Hoppa till sidans innehåll

VM: Äntligen igång

23 NOV 2021 20:05
Idag (23/11) startade VM i Bordtennis med singelspel för både herrar och damer. Sex spelare var i hetluften direkt och endast Mattias Falck som i egenskap av hög seedning stod över den första rundan. VM spelas i Houston, USA, 23-29 november.
  • Uppdaterad: 23 NOV 2021 20:05

Herrsingel
Första omgången
Anton Källberg – Lubomir Jancarik, Tjeckien, 4-0
(11-6, 11-4, 11-2, 11-5)

En perfekt start för svensken som tog sig an den första rundan på VM med självförtroende. En flygande start för Källberg som i samtliga set direkt gick upp i stora ledningar gav aldrig tjecken Jancarik någon lugn eller ro. Med stort lugn och väldig skärpa kunde Anton med både backhand och forehand utmanövrera sin motståndare utan svårighet. En stark insats i den första rundan och ett bra besked inför kommande omgång där Lin Gaoyuan (seedad 5) från Kina väntar.

– Jag gjorde en väldigt bra match från start, jag fick ligga på och få honom att mest försvara sig. Jag kom in i turnerneringen utan att riktigt veta var jag stod så spelet idag var bra för självförtroendet och känslan var bättre än förväntat, säger Anton Källberg om sin seger.
– Jag möter Lin i nästa match och vi möttes så sent som förra veckan på WTT i Slovenien och där hade jag mina chanser men förlorade. Så nu är det bara revansch som gäller. Jag får ta och kolla genom den matchen igen inför imorgon och lära mig av den, såklart en jättetuff uppgift men helt klart möjlig, avslutar Anton Källberg med ett tryggt leende på läpparna.

Truls Möregårdh – Ahmed Saleh, Egypten, 4-0
(11-3, 12-10, 11-5, 14-12)

Den yngsta svenska deltagaren på detta VM Truls Möregårdh genomförde en bra match mot rutinerade Ahmed Saleh från Egypten. 4-0 med setbollar emot sig i två av seten visar att formen är fin. Truls gav prov på starkt forehandspel något som han själv nämnde som en av sina nycklar till seger.

– En bra förstamatch för mig och gött att få fina med 4-0 direkt på VM så jag är nöjd, säger Truls Möregårdh. Jag försökte styra själv och ha fokus hela vägen, det var viktigt att komma åt med min egen min egen forehandattack, sa Truls om sin seger.

Truls coachades av Stellan Bengtsson och det var ett samarbete de båda två var väldigt nöjda med efter den första matchen.  

– Det kändes bra att vara tillbaka och jag hade ju en bra ”häst” i hagen så det var nästan som ett självspelande piano, sa Stellan om samarbetet med Truls samtidigt som han klappade om en leende Truls.

– Det är en ära för mig att ha Stellan som coach. En coach som passar perfekt för mig, han är lugn och sansad och kommer med bra råd så det var väldigt kul att ha Stellan på bänken, fyllde Truls med i fortsatt leende.

Kristian Karlsson – Ho Kwan Kit, Hongkong 4-3
(11-6, 9-11, 11-8, 7-11, 11-7, 5-11, 11-5)

Efter nästan sjuttio minuters spel kunde Kristian Karlsson ta hem en väldigt jämn match mot Ho Kwan Kit. Matchen var fram till skiljeset helt öppen men väl där så drog Kristian ifråm, rejält. Ett par fina poäng i början av setet gav honom fortsatt bra flyt i spelet och Ho Kwan Kit började sakta se slaget förlorat. Svensken dundrade på upp till 7-0 och därifrån defilera in i mål med klara 11-5. En jämn match som välkomnade in Kristian i VM-turneringen på bästa set.

– På förhand var det en tuff match och så blev det nu också även om jag besegrat honom flera gånger tidigare, det var riktigt skönt att spela så pass bra som jag gjorde, berättar Kristian om matchen.

– Han spelade bra mot mig och det som brukar vara hans svaghet i backhand-backhandspelet var nästan hans styrka nu och han stod upp väldigt bra där, beskriver Kristian vidare om matchbilden innan han fortsätter:- Det var fint med att få en bra ledning i skilje men man är inte riktigt nöjd innan man får slå in matchbollen och det klarade jag ju av, säger Kristian nöjt. Det finns inga lätta matcher på VM så det är skönt att få inleda VM med en sådan här seger och har fått utnyttja hallen så länge man kunde, avslutar Kristian med ett lätt skratt.

Jon Persson – Ibrahima Diaw, Senegal 4-2
(11-9, 11-6, 11-4, 9-11, 10-12, 11-2)
Jon Persson kunde efter ett jämnt inledande set helt ta över kommandot mot sverigebekantingen Iba Diaw som spelat för både Falkenberg och Halmstad i Pingisligan. Set två och tre vanns komfortabelt men sen skedde en lite förändring i spelet.

- Han blev mer aggressiv och bytte lite serve och då missade jag lite mer och blev kanske lite mer passiv själv, förklarar Jon.

Via några väldigt fina poäng lite på chans (?) kunde Diaw ta hem det fjärde setet. Persson drog dock ifrån rejält i det femte setet och borde nog ha avgjort där.

- Det borde väl ha blivit 4-1 till mig men han ger aldrig upp och spelade lite på chans så min ledning (7-2 och 9-5) försvann, konstaterar Jon.

I sjätte set gav Jon prov på alla sina kvaliteter och vann med stora siffror, 11-2.
- Jag tycker att jag visar i sjätte set att jag är den bättre spelaren. Nu blir det tuffare i nästa omgång men jag ska vila upp mig nu och få något att äta och sedan är det bara att börja ladda för match mot Lin Jun-Yu, avslutar en nöjd Jon Persson.

Jons motståndare blir imorgon den fjärdeseedade taiwanesen Lin Jun-Yu och det blir såklart en härdare nöt att knäcka för Norsjösonen Persson.

Andra omgången
Mattias Falck – Alexandre Cassin, Frankrike eller Marcos Madrid, Mexico
Anton Källberg – Lin Gaoyuan, Kina
Truls Möregårdh – Chuang Chih-Yuan, Taiwan eller David Serdaroglu, Österrike
Kristian Karlsson – Marek Badowski, Polen 

Mixeddubbel
Första omgången
Truls Möregårdh/Stina Källberg – Jeremy Hazin/Joyce Xu, Kanada, 3-0
(11-7, 11-7, 11-6)

Truls Möregårdh och Stina Källberg har inte spelat mycket dubbel tillsammans, senast var EM 2018, men trots det blev det seger i första omgången mot kanadensarna Jeremy Hazin/Joyce Xu med 3-0. Imorgon väntar betydligt tuffare motstånd i form av förstaseedade taiwaneserna Cheng I-Ching/Lin Jun-Yu.
– Jag tycker att vi gör en väldigt bra match från början till slut. Väldigt stabila i servreturerna och även i det öppna spelet så vi var bättre i det mesta, säger Stina och får medhåll av Truls.
– Vi var bättre på allt och det var väldigt kul, framförallt kul att spela med Stina igen.

I nästa omgång väntar som sagt tuffast möjliga motstånd i form av taiwaneserna som vann OS-brons i Tokyo för bara några månader sedan.
– Det är en svår och tuff match men det kommer blir kul att möta dem, avslutar Truls.

Andra omgången
Truls Möregårdh/Stina Källberg – Cheng I-Ching/Lin Jun-Yu, Taiwan. 

Damsingel
Första omgången
Stina Källberg – Ozge Yilmaz, Turkiet 4-1
(11-6, 11-4, 11-4, 10-12, 11-9)

Stina fick en bra start på matchen och kunde gå ifrån turkiskan både spelmässigt och resultatmässigt. Distinkt spel och bra variation med god fantasi ledde svenskan till en 3-0 ledning.

– Jag kände mig trygg och avslappnad i spelet och då flöt det på bra, sa Stina själv om starten på matchen.

Vid ledning med 3-0 i set för Stina så låste det sig lite och fjärde set gick förlorat med 10-12 och då smög det in sig lite nerver i matchen och det märktes på spelet hos Stina som gick från att spela ut till att spela hem matchen, även det en styrka.

– Ja, det höll på bli en rysare. Hon spelade upp sig och jag blev lite nervös och efter det var det bara att slita hem matchen. Det är alltid bra at få lite press på nerverna och inte bara en enkel 4-0 seger så jag är nöjd med matchen och hur jag vann den, säger en nöjd Stina.

I nästa omgång väntar riktigt tufft motstånd för svenskan som dock fått med sig en fin seger från den första omgången.

Linda Bergström – Camila Arguelles, Argentina 4-0
(11-5, 11-3, 11-7, 11-1)

Inget snack och ingen pardon. Linda varken gav eller lånade ut något hopp till sin argentinska motståndare. Linda kontrollerade matchen från stark och med bra variation i skruv och placering så lyckades hon komfortabelt besegra sin motståndare med stora siffror.

– Det var en skön start på VM. Jag märkte ganska tidigt att hon inte hade så bra koll på mitt spel och att jag dessutom kunde lura henne i både mitt returnerade och med mina servar, sa Linda om matchen. När det blev spel om bollen så satte jag dit den men jag visste att även om det gick lätt i inledningen av matchen så skulle jag behöva behålla fokus på matchen och det klarade jag av bra idag, fortsatte Linda. Skönt att få spela en kort match också ibland det är jag inte direkt van vid, avslutar Linda som annars är känd för sitt tålamod och sina långa matcher.

Imorgon väntar Hana Matelova på andra sidan bordet för Linda. Tjeckiskan som är rankad som nummer 42 i världen har visat stor form under hösten och segrade i WTT Tunis i damsingel. Evår utmanare med andra ord.

Andra omgången 
Linda Bergström – Hana Matelova Tjeckien
Stina Källberg –

Följ mästerskapet
Information
Resultat
Webbsändning (bord 1-2)
Webbsändning (bord 3-10)

Bilden: Anton Källberg Foto: Manfred Schillings

Skribent: Max Ansbro
E-post: Adressen Gömd

Liverapportering

Evenemang

Junior-VM 2021
2-8/12, Vila Nova de Gaia, Portugal
Information
Resultat
Webbsändningar

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

Craft_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info