Hoppa till sidans innehåll

Stellans VM-knock glömmer vi aldrig – det har gått 50 år

07 APR 2021 09:33
Almanackan visade på onsdagen den 7 april då det plötsligt small till och större delen av Sverige skakades om.
Nej, det handlade inte om 1959 och Ingos knock i New York.
  • Uppdaterad: 07 APR 2021 09:33

Bildtext: DET STORA LYFTET. Stellan Bengtsson höjde den finfina pokalen som bevis på att Sverige fått sin förste pingisvärldsmästare i singel. De japanska kvinnorna som stöttade vid prisutdelningen i Nagoya 1971 blev tydligen smittade av glädjen och förstod hur stor den här stunden var för landet i Europa.

Året var 1971 och skådeplatsen Nagoya i Japan. Där vände en 18-åring från Slöinge i Halland upp och ner på hela bordtennisvärlden när han intog tronen som Sveriges förste singelvärldsmästare. 50 år senare är det bara att ställa in sig i jubileumsledet och hylla Stellan Bengtsson med den skarpa vänsterarmen.

När han återvände hem efter VM-triumfen var torget i Falkenberg fullt av Stellanbeundrare.
Och 35 år senare, 2006, restes statyn av Stellan utanför stadshuset.
Efter att ha assisterat Jörgen Persson som tränare i Qatar 2005-06 flyttade han till USA och hustrun Angies hemstad San Diego vid den kaliforniska kusten.
Där är han kvar.
Angelita Rosal, även hon pingisspelare, fick Stellan kontakt med i samband med VM i Sarajevo 1973. Även om han inte träffade alla bollar lika perfekt i singeln som i Nagoya (han åkte ut i andra matchen mot Sovjets Gomozkov) så satt kärleksträffen desto bättre.
Men trots att han inte hann synas i singeln blev han inte utan guld i Sarajevo heller. Det blev faktiskt två. Först i lag och därefter i dubbeln tillsammans med Kjell Johansson. Vilka VM-år han fick uppleva.

Flygrädslan…
Även om Stellan inte besökt hemstaden sedan 2007 på grund av en flygrädsla som aldrig släppt taget om honom finns nog Falkenberg och dess FBTK kvar i hjärtat. Bordtennisen har fortsatt att vara en viktig del av hans liv. För drygt ett år sen uppgav han i en Expressenintervju att han tillsammans med Angie, en av sönerna och två andra grabbar ledde träningen fyra gånger i veckan för drygt hundra ungdomar.
– Jag har bott i San Diego i över tretton år och ja, jag trivs här, sa han då.
Tvillingarna Christopher och Samuel och dottern Suco Li med sina familjer bor nära sina föräldrar. Och de träffas ofta.
Storstadsregionen San Diego har tre miljoner invånare.
– Men för oss tar det inte mer än tjugo minuter till stranden, Pacific Beach, centrala stan och träningshallen.
Vem minns VM 1971 lika bra som Stellan om inte Christian Heyerdahl, söderkisen som var involverad i Saudiarabiens pingis i ett år innan han hamnade i Falkenberg. Själv deltog han som aktiv i två världsmästerskap på 1960-talet.
”Pille” med sina många asiatiska kontakter blev inbjuden att bo hos Hasegawa under VM-dagarna i Nagoya. Intresset där hemma ökade dramatiskt när sonen Nobuhiko plötsligt skulle möta ”Pilles” vän Stellan i åttondelsfinalen. Det var samme Nobuhiko som fanns i Sverige fyra år tidigare och tog VM-guldet på Hovet i Stockholm.

21–19 i skilje mot Hasegawa
Efter att ha slagit en japan med 3–0, Motokuni Aramaki, en nordkorean med 3–0, Kim Yung-sam, och en kines med 3–2, vänsterhänte Li Ching-kuang som Stellan hade förlorat mot i lagtävlingens semifinal, följde drabbningen mot just Nobuhiko Hasegawa. Och svensken pallade att en andra gång vända 1–2 i set till 3–2 efter 21–19 i skilje.
– Även om Stellan hade det något kämpigt i lagspelet (12–5 i matchkvot) kände han att han kunde slå vem som helst. Inställningen var hans starkaste sida, han ville absolut inte förlora, minns Dick Torstensson, en av de stora ledarna i Falkenbergs BTK.
Dick glömmer aldrig slutspelet i den svenska högstaserien 1976 då FBTK låg illa till i kampen mot Sölvesborg, Mölndal och Spårvägen.
– Stämningen var inte den bästa, men Stellan var mån om vårt lag och hans kämpaglöd smittade av sig – och så stod vi där med SM-guldet.
För att fortsätta med vandringen framåt 1971. I kvartsfinalen ställdes Stellan mot en europé. Tjecken Jaroslav Kunz avfärdades med 3–0 innan han fortsatte med samma setsiffror mot kinesiske pennfattaren Hsi En-ting i semin.

Men här var det mer strid på kniven – tre gånger 21–19.

Stellan_3.jpg

TRIVSELN PÅ 1970-TALET. De många minnesvärda fighterna vid pingisborden mellan Stellan Bengtsson och Kjell ”Hammaren” Johansson utlöste kanske inte så många skratt. De kom istället vid sidan om när det blev snack om allt.

”Nu representerar du världen”
Återstod så finalen och ett tredje möte med en japan, nu Shigeo Itoh. 21–17 i inledningssetet och 19–21 i det efterföljande antydde att allt kunde hända. När Itoh ledde med 11–8 i tredje hade japanen hemmapubliken med sig. Men så fick Stellan en oväntad kick, vann åtta bollar i rad och setet med 21–13. Vilken setavslutning: 13–2! Nu var han inne i ett gyllene stim och stack i väg från 2–1 till 9–1 i fjärde – allt gick på 230 sekunder – och definitiva 21–10. Hurra!
Mest pressad måste Stellan ha varit mot Li Ching-kuang. I skilje tog han sig ur underlägena 11–16 och 14–18 till 21–19. Han visade redan där att huvudet var med.
Bara någon minut efter att svenskguldet var säkrat gick ikonen Ichiro Ogimura fram till den nye världsmästaren och sa:
– Kom ihåg en sak, Stellan, nu representerar du inte bara dig själv utan hela världens bordtennissport. Du är en officiell person i hela världen.
Enligt ”Pille” hade Stellan stor respekt för Ogimura.

”Pilles” analys med Itoh
Efter att ha fått vara en del av svenskjublet i VM-hallen återvände ”Pille” till familjen Hasegawa. Vem dök upp på kvällen om inte finalisten Itoh, som visade sig vara svåger till Noduhiko Hasegawa.
– Vad tror ni vi kom in på om inte pingisen och Stellans guld. Det blev ett väldigt viftande med händerna. Både Itoh och Hasegawa satt och härmade Stellan i hans spel. Roligare kunde det inte bli, säger ”Pille”.
I tidningen bt, föregångaren till Pingis, skrev boråsaren Stig Hagberg: ”Glöm inte fotfästet som Tage Flisberg skaffade oss 1954 och hur Kjell (Johansson) och Hasse (Alsér) två gånger stått på VM-pallen i dubbel.”
En stor skara av Sveriges pingispensionärer har knappast glömt vem ”Flisan” åkte dit mot i Londonfinalen, även den i april månad. Rätt, Ogimura. Mannen som anlände till Sverige 1959 och under några år var med om att lyfta nivån på bordtennisen i vårt land vann med 21–7, 21–12, 18–21, 21–10.
Vad var största styrkan hos 1971 års världsmästare?
– Han vann mycket på sina vinklade bollar och han var skicklig på att skära av bollbanorna. Plus att han stirrade in i motståndarnas ögon när han var uppe i varv. Många blev pressade då, säger ”Pille” och tror att Stellans och Bosse Perssons vistelse i Japan under två-tre månader 1969/70 i god tid före Nagoya-VM höjde bådas pingiskunskaper.
Och vad har Dick Torstensson att tillägga om vad som blev vinstgivande för Stellan?
– Han stannade vid bordskanten och fick till både kortare servar och returer, de tidigare yviga rörelserna var borta.
7 april 1971 är för alltid en stor svensk idrottsdag.
Kanske ägnar Stellan Bengtsson en tanke åt just det datumet då han fyller 69 den 26 juli.

Text: Örjan Westberg
Foto: Historiska Arkivet


SVT:s Stopptid med Stellan Bengtsson

SVT uppmärksammar dagen med en intervju med Stellan dagen till ära.

Skribent: SBTF
Epost: Adressen Gömd

Liverapporteringpingiskanalen

Annons Solidsport

Evenemang

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

sporrong

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info