Hoppa till sidans innehåll

Sjätte nätverksträffen – fokus på Linda Bergström

27 MAJ 2021 09:55
För ett halvår sedan startades ett nätverk för kvinnliga tränare, på initiativ av och i samarbete med Matilda Ekholm. När det sjätte digitala nätverksmötet skulle genomföras var önskemålet att få träffa Linda Bergström och förbundskapten John Wall.
  • Uppdaterad: 27 MAJ 2021 09:55

Om man frågar får man svar… Linda Bergström och John Wall fanns högt på topplistan över önskade personer att få känna på pulsen för nätverket för kvinnliga tränare. Både Linda och John tackade ja till att delta digitalt en vardagskväll i maj för att svara på deltagarnas frågor om utveckling och framgång.

Frågor och diskussioner under mötet handlade bland annat om hur utveckling som tränare kan gå till, vad är ”kravanalys för dampingis” och vad kan den användas till, vad driver OS-klara Linda till fortsatta framgångar och hur är hon egentligen? Genom möjlighet att skicka in frågor i förväg, ställa dem i möteschatten eller att begära ordet och ställa dem live under kvällen och genom interaktivitet fick alla deltagare svar på sina frågor. 

Med på länk från New York fanns även Matilda Ekholm som side-kick för att förstärka och ge sin syn på några av frågeställningarna.  

John svarade på frågor om hur man kan utvecklas i sin roll som tränare; be kollegor om tips och feedback (om du vågar), titta på och analysera mycket pingis ”live” och på internet, utbyt erfarenheter i till exempel ett sådant här mötesforum - ”det är väldigt bra”, ställ frågor till erfarna kollegor på tävlingar och sist, men inte minst, var engagerad och se var och en av dina spelare.  

I många sammanhang, där tränare och engagerade ledare och spelare träffas, kommer frågeställningar ofta upp hur vi får unga tjejer att stanna kvar inom idrotten. Även John får den svåra frågan. Det är en utmaning som man till och med har forskat om. Se gärna denna rapport.

John betonar styrkan med att ha flera tjejer i gruppen som lyfter och peppar varandra och berättar om en tjej som slutade med pingis för att istället börja med lagidrotten fotboll. Där har vi inom pingis mycket att jobba med; lagkänsla och till exempel sociala aktiviteter för att stärka sammanhållningen. Matilda flikar in att mycket dubbel- och mixedspel på träningarna stärker detta och kan göra det roligare att fortsätta inom bordtennisen.  

Inspelet avslutas i chatten med ”Tack Jompa!”, ”Otroligt viktigt med tränare/förbundskaptener som du!”. 

Efter en kort andningspaus fick deltagarna chansen att ta OS-klara Linda Bergström på pulsen. John beskriver Linda som mycket noggrann och att hon verkligen är ett proffs på det hon företar sig och hur hon jobbar för att utvecklas. Lindas driv är just att vilja utvecklas hela tiden, att våga prova nya saker och att hitta nya tränings- och tävlingsmiljöer med jämna mellanrum. Med många tränare/förebilder och förbundskaptener under årens lopp gäller det att även själv vara säker på vad det är som är viktigt att jobba vidare med för att utvecklas och ha förmågan att själv ”sålla” bland allt som olika tränare förmedlar. Inte nog med en lång landslagskarriär, och även lite ”tursam” tidig debut i damlandslaget, har Linda även hunnit med en kandidatexamen i psykologi, magisterexamen är nästa mål.

Linda, beskriver en av sina styrkor med att vara disciplinerad i allt hon företar sig, och siktar nu in alla förberedelser mot sitt första OS i Tokyo. Frågor om press, stress, mat och kost hinner hon också svara på om hur hon hanterar det och hur hon tänker kring energiintag. Eftersom Linda, precis som landslagskollegorna jobbar med idrottspsykologiska rådgivaren Johan Fallby, har hon fått verktyg och möjligheter att hantera press på ett sunt sätt. När det kommer till kostens betydelse för prestationen berättar Linda om hur viktigt det är att äta en balanserad kost, äta tillräckligt mycket och hur hon alltid fyller på med frukt eller drickyoghurt i träningspauser.

Två timmar med intressanta och spännande förebilder som berättar om sin utveckling och framgång går fort när deltagarna ställer många frågor och ger kommentarer. Tack Linda och John och lycka till på EM och OS framöver! 

Foto: Bildbyrån/Petter Arvidsson

Skribent: Marit Brodd Almgren
Epost: Adressen Gömd

Liverapporteringpingiskanalen

Annons Solidsport

Evenemang

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

sporrong

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info