Hoppa till sidans innehåll

Premiär för Bordtennistränare bas

11 DEC 2020 15:02
Idag lanseras den första delen i Svenska Bordtennisförbundets nya utbildningsstruktur – Bordtennistränare bas. Samtidigt är det premiär för en helt ny digital plattform som tagits fram tillsammans med SISU Idrottsböcker.
  • Uppdaterad: 11 DEC 2020 15:02

Arbetet med att revidera och uppdatera befintligt utbildningsmaterial samt att skriva nytt, startade redan för två år sedan. Alexandra Sandéhn, Michaela Karlsson och Magnus Mallander är trion som arbetat mest intensivt med framtagningen av materialet tillsammans med tjänstemännen Marit Brodd Almgren, Emma Persson och Thomas Buza. På den nya utbildningsplattformen kommer alla SBTF:s utbildningar att samlas.

Det finns självklart många anledningar till att gå denna första del – som framförallt riktar sig mot nya tränare eller klubbtränare – kanske föräldrar som är med sina barn i träningshallen och vill lära sig mer. Om du vill utvecklas i din ledarroll och få mer kunskap i hur du bättre kan hjälpa andra, är denna utbildning perfekt för just dig. Utbildningen innehåller filmer, övningar och praktiska tips som gör att du kommer känna dig trygg i att leda bordtennisträningar för nybörjare. Utbildningens innehåll förmedlas på ett lättförståeligt och enkelt sätt.
– Utbildningen innehåller exempelvis välgjorda filmer där duktiga elitspelare demonstrerar grunderna men även ger viktiga tips för att skapa roliga, lärorika och varierande träningar där alla känner sig inkluderade och välkomna. Du som ledare är en viktig del av svensk bordtennis och du kan vara med och göra stor skillnad genom att gå denna utbildning, säger Alexandra och Michaela.

Klubbarna har ett stort ansvar och det är viktigt att nå ut med med detta budskap till sina tränare och medlemmar. Våga fråga föräldrar, ungdomar och spelare om de vill och kan hjälpa till genom att utbilda sig. Klubbens insats har en avgörande roll för att svensk bordtennis ska kunna växa.

Varför är det då viktigt att utbilda sig kanske du undrar? Nedan hittar du Alexandras och Michaelas svar på den frågan:
– Tränaren är den person som planerar och genomför träningarna. Tränaren är den person som spelaren först möter när den kliver in i hallen för första gången vilket gör att tränaren ofta är spelarens trygga punkt i en ny och kanske lite skrämmande miljö. Tränaren har en stor påverkan på spelarens första intryck och upplevelse av bordtennis. Om spelaren får ett bra första intryck och får uppleva roliga och lärorika träningar så är sannolikhet stor att spelaren kommer att stanna kvar – en tränare är helt enkelt en mycket viktig person.

– För att vi ska bli fler inom svensk bordtennis är det viktigt med engagerade tränare som hjälper till. Tränaren behöver kunna erbjuda en bordtennisträning där alla känner sig välkomna och inkluderade. Som ledare handlar det om att se helheten, vilket betyder både livet inom och utanför bordtennisen. Vi har ett stort ansvar, som bordtennistränare handlar det självklart om att utveckla duktiga bordtennisspelare, men hälsa och välmående måste stå i centrum. Idag rör vi inte på oss i den utsträckning som vi borde och konsekvenserna av detta är allvarliga och för att kunna vända denna trend har tränare en väldigt viktigt roll.

Om du trots allt fortfarande är tveksam till att gå denna utbildning, Bordtennistränare bas, som tar mellan fyra och åtta timmar att genomgå, kommer Alexandra och Michaela med följande tips:
– Det krävs inga förkunskaper för att gå den här utbildningen. Är du tveksam och vill få mer information om utbildningen är du välkommen att kontakta Marit Brodd Almgren (kontaktuppgifter längst ner). Ett tips är också att prata med andra tränare som har genomgått utbildningen.

– Oavsett om du har erfarenhet som tränare eller om du är ny i din tränarroll är det alltid bra att få reflektera - kanske får du nya idéer som du kan använda på din bordtennisträning. Dessutom får du tillgång till ett digitalt verktyg där du kan skapa egna övningar och träningspass, dessa träningspass kan du spara enkelt i mobilen och dela med andra tränare.

Arbetet med att ta fram denna nya del i den nya utbildningsstrukturen har, som nämndes inledningsvis, pågått under cirka två år och har enligt Alexandra och Michaela varit utmanande, roligt och lärorikt samtidigt tog arbetet kanske något mer tid än de båda på förhand kunnat tänka sig.
– Det tog längre tid än vi först kunde ana. Vi har inte bara fått djupare kunskap om bordtennisens grunder, rörelseförståelse och ledarskap, utan också om vilka möjligheter det finns med digitala utbildningar. Vi har också fått träffa många duktiga och inspirerande personer som har varit med och utvecklat och validerat utbildningen. Vi är också positivt överväldigade över engagemanget och stödet från både spelare, tränare och föräldrar. Det finns ingen som har tvekat med att hjälpa till för att vi framgångsrikt skulle kunna slutföra och färdigställa den här utbildningen.

Svenska Bordtennisförbundets förbundschef Thomas Buza sa tidigt när han tillträdde hösten 2018 att utbildning är ett viktigt och prioriterat område. Att den första delen nu lanseras är givetvis en viktig milstolpe men ännu återstår tre delar; Klubb, Elit och Pro. Tillkommer gör även andra typer av utbildningar som alla ska samlas på samma plattform.
– Arbetet med vår utbildningsplattform har pågått i drygt två år, från idé/vision till nu färdig produkt. Vi har givetvis en bit kvar med övriga delar samt utbildningar för såväl domare som tävlingsledare som också revideras och planen är att kunna lansera samtliga delar under 2021, säger Thomas Buza.

Många i Pingissverige har genom åren gått utbildningar och undrar säkert hur denna nya utbildning skiljer sig mot tidigare "Steg 1". Bland annat har det tillkommit nytt material i form av filmer, tips och övningar men även viktiga delar där spelarens perspektiv framkommer tydligare än tidigare. En ytterligare skillnad är att bordtennistränare bas inte enbart riktar sig mot barn och barns utveckling, utan fokuserar i stället på att förmedla kunskap för att kunna leda och genomföra träning för nybörjare – oavsett ålder och förutsättningar.
– Den här utbildningen är lättillgänglig och smidig att gå. Utbildningen är dessutom helt digital och du läser den i din egen studietakt, det vill säga du börjar och avslutar när du vill. Fördelen med den här utbildningen är att du alltid kommer att ha tillgång till det digitala materialet. Utbildningen kan även fungera som ett verktyg för lärande under dina bordtennisträningar. Du kan ta med dig din mobil eller surfplatta till träningen och visa till exempel ett forehandslag från utbildningen om du själv är obekväm eller osäker med att visa, säger Alexandra och Michaela.

Digital utbildning eller inte? Den frågan ställde sig arbetsgruppen tidigt i processen och kom ganska snabbt fram till, framförallt för att öka tillgängligheten, ha en helt digital utbildning.
– Det är viktigt att fler utbildar sig och därför behöver utbildningen vara lättillgänglig. Är du exempelvis en förälder som jobbar heltid och har flera barn är det svårt att hinna med att gå en utbildning som tar upp en hel helg. Fördelen med den här utbildningen är att man väljer själv när man genomgår den, säger Alexandra och Michaela avslutningsvis.

Svenska Bordtennisförbundets utbildningsplattform hittar du här.

Kom direkt till Bordtennistränare bas, där du köper utbildningsmaterialet. 

Här har vi sammanställt svaren på de vanligaste frågorna kopplade till utbildningen, "Bordtennistränare bas".

Vid frågor
Marit Brodd Almgren, utbildningskoordinator
This is a mailto link
073-749 08 11

 

Skribent: Peter Johansson
Epost: Adressen Gömd

Liverapporteringpingiskanalen

 

Annons Solidsport

Evenemang

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

SRB


sporrong

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info