Hoppa till sidans innehåll

VM: Andra dagens svenskmatcher

24 NOV 2021 07:11
Första VM-dagen blev en stor framgång för de svenska spelarna som vann sju matcher av sju möjliga. Den andra dagen innehåller även den flera matcher, nio för att vara exakt, med svenskintresse.
  • Uppdaterad: 24 NOV 2021 07:11

Herrsingel
Andra omgången
Truls Möregårdh – Chuang Chih-Yuan, Taiwan, 4-3
(10-12, 12-10, 11-5, 11-7, 3-11, 3-11, 11-8)
En jämn inledning mellan den unge svensken och det taiwanesiska veteranen. Båda spelarna hade sina chanser i de två inledande seten att ta hem seten så det var nog rättvist att de vann varsitt. Truls som haft ett visst övertag i spelet men kanske gjort en del enklare missar stundtals i inledning fick i det tredje bättre utdelning och då var det inget snack, klar seger och ledning för Truls efter tre spelade set.

Fjärde set bjöd på en Truls Möregårdh på spelhumör där vi fick se sidoskruvade stoppblockeringar, backhandtryck men mest av allt en massa fina forehandattacker. 10-4 ledning för Truls blev 10-7 och där tog han timeout för att växla några ord med nestorn Stellan Bengtsson vilket gav effekt och setet vanns med 11-7.
Femte set flög all världens väg och Chuang Chih-Yuan vann med klara 3-11 och det var en trend som skulle fortsätta. Allt det fina spel vi fick se i de inledande seten var som bortblåst och alldeles för snabbt och alldeles för olustigt så var setet förlorat, även nu med 3-11. Ett ovisst skiljeset att skilja spelarna åt väntade.

Truls startade skiljesetet bra, till och med väldigt bra. Överlägsen i många sekvenser men tyvärr en del enklare missar som höll Chuang kvar i matchen. Det blir ibland en del missar som ser enkla ut när man som Truls spelar med så hög svårighetsgrad på slagen. Till sist efter många om och men så kunde Truls ta hem segern via 11-8 och avancera vidare till tredje omgången. En meriterande seger mot en meriterad spelare på VM.

– Alla seten jag vann kände jag mig bra i. Jag spelade riktigt bra stundtals men sen så i set fem och set var han bättre och jag iskall, berättar Truls om matchen. I skiljeset så fick jag en bra start och dessutom några turpoäng med mig vilket jag kände att jag kanske hade förtjänat ihop efter att ha haft flera emot mig tidigare i matchen, sa Truls glatt.

I nästa match väntar troligen tysken Patrick Franziska som Truls vann mot nyligen i Champions League.

– Han är ju en väldigt bra spelare och rankad runt 15 i världen så han är ju favorit men då jag vann senast så vet jag ju att jag har chansen och det bara att försöka ta den, avslutar Truls.

Anton Källberg – Lin Gaoyuan, Kina, 3-4
(7-11, 11-9, 6-11, 9-11, 14-12, 15-13, 4-11)
Anton Källberg föll i en jämn och välspelad match mot den femteseedade världssjuan Lin Gaoyuan från Kina. Lin tog ledningen med 3-1 i set och Anton var i rejäl brygga men lyckades på något mirakulöst vis spela sig in i matchen igen via 14-12 och 15-13. Anton räddade även totalt sex matchbollar i femte och sjätte set men väl i skilje tog det roliga slut och kinesen vann det sjunde och avgörande setet med 11-4.

– Han var egentligen bättre från start och kontrollerade. Jag fick sno lite set och vid 1-3 fick jag rädda flera matchbollar. Det känns som att jag hela tiden var tvungen att jaga och han styrde. Jag är glad att jag lyckades komma tillbaka till ett skiljeset men tråkigt att det inte blev mer, säger en besviken Anton Källberg.

Kristian Karlsson – Marek Badowski, Polen, 4-2
(9-11, 7-11, 16-14, 11-7, 11-6, 11-0)
Kristian började bäst och sprang  ifrån i en ganska stor ledning men tyvärr blev det då hack i maskineriet och setet gick förlorat och därefter fortsatte Badowski bara rulla på. Polacken gick i det andra setet ifrån rejält till en 7-1 ledning men Kristian tog sig tillbaka poäng för poäng dock lyckades han inte fullborda vändningen och 0-2 var ett faktum.

I det tredje började Kristian bäst och tog en klar ledningen men den bollsäkre polacken bet sig kvar och kunde ta upp underläget och skaffa sig setbollar men där visade Kristian klass och setet vanns med 16-14. Segern i det tredje setet gav kanske Kristian det andrum han sökt och med kraft och bättre placering vanns det fjärde av svensken, utjämnat i matchen till 2-2.

Kristian fortsatte skoningslöst i de kommande seten och nu skulle han inte komma att släppa in polacken i matchen igen. Fjärde set vanns klart men det sjätte setet var otroligt och vanns med otroliga 11-0.

– Det var jobbigt att förlora första set och jag ska inte låta det sitta i så mycket som det gjorde i andra set men nu blev det så, tur att det ordnade upp sig sen annars hade det varit tungt, sa Kristian med ett stort leende.

– Både han (Badowski) och jag är emotionella spelare som har starkt kroppsspråk och krigar på så det var en härlig fight som jag är väldigt nöjd med att vinna, avslutar en nöjd Kristian.

Mattias Falck – Alexandre Cassin, Frankrike, 3-4
(11-7, 11-6, 5-11, 15-17, 10-12, 11-8, 7-11)

Falck tog hem det två första seten mot Cassin från Frankrike men hamnade i underläge i det tredje setet. Falck höll kvar sig så pass länge i setet för att tvinga fram en fransk timeout men längre än så räckte det inte och Cassin kunde reducera till 1-2 i set.

Fjärde set styrdes av Mattias och hade ledningen hela vägen upp till 10-7 efter det tog Cassin tre raka och setet stod och vägde, ett nyckelset. Cassin visade sig vara starkast på slutbollarna i setet och kunde ta hem setet trots totalt fyra setbollar emot sig. Helt jämnt i det läget av matchen.

Femte set skulle även det bli jämnt men nu var det fransmannen som tog kommandot och drog ifrån men där Mattias inte gav upp och med en fin sekvens i slutet av setet kunde Mattias ta sig upp till ledning med 10-8. Tyvärr kom fransmannen ännu en gång tillbaka och fyra poäng senare var setet förlorat och svensken i underläge 2-3 i set. Sjätte set blev även det en nervpärs men Mattias kunde till sist ta hem det efter en fin forehand raka vägen på sin första setboll, seger med 11-8 efter underläge med 6-8, skiljeset för att skilja kombattanterna åt.

Även skiljeset blev jämnt men tyvärr för svensken blev det inget gott slut. Cassin slet på och kämpade som han gjort hela matchen och Mattias stod emot så gott som hela vägen men på slutbollarna var fransmannen bäst och kunde ta hem setet med 11-7 och slå ut den vice världsmästaren från 2019.

– Svårt att säga så mycket just nu. Jag har setbollar i både fjärde och femte set och när jag förlorar båda dem blir det såklart tufft, säger Mattias direkt efter matchen.

– Jag spelade bättre i denna match än i tidigare matcher men han satte ett par makalösa poäng också. I skiljeset är han längst bak i hagen och långt från bordet vid två tillfällen men jag förlorar båda dessa. Det är små marginaler i bordtennis och idag hade jag dem inte med mig, avslutar en besviken Mattias.

Jon Persson – Lin Yun-Ju, Taiwan, 0-4
(5-11, 7-11, 8-11, 7-11)
Jon Persson gick en tuff match mot taiwanesen Lin Yun-Ju som vann med klara 4-0 i set. Jons VM är därmed över för denna gång.

– Jag får ingen rytm alls i spelet, han kommer åt direkt på allt i min serve och jag har svårt att hålla bort hans den och då blir det svårt mot en världsklasspelare som han, säger Jon Persson direkt efter matchen.

– Jag var förberedd på hur han skulle spela och hur jag skulle spela men när matchen börjar så följer jag inte min egen plan utan slutar tro på den och då går det inte. Det är i serve- och returspelet jag förlorar matchen och även om han var väldigt bra idag så kunde jag stundtals störa honom och vinna de längre duellerna men det räckte ju inte, avslutar Jon.

Damsingel
Andra omgången
Linda Bergström – Hana Matelova, Tjeckien, 4-0
(11-8, 11-6, 11-7, 11-4)
Linda lyckades i inledningen av matchen kontrollera dess skeenden och då inte minst med mer underskruv i sin defensiv än vad den formstarka Matelova klarade av. Första set kontrollerades av Linda och även om det blev jämnt så var vinsten aldrig hotad, i det andra setet stod det till en början och vägde men med tunga skär med massiv underskruv vanns setet av svenskan.

Matchen fortsatte sedan på samma vis och blev kanske till och med enklare sett ur svenskans perspektiv. Stark defensiv men blandat med säkra attacker från forehand rönte framgångar och vinsten var aldrig hotad. Klara 4-0 till Linda mot en spelare som hon förvisso besegrat flertalet gånger tidigare och då i väldigt jämna matcher men nu utan snack. 

– Jag kände mig väldigt bra hela matchen. Jag hade en bra plan men framförallt så spelade jag bra och behövde aldrig tänka så mycket, lugn och med bra fokus. Forehand satt hur bra som helst och jag tror nästan inte jag missade en enda forehand så det var verkligen bra, berättade en väldigt nöjd Linda Bergström.

Stina Källberg – Suh Hyowon, Sydkorea, 0-4
(14-16, 5-11, 7-11, 6-11)
VM-äventyret i singel är över för Stina Källberg efter att hon förlorat med 0-4 mot sydkoreanskan Suh Hyowon. Första set blev jämnt, 14-16, men därefter rann det iväg med 5-11, 7-11 och 6-11.

– Jag skulle ha fått med mig första set där jag hade många lägen. Det kändes som att jag missade lite för många enkla bollar och jag hade även svårt för hennes serve. Det var mycket mer skruv i den än vad jag trodde, säger Stina Källberg efter förlustmatchen mot sydkoreanskan.

Stina får nu ta nya tag i både dam- och mixeddubbel där hon spelar tillsammans med Linda Bergström och Truls Möregårdh.

Herrdubbel
Första omgången
Anton Källberg/Truls Möregårdh – Eric Jouti/Vitor Ishiy, Brasilien, 3-1
(15-13, 11-13, 11-7, 11-7)
Svenskparet spelade fin pingis tillsammans i inledningen av matchen och byggde upp poängen för varandra men deras brasilianska motståndare lyckades hela tiden ta sig tillbaka och få matchen att vara helt jämn.

– Vi har haft det lite kämpigt med dubbelspelet ett tag nu jag och Anton men nu tycker jag att vi spelade en bra dubbel över lag, sa Truls om matchen.
– Vi kom åt bra med egna attacker och kunde styra matchbilden men bjöd in dem med lite egna misstag så att det blev väldigt jämnt, fyllde Anton i.

Med färre misstag i set tre och fyra lyftes svenskarnas spel och seten vanns till sist relativt klart.

– Det blev bättre i slutet vi höjde oss lite grann och spelade helt enkelt lite bättre pingis med färre misstag och då kunde vi vinna lite klarare, berättar Anton.

– Vi har en bra högstakapacitet så det här kan bli bra då vi känner oss i fin form men vi fokuserar på en match i taget, sa Truls om formen och dubbelspelet.

Nästa motståndare är det indiska paret Sathiyan Gnanasekaran och Kamal Achanta, ett starkt dubbelpar med högre seedning än våra svenska spelare och de stod också över den första omgången av herrdubbel.

– Jag tycker att vi har bra chanser även om de kanske är lite småfavoriter på förhand. Gnanasekaran är väldigt bollsäker och Kamal har en tung forehand så de är väldigt farliga på det sättet. Kan vi låsa dem i serve och retur och komma åt med våra egna attacker är mycket vunnet, avslutade Anton.

Mattias Falck/Kristian Karlsson – Thiago Monteiro/Gustavo Tsuboi, Brasilien, 3-0
(11-5, 11-9, 12-10)
Seger för Sverige och igen var det brasilianskt motstånd på andra sidan bordet. Två rutinerade dubbelpar men där vårt svenska par Karlsson/Falck var det vassare av de två paren.

– Det är kul att få vara igång med VM efter ett par dagars väntan här i Houston, de andra fick ju komma in i hetluften redan igår, sa Mattias Falck om att får vara igång med VM för egen del. Han fortsatte sedan att beskriva matchen:

– Jag tyckte att när vi väl kom upp i nivå så gjorde vi det väldigt svårt för dem, vi var bättre i serve och retur i denna match än vad vi har varit det senaste året och det är ju lovande för fortsättningen.

Matchens sista poäng vanns efter en längre duell där Mattias fick avgöra med en tung forehandsmash till jubel från läktarna.

– Det är skönt att det är publik på läktarna och jag hoppas att det fylls på här på läktarna desto längre turneringen fortgår, sa Mattias med ett leende.

Nästa motståndare är det ryska paret Katsman/Grebnev som på EM i Warsawa i juni inte bara besegrade Falck/Karlsson med 3-2 i set utan även vann hela mästerskapet då.

– När vi mötte dem på EM så hade vi bra kontroll men sen spelade de upp sig och vann vilket var både väldigt bra gjort och även lite överraskande, sen gick de och vann hela EM så det är ett väldigt starkt dubbelpar och det kommer bli en tuff match men vi ska köra på så gott vi kan, avslutade Mattias Falck.

Damdubbel
Andra omgången
Torsdag 25/11, Linda Bergström/Stina Källberg – Sabina Surjan/Izabela Lupulesku, Serbien eller Dora Madarasz/Georgina Pota, Ungern

Mixeddubbel
Andra omgången
Torsdag 25/11, 09.30 (16.30 svensk tid) Truls Möregårdh/Stina Källberg – Lin Yun-Ju/Cheng I-Ching, Taiwan, bord 4

Skribent: SBTF
E-post: Adressen Gömd

Liverapportering

Pingisligan by STIGA, herrar
Omgång 9, tisdag 18/1
Halmstad BTK-BTK Rekord
BTK Kävlinge-Eslövs AI BTK
Spårvägens BTK-Munkedals BTK

Evenemang

WTT Feeder Düsseldorf 
17-2/1, Düsseldorf, Tyskland
Info
Resultat
Webbsändningar

pingiskanalen

Pingisligan by STIGA, herrar
Omgång 9

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

Craft_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info