Hoppa till sidans innehåll

VM: Final i herrdubbel med Falck/Karlsson

29 NOV 2021 00:58
Efter en 3-0 seger i semifinalen för Falck/Karlsson har Sverige ett par i VM-final i herrdubbel vilket är första gången sedan 1997. Imorgon väntar det sydkoreanska paret Lim Jonghoon/Wang Woojin.
  • Uppdaterad: 29 NOV 2021 00:58

Herrdubbel
Semifinal
Mattias Falck/Kristian Karlsson – Lin Gaoyuan/Liang Jingkun, Kina, 3-0
(12-10, 11-8, 11-8)

Motståndarna från Kina var seedade som nummer ett i turneringen och bar därmed såklart ett stort favoritskap på sina axlar. Svenskarna visade i kvartsfinalen att de kan besegra vilket par som helst i världen och att världsspelare från Kina inte är omöjliga.

Svenskarna började det första setet bäst med fina returer och ett par starka attacker, kineserna kom dock tillbaka och halvvägs in i setet var det helt jämnt och vem som skulle ta kommandot över matchen var ännu oklart. I slutskedet av setet kunde svenskarna ta sig upp setbollar och 10-8 men båda dessa räddades, setet skulle dock gå svensk väg efter två fina poäng av Falck/Karlsson 12-10 och 1-0 i set för det svenska paret.

Andra set
I det andra setet så startade återigen svenskarna bäst och visade varför de är framme i semifinal på VM. Strålande placeringar av båda spelarna samt ett antal stenhårda dödande slag av Kristian Karlsson tog upp svenskarna i ledning med 7-4. I det läget förlorade de två raka poäng och passade då på att använda sin enda timeout, medvetna om vikten av att vinna detta set och ta en 2-0 ledning i matchen som spelas i bäst av fem set.

Timeouten kanske inte bar frukt direkt men poängen byttes och snart var det 10-8 i svensk fördel för att ta hem det andra setet och i detta set behövdes bara en chans och efter ett fint kombinationsspel missade kineserna bordet med två decimeter inför knutna svenska nävar, 2-0 till Falck/Karlsson.

Tredje set
Återigen startar svenskarna setet bäst och vid 3-1 ledning för Sverige efter en stenhård Karlsson-loop tog det kinesiska paret timeout. Sverige just där och då med racket, stomme och gummiplattor i finalen men med en bit kvar för det är som bekant först till 11 som gäller.

Svenskarna trummade oförtrutet på och gick fram till ledningar med 6-2, 7-3, 8-4, 9-5 och var då så nära nära en VM-final man bara kan komma, eller nästan i alla fall för man skulle komma närmare.

Svenskarna skaffade sig en ledning på 10-6 och fyra matchbollar. På den första matchbollen drog Karlsson in en stenhård forehandloop som Liang drog tillbaka ännu hårdare, på den andra matchbollen missade Falck en forehandöppning men sen skulle det inte missas mer. Vid 10-8 talade Kristian Karlsson tunga forehand efter starkt spel som öppnade upp för läget av Mattias Falck och då var det klart, 11-8.

VM-final för Sverige med Falck och Karlsson efter att återigen besegrat ett kinesiskt par av absoluta världsklass och det efter en match där de i total kontroll utmanövrerade sina motståndare taktiskt. ”Hur man spelar dubbel” borde denna match och tillika instruktionsvideo heta med Kristian Karlsson och Mattias Falck i huvudrollerna. Världsklass är kanske ett för fattigt ord för att beskriva denna prestation men det som ligger närmast till hans efter en match som tar Sverige till VM-final.

– Vi såklart jätteglada efter att precis som igår ha gjort en jättebra match. Vi är dock inte klara ännu, tävlingen är inte slut ännu och nu ska vi fokusera på att vinna den matchen och då blir det nog lite mer känslor, säger en samlad men väldigt nöjd Kristian efter matchen. 

– Vi är, precis som Kristian säger, nöjda med vår prestation och vi kommer upp på allra högsta nivå och gör en lika bra match som igår. Vi låser bort dem helt idag där de har väldigt svårt att komma åt, säger Mattias.

– Nu laddar vi om batterierna inför imorgon och unnar oss i alla fall en kaffe ikväll, avslutar Kristian med ett stort leende.

Här kan du se en intervju med Mattias och Kristian (Facebook). 

Herrdubbel
Final
Måndag 29/11, 13.50 (20.50 svensk tid), Mattias Falck/Kristian Karlsson – Jang Woojin/Lim Jonghoon, Sydkorea, bord 1

Foto: Manfred Schillings

Skribent: Max Ansbro
E-post: Adressen Gömd

Liverapportering

Evenemang

WTT Feeder Düsseldorf 
17-20/1, Düsseldorf, Tyskland
Info
Resultat
Webbsändningar

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

Craft_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info