Hoppa till sidans innehåll

VM: Mattias och Kristian är världsmästare

29 NOV 2021 23:06
Efter att ha besegrat det sydkoreanska paret Lim/Jang med 3-1 kan Mattias Falck och Kristian Karlsson nu titulera sig som världsmästare i dubbel. Det är första gången ett svensk dubbelpar vinner sedan 1991.
  • Skapad: 29 NOV 2021 23:06

Herrsingel
Final
Mattias Falck/Kristian Karlsson – Jang Woojin/Lim Jonghoon, Sydkorea, 3-1
(11-8, 15-13, 11-13, 12-10)

Det koreanske paret kom in i finalen som det högre rankade paret med sin 13:e plats på världsrankingen att jämföra med svenskarnas 31:a plats på densamma. Svenskarna har dock slagit ut två par från Kina som båda två på förhand skulle klassas som starkare än det sydkoreanska paret.

Första set
Som vanligt så var det korta spelet viktigt och i början av matchen så var det jämnt mellan paren men i samband med en strålande duell där till sista Karlsson fick slå in den avgörande forehanden så ryckte svenskarna, från 5-5 till ledning 10-6. Koreanerna bet tillbaka och två raka poäng men bettet bet inte tillräckligt och på nästa poäng tog Falck/Karlsson hem setet.

Andra set
I dessa matcher som spelas i bäst av fem set är det extra viktigt att vinna det första setet och väl medvetna om det fortsatte svenskarnas poängskörd fram till ledning med 4-0 i det andra setet. Ledningar med 5-1 och 6-2 innan det började knaka lite i maskinrummet hos svenskarna. 6-5 och timeout för Sverige.

Bollväxlingar men även poängväxlingar utbyttes fram till 8-8 då koreanerna var ikapp. Svenskarna kunde då ta sig fram till setbollar vid 10-8 men det skulle behövas fler bollar för att vinna setet och först på den sjunde kunde svenskarna ta hem setet.

Väldigt viktig 2-0 ledning, speciellt efter att ha haft alla setbollar i hela setet.

Grunden till setsegern låg i att svenskarnas som vanligt är extremt skickliga i att låsa sina motståndare och nyttja de lägen som ges och då ofta uppbyggt av en fin undanläggning.

Tredje set
Fram till 4-4 stod setet och vägde. Paren fortsatte att vinna poänger utan att riktigt ta grepp om setet. I svensk ledning med 6-5 tog koreanerna timeout, såklart oroliga då det bara är fem (ynka) poäng kvar till ett svenskt VM-guld.

Stark undanläggning bäddar för en koreansk miss direkt efter den taktiska timeouten och ledning med 7-5 för Falck/Karlsson. Setet var dock långt från avgjort. Vid 9-9 så servar Jang Woojin och skapar läge för Lim vars attack inte kan räddas och därmed setboll för sydkoreanerna, den poängen räddas dock via en magisk forehandblockering av Kristian och ställningen var 10-10. Poängen växlade återigen och koreanernas andra setboll räddades och nu var det 11-11. På det tredje setbollen kunde svenskarna inte längre stå emot och setet gick förlorat till Lim/Jang, svensk ledning med 2-1 i set.

Fjärde set
Lim/Jang började bäst i tredje set men svenskarna hade svar på tal, underläge 0-3 men sen fyra raka svenska poäng. Setet var halvvägs genom helt jämnt fram till att Mattias med en smekande backhandblock bäddade för Kristians välplacerade forehand till ledning med 6-5. Som i tidigare set kunde ingen rycka undan helt och återigen var det lika vid 7-7. Kristian Karlssons diagonala backhand gav Sverige 8-7 men efter starka attacker från koreanerna var det, för vilken gång i ordningen, utjämnat.

Lim/Jang gick sedan upp till 8-10 och skaffade sig två setbollar för att kvittera matchen till 2-2. Den första setbollen skars ut med en meter av koreanerna och den andra blixtrade Karlsson in med sin "Tors Hammare" till forehand. 10-10. En missad flipp från koreanerna och en serve senare från Kristian Karlsson med en efterföljande duell där bollen seglade ut så var grabbarna från Sverige inte bara ett världspar de var och är VÄRLDSMÄSTARE!

Stort Grattis Mattias och Kristian, ni är bäst i hela Världen!

Skribent: SBTF
E-post: Adressen Gömd

Liverapportering

Pingisligan by STIGA, herrar
Omgång 9, tisdag 18/1
Halmstad BTK-BTK Rekord
BTK Kävlinge-Eslövs AI BTK
Spårvägens BTK-Munkedals BTK

Evenemang

WTT Feeder Düsseldorf 
17-2/1, Düsseldorf, Tyskland
Info
Resultat
Webbsändningar

pingiskanalen

Pingisligan by STIGA, herrar
Omgång 9

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

Craft_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info