Hoppa till sidans innehåll

VM: Sju svenskmatcher den tredje VM-dagen

25 NOV 2021 06:22
Den tredje VM-dagen inleds med mixeddubbel med Truls och Stina och fortsätter sedan med mer dubbel och därefter singelspel. Torsdagen bjuder på sju svenskmatcher där den första startar 09.30 lokal tid.
  • Uppdaterad: 25 NOV 2021 06:22

Mixeddubbel
Andra omgången
Truls Möregårdh/Stina Källberg – Lin Yun-Ju/Cheng I-Ching, Taiwan 0-3
(6-11, 8-11, 10-12)
Det unga svenskparet fick det rejält tufft mot årets bronsmedaljörer från OS i Tokyo. 0-3 i matchen men med tendenser i spelet som lovar gott. I det första och det tredje hade Sverige bättre uppställning rent spelmässigt och även om det i första set rann iväg lite så var det där Sverige hade sina chanser. Taiwanesernas serve och returspel fällde avgörandet i denna match och det var spelarna inne på själva också:

– Vi var jämna med dem i det öppna spelet tyckte jag, säger Stina och tillägger:
– I serve och retur var de lite bättre än oss och där behöver vi bli bättre tillsammans som dubbelpar.

– Vi behövde göra något speciellt på varje poäng och när man ser hur mycket de tränar mixed dubbel tillsammans så förstår man att de är väldigt samspelta och bra tillsammans, jag och Stina har inte alls spelat lika mycket tillsammans och har inte heller riktigt de möjligheterna heller, fyller Truls Möregårdh i på samma tema.

– För att kunna ta steg så krävs det nog att vi spelar fler tävlingar ihop så att vi kan bli ännu mer samspelta även om dubbelkemin mellan oss är bra nu så kan vi bli bättre, avslutar Stina.

Herrdubbel
Andra omgången
Mattias Falck/Kristian Karlsson – Maksim Grebnev/Lev Katsman, Ryssland, 3-0
(11-8, 15-13, 11-7)
Med revansch att kräva klev svenskarna in med bestämdhet och beslutsamhet mot de europeiska mästarparet från EM i Warszawa tidigare i år. Första set vanns av svenskarna med det var jämnt om än ohotat då svenskarna redan från början tagit kommandot över matchen.

Andra set stod länge och vägde men efter en bra sekvens i mitten av setet kunde svenskarna gå ifrån. Ryssarna kom dock tillbaka och Falck/Karlsson tvingades vid ledning 9-8 ta timeout för att försöka säkra upp setsegern. Svenskarna skaffade sig setbollar många gånger om och man räddade även setboll innan man på sin femte setboll kunde säkra setsegern. 2-0 ledning för Sverige var ett faktum.

I tredje set fick ryssarna ett visst övertag men när svenskarna kom tillbaka och även gick om till ledning med 6-5 så tog Katsman/Grebnev timeout. Ett desperat försök som skulle visa sig lönlöst för ryssarna som fick se svenskarna utkräva revansch från EM och vinna 3-0.

– Vi spelar ännu bättre idag än vad vi gjorde igår och redan det var bättre än vad vi gjort på något år, säger Mattias.
– Ja, vi har spelat mer dubbel ihop senaste tiden och det märks, jag tycker vi har hittat tillbaka lite till det vi hade förut vilket känns bra, fyller Kristian i.

Ett harmoniskt svenskpar som med stor erfarenhet från dessa sammanhang tidigare fortsätter sin strävan mot medalj. I nästa omgång väntar Cho Daeseong/An Jaehyun från Sydkorea eller Olajide Omotayo/Bode Abidun från Nigeria.

Anton Källberg/Truls Möregårdh – Sathiyan Gnanasekaran/Kamal Sharath Achanta, Indien, 3-1

(11-9, 9-11, 13-11, 11-8)

Anton och Truls stod för ännu en stark prestation när det indiska paret Sathiyan Gnanasekaran/Kamal Sharath Achanta besegrades med 3-1 i set. Det första setet vanns av svenskdoun men indierna var snabba att reducera till 1-1. Det tredje, och så viktiga setet, vann Truls och Anton efter att ha haft setboll mot sig och av bara farten spelade de blågula hem även det fjärde. 

– Det var jämnt hela vägen från början till slut. Även om vi förlorade det andra så tycker jag att vi spelade väldigt bra. Jag tycker att Truls spelade väldigt bra, servade och returnerade bra medan jag bjöd på lite missar i stället. Truls löste det bra och lyckades vinna matchen åt oss, säger Anton Källberg med ett leende på läpparna.
– Det är ett jättetufft par att möta. De satte sina "skal" och det gör ju oss lite nervösa men vi gör en bra dubbelmatch mot ett bra par, säger Truls.

Truls och Anton har hittat samspelet mellan varandra och har nu siktet inställt på medalj.
– Vi har hittat samspelat bra och vi har en hög kapacitet så om vi kommer upp i nivå i resterande matcher kan det nog bli medalj, avslutar Truls.

I nästa omgång väntar Nandor Ecseki/Adam Szudi, Ungern eller Ho Kwan Kit/Wong Chun Ting, Hongkong. 

Damdubbel
Andra omgången
Linda Bergström/Stina Källberg – Dora Madarasz/Georgina Pota, Ungern, 2-3
(11-9, 10-12, 11-6, 10-12, 10-12)

Inledningen på matchen blev jämn och paren följdes åt till 1-1 i set. Det tredje setet stod och vägde halvvägs in i det men där lyckades svenskorna växla upp en nivå och med lite tuffare spel kunde man ta hem setet klart med 11-6.

Bergström/Källberg fortsatte i fjärde set på inslagen väg och fick mer och mer betalt på sin variation mellan defensiv och offensiv. Svenskorna skaffade sig ledning med 9-3 men tappade upp motståndarna till 9-6 och då var det match igen. Ungerskorna fortsatte att plocka poäng och kom tillbaka till 9-9. Svenskorna skaffade sig en matchboll vid 10-9 men den kunde inte förvaltas och ungerskorna knep till sist det fjärde setet. En stor ledning förlorad och frågan inför skilje var såklart hur svenskorna skulle reagera på detta?

Tyvärr var spelet från tredje set och början av fjärde set borta och det blev ungersk ledning i setet och till och med matchbollar vid 7-10. Svenskorna slet sig dock tillbaka in i matchen och kunde rädda alla dessa tre men sedan tog det roliga slut, en längre slutboll av hög kvalitet stängde butiken för Stina och Linda som just fick erfara en mycket tung förlust.

– Jättesurt. Matchen bara gled ur händerna på oss. Vid 9-3 i fjärde fick jag en black-out och glömde hur vi hade spelat och vad jag skulle göra, säger en väldigt besviken Linda Bergström och får medhåll av en minst lika besviken Stina Källberg.
– Det känns bara skit att VM slutade såhär. Vi hade sånt jäkla läge, helt otroligt att vi förlorade, säger Stina.

Herrsingel
Tredje omgången
Truls Möregårdh – Patrick Franziska, Tyskland, 4-3
(3-11, 11-7, 11-8, 11-6, 9-11, 10-12, 13-11)
Första set försvann i ett nafs för Truls som direkt fick ta nya tag i det andra setet och som han gjorde det. Med större säkerhet och färre egna misstag kunde Truls kontrollera setet från start och ta hem setet via en patenterad forehand från backhandhörnet diagonalt ned mot tyskens backhandhörn.

Tredje set fortsatte på samma set som det andra och det var ofta Truls forehandslag in i magen på Franziska som var poänggivande. Truls var spelförande och han skaffade sig själv ofta väldigt bra lägen. Lägena nyttjades till fullo och Truls kunde ta hem det tredje setet med 11-8, känslan var att siffrorna kunde ha varit större än så med tanke på hur väl svensken returnerade och servade.

Truls som nu fått upp ångan på allvar körde i det fjärde setet över Franziska och det är sällan man ser tysken vara så mycket på efterkälken och utan chans som just där och då. Franziska som under året vunnit Top-16 och är rankad nummer 14 i världen alltså i underläge 1-3 i set.

Femte set blev jämnare, mycket jämnare både i spel och i resultat. Tyvärr ur svenskt perspektiv så seglade två backhandtryck i rad ut från Truls vid ställningen 9-9 och setet förlorades med 9-11.

Vid ställningen 4-1 i det sjätte setet tog den tyske förbundskaptenen Jörg Rosskopf timeout för att försöka få stopp på den unge svenskens framfart. Spelet jämnades ut lite grann och vid ledning med 8-7 tog Truls timeout efter två raka poängtapp, ett taktiskt drag som inte lönade sig och tysken kunde till sist ta hem setet med 10-12, utjämnat till 3-3.

Skiljeset började bäst för tysken som tog ledningen med 1-3 men sen fick vi se Truls ta sex raka poäng till en 7-3 ledning. Återigen svängde pendeln och vid 8-8 var det helt jämnt. Tysken tog ytterliggare två raka poäng och skaffade sig matchbollar vid 8-10 men båda dessa räddades av Truls som sedan på sin andra matchboll kunde ta hem matchen. En oehört svettig insats av svensken som med detta avancerar fram till åttondelsfinal mot koreanen Lim Jonghoon.

Om sin egen insats sa Truls följande:
– Jag är oerhört glad just nu men så trött i huvudet att jag inte kan visa det, pustar Truls fram efter segern. Det här är nog min främsta seger någonsin då Franziska är så bra och svårslagen samt att det sker på ett VM, fortsatte svensken.
– Jag försökte behålla fokus genom hela matchen och fokusera på det jag gjorde bra. Det var en mentalt jobbig match där jag behövde tänka väldigt mycket då han ändrade saker i spelet hela tiden. Just nu är jag så trött att jag inte ens vet vem jag ska möta, skrattar Truls fram innan han lämnar den mixade zonen för välbehövlig vila.

Kristian Karlsson – Alexandre Cassin, Frankrike, 4-2
(5-11, 12-10, 11-7, 11-8, 7-11, 11-3)
Kristian Karlsson förlorade det inledande setet mot fransmannen Alexandre Cassin som igår slog ut Mattias Falck. Även i andra set hamnade kristian i underläge men vände 6-8 till 10-9 som till slut blev 12-10.

– Jag fick inte alls till det i början men jag vet att det är bäst av sju set och långa matcher vilket jag även fick erfara igår så det är mycket som ska till för att slå varandra, kommenterar Kristian inledningen av matchen.

I set tre och fyra var det Karlsson som var spelförande och tack vare bland annat en ändrad serve med högre uppkast vann svensken seten med 11-7, 11-8.
Jag fick mycket utdelning på min serve med högt uppkast som jag började använda i fjärde set och det var nyckeln i den här matchen tror jag, säger Kristian.

I femte set reducerade fransmannen men Kristian stressade inte upp sig för det utan fortsatte att uppträda lugnt och metodiskt, precis som under hela matchen, och säkrade setet med 11-3 och matchen med 4-2.

– Alexandre är en slugger som jag också är och vi spelar lite på samma sätt. Vi vill vara väldigt aggressiva efter serve och vi försökte låsa varandra mycket kort i forehand vilket han klarade bättre i början av matchen men ju längre matchen gick desto bättre koll fick jag på det och kunde vinna hårt med 4-2, säger Kristian om matchen mot fransmannen och hyllar sitt avslutade set som han alltså vann med 11-3.

– Jag tror att sista set är mitt bästa i turneringen. Jag spelar fantastiskt bra och ställer nog honom lite när jag blixtrar till lite som jag kanske inte gjort tidigare i matchen.

Kristian är tack vare segern klar för åttondelsfinal mot nigerianen Quadri Aruna.

– Jag tror att jag vunnit de två-tre senaste gångerna men det är ett VM och det kommer vara dagsform som avgör

Damsingel
Tredje omgången
Linda Bergström – Wang Manyu, Kina 0-4
(10-12, 6-11, 8-11, 2-11)

Linda ställdes mot världsfyran Wang Manyy från Kina, en av världens absolut bästa spelare vilket rankingen skallrar om men som ingen heller tvekar på när de ser henne spela, en potentiell vinnare till hela mästerskapet. I det första setet lyckades Linda hålla kinesiska stången och långsamt ta sig fram till slagläge vid 9-7 men där sprack det för svenskan.

– Så himla synd att jag missar serven vid ledning med 9-7. Jag gör flera dåliga poäng på rad där i ledning och har även setboll. Jag hade verkligen behövt vinna det setet, det är ett måste om man möter sådana världsspelare som Wang Manyu, jag har inte råd med att inte vinna det setet, berättar Linda.

Linda fortsätter att stå emot bra i de två nästkommande seten men skillnaden i spelstyrka var något för stor denna gång.
– Jag tycker att jag står upp bra i spelet och inte minst i loop mot loop men hon är ju så bra och drar till sina loopar med extremt mycet skruv så jag måste kämpa för att ens få in deffarna. Hon höll mig låst i backhand och kunde där stå och "rulla" med skruv vilket jag tycker är svårt med dem som klarar av att göra det, det blir något för mig att med mig härifrån och förbättra, säger Linda.

Förlusten skrivs till 0-4 efter en klar förlust i det sista setet men med resultatet i de två första matcherna och med delmoment i denna match så har Linda visat att hon är på fortsatt stark frammarsch.
– Jag känner att jag har närmat mig och att spelet håller bra även om det såklart finns flera saker att förbättra och jobba med på hemmaplan inför kommande mästerskap, avslutar Linda.

Följ mästerskapet
Information
Resultat
Webbsändning (bord 1-2)
Webbsändning (bord 3-8)

Skribent: SBTF
E-post: Adressen Gömd

Liverapportering

Evenemang

Junior-VM 2021
2-8/12, Vila Nova de Gaia, Portugal
Information
Resultat
Webbsändningar

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

Craft_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info