Hoppa till sidans innehåll

VM: Mattias och Kristian säkrar blågul medalj

27 NOV 2021 22:53
Inte sedan 1997 har Sverige tagit en medalj i dubbel på VM men efter att Mattias Falck och Kristian Karlsson besegrat kineserna Fan Zhendong/Wang Chuqin är väntan nu äntligen över. Vilken valör det blir på medaljen återstår att se.
  • Skapad: 27 NOV 2021 22:53

Herrsingel
Kvartsfinal 
Mattias Falck/Kristian Karlsson – Fan Zhendong/Wang Chuqin, Kina, 3-2
(8-11, 11-8, 11-13, 11-7, 11-5)


Det första setet startade illa sett ur ett svenskt perspektiv och Karlsson/Falck fann sig snart i underläge med hela 1-7. Svenskarna kom tillbaka i setet men avståndet var för stort för att vinna. Svenskarna kunde ofta låsa sina motståndare i det korta spelet och komma åt själva men det var lite för sent in i setet.

Det andra setet började mycket bättre för svenskt del och framgången låg mångt och mycket i de svenska spelarnas höga kvalitet i det korta spelet och att sedan följa upp med egen attack, en nyckel för att kunna vinna denna match.

När den svenska ledningen med 7-4 hade reducerats till 7-6 tog Jörgen Persson timeout för att försöka stoppa upp den negativa trenden. Effekten var omedelbar och svenskarna inte bara kunde hålla undan de drog ifrån och stängde setet 11-8. Kvitterat till 1-1 i set.

Tredje set blev ett nervdrama. Svenskarna returnerade och servade strålande och när Mattias Falck smashflippade in Fan Zhendongs serve till ledning 10-7 så var ledningen i matchen nära. Kineserna kom dock tillbaka och räddade de tre setbollarna till 10-10. Återigen kom en monsterretur från svenskt håll, denna gång var det Karlsson som dräpte in Wang Chuqins serve till en fjärde setboll. Kineserna kom dock åter en gång och kunde vända setet till seger med 11-13. Var chansen att vinna matchen då förlorad?

Firma Karlsson/Falck hade dock inga sådana tankar. De kom tillbaka och bet ifrån hårt och direkt. Med en blandning av ren kvalitet i det korta spelet och flera fina dueller så dansade de svenska spelarna fram till ledning med 10-3. Där och då var allt så lugnt och fint men det skulle bli nervöst då kineserna kom tillbaka och plockade poäng efter poäng och vid 10-7 så var det med lättnad vi såg det kinesiska slaget missas till svensk setseger och utjämnat i matchen.

Skiljeset. Ja, skiljesetet. Hur beskriver man detta? Svenskarna imponerade genom storspel och stack ifrån till en ledning med 8-2 efter att ha fått matchbilden precis dit de ville. Förutom det uppenbara som vi redan nämnt kring det korta spelet så försvarade sig svenskarna utmärkt och kunde hålla undan från de värsta attackerna. 8-2 blev 8-4 men närmare än så kom inte kineserna och till sist kunde Sverige vinna med 11-5 och säkra avancemang till semifinalen efter att ha slagit ut det kanske vassaste paret på VM. En bedrift som inte hör till vanligheterna men också ett tecken på att vi har mer att ge i detta par, kan man vinna mot Fan Zhendong/Wang Chuqin så kan man vinna mot alla.

Imorgon väntar nytt kinesiskt motstånd då toppseedade Lin Gaoyuan/Liang Jingkun står på andra sidan bordet. Ett tufft motstånd såklart men då ska man minnas att Wang Chuqin vann VM-guld i dubbel 2019 och Fan Zhendong är världsetta i singel, inget är längre omöjligt och ingen är oslagbar.

– Vi är såklart väldigt nöjda och glada, vi har kämpat många år för att få denna första medalj på ett VM, sa en väldigt nöjd Mattias.

– Vi vet ju att om vi kan slå det här paret i en kvartsfinal så kan vi slå alla par som är kvar. Nu gäller det att spela lika bra och ännu bättre imorgon så ska det nog bli svårt att besegra oss, sa en lika nöjd Kristian.

Inte sedan 1997 har Sverige haft en sådan dubbelframgång som medalj på ett VM och nu har Kristian och Mattias säkrat upp minst en bronsmedalj.

Se hela intervjun med Mattias och Kristian här (Facebook).

Följ mästerskapet
Resultat
Webbsändning (bord 1-2)

Foto: Manfred Schillings

Skribent: SBTF
E-post: Adressen Gömd

Liverapportering

Evenemang

WTT Feeder Düsseldorf 
17-20/1, Düsseldorf, Tyskland
Info
Resultat
Webbsändningar

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

Craft_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info