Hoppa till sidans innehåll

VM: Åttondelsdags med fyra svenskmatcher

26 NOV 2021 07:01
Under den fjärde VM-dagen avgörs åttondelsfinalerna och i fyra av dem deltar svenska spelare. Först ut under fredagen är det herrdubbel med Anton/Truls och Mattias/Kristian och senare under eftermiddagen och kvällen är det herrsingel.
  • Uppdaterad: 26 NOV 2021 07:01

Herrdubbel
Åttondelsfinal
Anton Källberg/Truls Möregårdh – Wong Chun Ting/Ho Kwan Kit, Hongkong 2-3
(5-11, 11-8, 12-14, 11-9, 10-12)
Ho Kwan Kit och Wong Chun Ting är individuellt två klasspelare och i dubbel tillsammans ännu vassare. En vänsterhänt (Ho Kwan Kit) och en högerhänt (Wong Chun Ting) kombination som är den perfekta uppställningen i dubbel.

I det första setet fick vi se prov på hongkongspelarnas fina kombinationsspel där ofta Ho Kwan Kit fick dra in sin forehand som dödande och avgörande slag. Andra set var mycket bättre ur svenskt perspektiv och det underläge man hamnat i efter första set kvitterades till 1-1 i set, en uppställning som passade svenskarna lite bättre än den i det första setet.

Tredje set är ofta ett nyckelset i jämna matcher och denna gång var det inte annorlunda. Setet blev väldigt jämnt och svenskarna kunde skaffa sig setboll vid 10-9 som dock räddades och likaså kunde svenskarnas andra och tredje setboll räddas innan hongkongspelarna skaffade sig sin första setboll vid 12-13 och via en otagbar kantboll behövdes det inte fler chanser för dem att ta ledningen över Möregårdh/Källberg med 1-2 i set.

Fjärde set bjöd fortsatt på högkaratig spänning. Svenskarna med samma uppställning som i det andra setet hade länge greppet om setet men vid 6-5 ledning tvingades svenskarna till att ta till det taktiska draget med en timeout för att försöka säkra upp setsegern och få till ett skiljeset, det skulle bli lyckosamt. Vid 9-9 kunde svenskarnas i Antons serve vinna två raka poäng och ta hem setet.

Skiljesetet fortsatte på samma sätt som det fjärde setet och poängen ramlade in på det svenska kontot. Vid ledning med 3-0 tog hongkongspelarna timeout för att stoppa den svenska framfarten. Initialt gick det inte alls att stoppa och svenskarna flög fram till ledning med 6-0 men sen började dramatiken och vid 7-6 var ledningen bara nere i en endaste ynka poäng. Svenskarna kunde via ett par riktigt fina poäng ta sig fram till matchbollar och 10-7. Men efter det ville det sig inte och fem raka poäng förlorades. En förlust som svider rejält efter tre matchbollar och dessutom förlorade setbollar i det tredje setet om en plats i kvartsfinal på VM.

– Det en stor besvikelse att vi inte kan förvalta vår stora ledning och tre matchbollar i skiljesetet och det är otroligt tråkigt att det tog slut på det här sättet, sa Anton direkt efter matchen. Vi gör en av våra bättre matcher tillsammans och även om det just nu bara är tråkigt och skit så kommer det fler tävlingar och förhoppningsvis fler VM tillsammans som vi kan lära oss mer inför, avslutar Anton.

Känslorna hos spelarna direkt efter förlusten var såklart inte så positiva och man såklart relatera till Truls korta men pricksäkra svar på frågan hur det känns just nu:
– Det är segt.

Mattias Falck/Kristian Karlsson – An Jaehyun/Cho Daeseong, Sydkorea, 3-2
(11-7, 9-11, 9-11, 11-6, 11-6)

I dubbel är det korta spelet samt serve och returspel än viktigare än vad det är i singelspel och just detta är något som Karlsson/Falck är väldigt bra på och en stor del i deras styrka som dubbelpar. I det första setet visade detta sig tydligt då setet bjöd på få dueller men desto fler poäng på taktik och få egna misstag., svenskarna var de vassar på detta och vann setet rättvist.

Andra set blev ett ställningskrig och svenskarna hade ett visst övertag poängmässigt men där koreanerna på de sista bollarna lyckades vara ännu snålare än svenskarna så gick setet deras väg, kvitterat till 1-1 i set.

Tredje set fortsatte på samma tema som de inledande seten och återigen var koreanerna de vassare på slutbollarna och kunde vid 9-9 ta två poäng i svenskarnas serve och vinna setet och genom det ta ledningen med 1-2 i set.

Fjärde set dominerades av svenskarna som nu var mer bestämda i returspelet och dessutom fick utdelning i egen serve. Flertalet gånger fick vi se Mattias bygga upp poängen och sedan Kristian avsluta den, teamwork. Utjämnat till 2-2 i set och ett stundande skiljeset.

Femte set blev precis så jämnt som man hade kunnat tro på förhand och med små marginaler som skulle skilja paren åt. Men små marginaler kan om de bemästras fälla stora avgöranden så också denna gång. Med våra svenska ögon så var marginalerna och resultatet på rätt sida och segern skulle säkras med 11-6 och ta Karlsson/Falck in i kvartsfinal.

– En väldigt jämn match med små marginaler genom hela matchen där serve och retur avgör. När vi inte lyckades där så kunde de attackera oss men när vi lyckades låsa dem var vi det bättre paret, säger Mattias.
Vi spelar så pass låst i dubbeln och vill stänga spelet medan andra par spelar mer öppet än vad vi gör och därför är det så viktigt för oss att lyckas med just de momenten vilket vi gör idag, fyller Kristian i med.

I kvartsfinalen ställs svenskarna mot Wang Chuqin och Fan Zhendong som kanske är det vassaste paret på förhand i hela turneringen.

– Vi har redan besegrat de europeiska mästarna och ett annat starkt par från Asien nu så vi är uppe på den nivån vi var förut vilket vi inte varit på ett tag. Det är bäst av fem set och då kan vad som helst hända i en dubbelmatch så vi går in med stor pondus och tro på oss själva imorgon, kommenterar Kristian kvartsfinalen och motståndet som väntar.

Herrsingel
Åttondelsfinal
Truls Möregårdh – Lim Jonghoon, Sydkorea 4-3
(6-11, 13-15, 9-11, 11-8, 11-2, 11-5, 11-5)

Precis som i den förra omgången mot Franziska så kom Truls inte lite fel i det första setet där han gjorde en del enkla misstag och stundtals var lite passiv samtidigt som Lim stänkte in ett antal tunga backhandslag. Förlust i det första setet var snart ett faktum. Andra set blev mycket jämnare än det första och spelarna följdes åt hela vägen till slutet. Svensken hade flera setbollar innan Lim kunde ta hem setet via en väldigt bra backhandattack vid 13-13 och som följdes upp med en bra serve gav koreanen ledningen med 2-0 i set.

Lim tog över i inledningen av det tredje setet och Truls hamnade allt som oftast på försvar även om han då och då stack mellan med egna attacker. Lim kunde stå emot Truls motdrag och hålla undan och ta hem det tredje setet. En kraftig uppförsbacke för svensken.Fjärde set blev bättre ur svenskt perspektiv och mycket beroende på att Truls servade bättre och hade lättare att komma till egen attack. Från jämnt läge halvvägs genom setet så kunde Truls ta hem det med 11-8 och reducera sydkoreanens ledning till 1-3. Anade vi då att något stort var på gång, nej inte riktigt även om hoppets lampa tändes.

Femte set blev en uppvisning av sällan skådat slag. En sådan handled i kombination med den kreativiteten Truls besitter och när han får allt att fungera så är det pingis ingen annan kan spela på samma sätt, på någon nivå i hela världen. Ett otroligt set som kunde varit ett highlightspaket i sig självt.

Sjätte set fortsatte på samma sätt som det femte där Truls på ett oefterhärmligt sätt i kroppsspråk, returspel och kreativitet inte bara körde över sin motståndare i hagen utan även mentalt. Lim såg mer eller mindre förstörd ut över allt som hände vid bordet och det var inte nog med att matchen var lika vid 3-3 i set det skulle fortsätta i skiljeset.

Från vad som ut som ett hopplöst underläge där Truls var utspelad och utklassad stod vi nu inför ett skiljeset där koreanen Lim inte visste vad som skulle härnäst, frågan är om Truls ens visste det?
Setet stod och vägde men rullade showen igång igen och Truls tog hem matchen och fullbordade en historisk vändning och bjöd oss alla på en match mitt ordförråd är för fattigt för att beskriva. Bordtennis som sport har så många dimensioner att en kombination av Shakespeare, Agatha Christie eller J.R.R. Tolkien inte hade kunnat komma på ett mer osannolikt eller spännande drama. Vad ni än gör när ni läst detta är att leta reda på matchen och se den i efterhand. Gör det nu.
Tack för uppvisningen Truls.

– Vad var det som just hände, sa huvudpersonen själv innan segerintervjun drog igång.

Se hela segerintervjun med Truls här (Facebook): https://www.facebook.com/watch/?v=332758658196420 

Kristian Karlsson – Quadri Aruna, Nigeria, 3-4
(9-11, 11-5, 11-13, 11-5, 11-6, 8-11, 6-11)
När väl denna åttondelsfinal kom igång cirka en timme förseatt klockan 23.00 lokal tid så var det en jämn start på matchen. Ingen av spelarna lyckades skapa sig något rejält övertag men den som lyckades komma åt med egen attack först var oftast den som vann poängen, i första setet var det Aruna som också vann med 9-11.

I det andra setet lyckades Kristian med några fina servereturer kort i sin motståndarens forehand ta hem flera poäng hans serve och då han själv spelade stabilt i egen serve vanns setet klart.

Tredje set påminde i spelet väldigt mycket om det första setet och även i resultatet. Kristian hade ett bra läge vid 10-10 men missade då sin forehand och det skulle straffa sig då Aruna till sist på sin fjärde setboll kunde ta hem setet. Om tredje setet påminde om det första setet så påminde det fjärde om det andra och det var ju bra då Kristian i dessa två set returnerat strålande och även servat så han själv bra lägen själv och då var poängen oftast över då Kristian med sin hårdhet i spelet inte gav någon pardon. 2-2 i set.

Femte startades bäst av svensken men Aruna kom tillbaka bara för att Kristian skulle växla upp en nivå igen och ta hem setet med 11-6 och skaffa sig slagläge för att ta hem matchen och säkra en kvartsfinalplats. Kampen fortsatte i det sjätte setet och det är inte mycket som skiljer spelarna åt i detta läge. Aruna lyckades ta hem setet och hade marginalerna med sig via ett par kantträffar som inte Kristian kunde rädda. Utjämnat till 3-3 i set och ännu en match som skulle komma att avgöras i skiljeset.

Skiljeset startade bra för Kristian som kom åt bra efter det korta spelet men redan vid ledning med bara 3-2 tog Aruna timeout och efter det var det bara nigerianen som styrde vid bordet och när dessutom Kristians slag smet utanför var det inte mycket att göra. Förlust i det sista setet med 6-11 och drömmen om helsvensk kvartsfinal får vänta med att bli besannad och vi har istället imorgon ett möte mellan Aruna och Truls Möregårdh.

Läs mer om hur spelarna tog sig till åttondelsfinalerna här.

Följ mästerskapet
Information
Resultat
Webbsändning (bord 1-2)
Webbsändning (bord 3-8)

Foto: Manfred Schillings

Skribent: SBTF
E-post: Adressen Gömd

Liverapportering

Pingisligan by STIGA, herrar
Omgång 9, tisdag 18/1
Halmstad BTK-BTK Rekord
BTK Kävlinge-Eslövs AI BTK
Spårvägens BTK-Munkedals BTK

Evenemang

WTT Feeder Düsseldorf 
17-2/1, Düsseldorf, Tyskland
Info
Resultat
Webbsändningar

pingiskanalen

Pingisligan by STIGA, herrar
Omgång 9

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

Craft_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info