Hoppa till sidans innehåll
Foto: SCHILLINGS MANFRED

Världspingisen återstartar – med Mattias Falck

11 NOV 2020 11:20
Redan i förra veckan drog världspingisen igång när damernas World Cup startade i kinesiska Weihai och denna vecka är det herrarnas tur. Världsnian Mattias Falck är på plats som ende blågule spelare tillsammans förbundskapten Jörgen Persson.
  • Skapad: 11 NOV 2020 11:20

I 238 dagar har världspingisen varit pausad men i och med att damernas World Cup, där kinesiskan Chen Meng till slut stod som segrare, drog igång 6 november var denna långa väntan nu över. Det internationella bordtennisförbundet, ITTF, benämner tävlingarna i Kina med #RESTART vilket är väldigt passande med tanke på det långa uppehåll som nu är över.

Tävlingarna har föregåtts av rigorösa förberedelser för att alla spelare och ledare ska känna sig trygga och säkra. Spelarna har exempelvis suttit isolerade på sina hotellrum i upp emot 15 dagar där temperatur mätts och covid-tester genomförts varje dag.

– Hittills har det varit en väldigt annorlunda upplevelse som började direkt när vi landade i Shanghai där vi behövde göra coronatest och våra temperaturer mättes. Vi började med att sitta i karantän i fyra dagar i Shanghai och sedan åkte vi vidare till Weihai där det blev ytterligare fyra dagar isolation på rummen. Tiden har jag fått att gå med kroppsträning, kollat på serier, spelat Playstation och snackat mycket med vänner och familj hemma i Sverige. Vi har fått mat i platslådor levererade till rummen flera gånger om dagen och får det fortfarande trotts att själva karantäntiden är över, säger Mattias Falck kring den något annorlunda vistelsen i Kina.

World Cup är enligt många den mest prestigefyllda tävlingen att vinna inom bordtennisen. Tävlingen är en kvalificeringstävling dit spelare från hela världen kvalificerar sig via sina egna kontinentala kvaltävlingar, i Europas fall Europa Top-16. Normalt sett deltar 20 spelare men under detta mycket speciella år har man utökat detta till 21 spelare.

Tävlingen inleds med ett gruppspel där åtta spelare tar sig vidare till åttondelsfinal där de åtta högst seedade spelarna med världsettan Fan Zhendong från Kina i spetsen väntar. Mattias Falck är seedad sexa och står därmed över det inledande gruppspelet.

– Mattias har sett väldigt pigg och rapp ut på sistone vilket jag tror bäddar för en bra insats. Han går in direkt i åttondelen och möter där en gruppetta som han behöver slå för att ta sig vidare till kvarten men det ska absolut vara möjligt. Mattias har fått träna tillsammans med Robert Gardos från Österrike eftersom dessa reste med samma flyg men för vissa har det varit betydligt tuffare. Quadri Aruna från Nigeria har inte fått träna med någon annan än en robot i sex dagar vilket måste ha varit väldigt tufft för honom, säger herrarnas förbundskapten Jörgen Persson.

Spelarna har alltså bara fått träna med andra spelare som rest med samma flyg som de själva, i Mattias fall alltså med österrikaren Robert Gardos. Englands Liam Pitchford reste inte med någon annan spelare utan bara med sin coach och har därför endast kunnat träna med honom. Kineserna har däremot fått en längre period av full träning och dessutom har man spelat sitt nationella mästerskap i den aktuella arenan vilket givetvis ger dem en stor fördel.

– Jag hade en period på 10 dagar utan att kunna träna ett enda pass vid ett pingisbord vilket är väldigt lång tid när man spelar på denna nivå samtidigt som kineserna kunnat träna på som vanligt, säger Mattias och får medhåll av Jörgen:
– Ja det blir ju olika förutsättningar men så är det ofta inom sportens värld. Om World Cup hade arrangerats i Sverige hade vi fått fördelar som andra inte fått så det är bara att acceptera och leva med det.

Mattias Falcks senaste internationella tävling var i början av mars då han deltog i Qatar Open och nu lite drygt åtta månader senare är det återigen dags att ställas mot tuffast möjliga motstånd.

– Det ska bli väldigt roligt att få representera Sverige igen och om jag kan komma upp i en bra nivå vet jag att mitt spel är tillräckligt bra för att slå alla här även om jag ser kineserna Fan Zhendong och Ma Long som favoriter, kommenterar Falck.

Både damernas och herrarnas World Cup spelas i Weihai Nanhai Olympic Sport Centre som är en helt nybyggd anläggning som får högsta betyg av de blågula besökarna.
– Anläggningen är helt fantastisk och det ska bli kul att få komma in i själva tävlingshallen imorgon och se hur den ser ut. Hittills har vi bara fått röra oss mellan hotellet och träningshallen, avslutar Mattias Falck.

ITTF Men’s World Cup spelas i Weihai, Kina mellan 13-15 november. Mattias spelar sin första match lördag 14 november. Regerande mästare är Fan Zhendong, Kina som förra året besegrade japanen Tomokazu Harimoto i finalen.

Tävlingen följs av ITTF Finals som startar torsdag 19 november och även denna tävling spelas i Kina men i staden Zhengzhou cirka 100 mil västerut från Weihai.

Deltagarlista
Mer info

Foto: Manfred Schillings

Skribent: Peter Johansson
Epost: Adressen Gömd

Liverapporteringpingiskanalen

 

Annons Solidsport

Evenemang

WTT Macao
25-29/11
Webbsändning
Resultat
Info

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

SRB


sporrong

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info