Hoppa till sidans innehåll

VM: VM-Silver

02 DEC 2021 22:48
VM-final mellan världsettan Fan Zhendong från Kina och den 19-årige svensken Truls Möregårdh som man hittade först på en 77:e plats innan detta VM. En svår uppgift som skulle visa sig omöjlig, denna gång.
  • Uppdaterad: 02 DEC 2021 22:48

Texten nedan är något försenad på grund av att Idrottonline låg nede under finalen och att SBTF med personal inte hann få upp den innan avresa. Vi ber om ursäkt för det men hoppas texten i sig bär med sig någon behållning två dagar sent.

Truls Möregårdh-Fan Zhendong, Kina
(6-11, 9-11, 7-11, 8-11)

Den kinesiska världsettan som sällan förlorar en enda match och ännu mer sällsynt att han förlorar mot en europé mot den lägst rankade spelare någonsin att vara i en VM-final, Truls Möregårdh 19 år gammal från Sverige.

Första set
Fan Zhendong startade i ett furiöst tempo och skaffade sig direkt grepp om det första setet. Svenskens attacker smet utanför eller satt i nätet lite för ofta för att pressa världsettan. Fan fortsatte trummade på i ett högt tempo som slutade i vinst 6-11.

Andra set
Det andra setet startade bättre för svensken som lyckades komma åt med sin egen attack i större grad än  i det första setet. Truls attackspel är så pass varierat och bra att Fan Zhendong hamnade i underläge med 5-2. Men Fan Zhendong är inte världsetta utan anledning och han skulle komma ikapp och till och med gå om och förbi till 6-8. Truls kunde med ett patenterat backhandtryck och sedan på nästa poäng med en lurig forehandflipp kvittera till 8-8. Vid ställningen 9-9 plockade Fan Zhendong en serve han inte gjort tidigare och det belönade sig. Serven var en så kallad felskruvsserve från forehandhörnet med överskruv på den första som Truls returnerade i nät och på det andra försöket för högt och då kunde kinesen dra in setbollen till 9-11.

– Jag hade sett honom träna den serven men blev överraskad att han bara servade överskruv, så på den första vet jag inte vad jag höll på med. Men jag hade bara gått och väntat på den serven, sa Truls om den taktiska förändringen i serve från Fan.

Tredje set
Svensken startade bra i det tredje setet och lyckades stundtals låsa Fan Zhendong men inte bättre än att det halvvägs in i setet stod 5-5 trots några poängs ledning för svensken i inledning. En strålande duell senare där Truls försökte sig på en växling mellan höger- och vänsterhand kunde kinesen dra ifrån till 6-9 och sedan även setet med 7-11. Kinesen är vansinnigt säker samtidigt som han bombar in slagen från båda hörnen plus att han sitter inne på en fruktad serve. Det är svårslaget, fan så bra han är.

Fjärde set
För tredje setet i rad startade Truls bäst och tog ledningen med 4-1. Trots att Fan Zhendong vässade på så kunde svensken dra ifrån och skaffa sig en ledning med 7-3. Bättre variation av Truls i returspelet skapade honom bättre lägen själv och färre lägen för kinesen. Poängen gick sedan Fan Zhendongs väg. Efter en längre duell där Truls forehandattack kontrades med en ännu hårdare backhandattack från världsettan så tog svensken timeout i ledning med 7-6.

En timeout kan ibland helt förändra en matchbild eller stoppa en trend. Nu blev fallet ingetdera. Från 7-3 till 7-10 och matchbollar för Fan Zhendong. På sin andra matchbild kunde en backhandblockering raka vägen på Truls forehand säkra guldet och det var utan tvekan så att världens bästa spelare just nu är Fan Zhendong, en värdig mästare.

Truls Möregårdhs insats under detta VM är dock inget annat än en sensationell saga. Som 19-åring och rankad 77:a hade ingen kunnat tro att han skulle nå en VM-final. En stjärna som vi alla sett skina i Sverige har nu lyst upp världen men sin glans och vi kommer att få se mer av honom i framtiden. Insatsen har bragdsmak i munnen som Sven Jerring kanske hade sagt. Tyvärr en final skriven av Joakim Thåström "Fanfanfan".

– Jag förlorade inget guld idag, jag vann ett silver, sa Truls Möregårdh. Jag är nöjd med min match men besviken just nu även om jag förlorade mot en bättre spelare och han är ju världsetta av en anledning, avslutade Truls.

Alla foton: Manfred Schillings

Skribent: Max Ansbro
E-post: Adressen Gömd

Liverapportering

Evenemang

WTT Feeder Düsseldorf 
17-20/1, Düsseldorf, Tyskland
Info
Resultat
Webbsändningar

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

Craft_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info