och en del endast arbetar ideellt.

Då konferensen ägde rum samtidigt som Special Olympics Games, Sveriges största idrottsevenemang för personer med intellektuell funktionsnedsättning, avgjordes så besökte vi även tävlingsområdet samt det så kallade ”Kärlekens torg”. På torget höll 15 aktörer till där bland annat FIFH Malmö hade pingisbord uppsatta som prova-på-tillfälle. Pingisborden var en väldigt populär anhalt för deltagarna.

Av tolv idrotter var bordtennis en av dem. Bordtennistävlingen gjordes efter typen divisionering där man först lottar ett poolspel där alla möter alla för att sedan hamna i en ny pool beroende på vilken placering man kommer i efter första poolspelet. Läs mer om Special Olympic Games Malmö 2022.

– Svenska Bordtennisförbundet kommer efter detta att ha ett tätare samarbete med Parasport Sverige, dess distrikt samt våra egna bordtennisdistrikt och föreningar. Vi måste bli bättre på att nå och behålla målgruppen vilket kräver både passivt och aktivt arbete. Det passiva kommer att vara information på rätt plats där målgruppen finns i sin vardag så som rehabilitering, assistansbolag, företag med hjälpmedel osv. Hemsidan och sociala medier kommer vara i fokus och där ska vi lyfta fram våra viktiga förmågor, från gräsrotsprofiler till landslagsspelare. Alla dessa personer fyller en stor funktion för parabordtennisen både nu och i framtid, säger Alexander Öhgren.

Det aktiva arbetet kommer handla om att skapa tätare samarbeten med föreningarna men även samarbeten med ovannämnda företagstyper som redan har målgruppen i sitt kontaktnät.
– Det gäller för oss att komma med ett pingisbord och våra paraprofiler till rätt plats och sammanhang. Till att börja med måste vi få upp intresset, och sedan stötta hela vägen in i föreningslivet. I slutändan avgörs det till viss del i den kontinuerliga träningen i föreningarna om spelaren blir kvar eller inte. Därför behöver vi skapa bra och täta relationer med våra föreningar så att de har rätt information och kunskap för att ta emot spelare med funktionsnedsättning. Det är jag övertygad om att alla kommer att kunna göra i den mån det är möjligt. I det anseendet är bordtennisen väldigt bra då det verkligen finns en sparringpartner för oss alla, med eller utan funktionsnedsättning, avslutar Öhgren.

Special Olympic Games i Malmö omfattade inte bara spel och konferens, även ett besöksprogram för ordföranden i idrottsförbund, för destinationer, kommuner och regioner, anordnades i samband med idrottsevenemanget. För SBTF:s räkning fanns Lars Sundling på plats och besöksprogrammets deltagare träffades under två dagar där invigningen av spelen var en av programpunkterna.

Det är oerhört viktigt att vi inom svensk bordtennis är med som representanter och att vi på alla sätt tar chansen att bygga nätverk över olika områden, över hela landet och att arbeta tillsammans. Då kan vi nå win-win för många #pingisförallaöverallt förmedlar Lars Sundling, förbundsstyrelsens representant på besöksprogrammet.

Se reslutat från Special Olympic Games här, och bilder från helgen här.  

Foto: SBTF

Skribent: SBTF
E-post: Adressen Gömd

Liverapportering

Evenemang

WTT Feeder Otocec
20-26 juni, Otocec, Slovenien
Information
Resultat
Webbsändningar

Veteran-EM
25/6-2/7-22, Rimini, Italien
Information
Resultat

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

Craft_200.png

Teknos_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Florettgatan 14
254 67 Helsingborg

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info