Hoppa till sidans innehåll

VM: Ytterligare en till VM-final, Truls vinner semin

29 NOV 2021 04:38
Truls Möregårdh avancerar till VM-final efter att ha besegrat Timo Boll från Tyskland med 4-3 i set. En sensation utan dess like att den 77:e rankande tonåringen Möregårdh är i VM-final
  • Skapad: 29 NOV 2021 04:38

Herrsingel
Semifinal
Truls Möregårdh – Timo Boll, Tyskland, 4-3
(8-11, 8-11, 11-6, 11-8, 10-12, 11-8, 11-6)

Timo Boll som varit med i världseliten sedan slutet på 1990-talet och med åtta EM-titlar i singel och en högre världsranking än sina unga svenska motståndare fick såklart bära favoritskapet in i denna match. Truls som haft en framgångsrik ungdomskarriär har på senare år börjat snudda vid framgångar som senior men saknar helt den erfarenhet hans tyska motståndare besitter, dock har Truls ungdomlig entusiasm och det kan räcka långt.

Första set
I det första setet så startade Truls strålande och tog ledningen med 4-1 innan den gamle tysken vaknade till och tog sex raka poäng, en ledning han skulle förvalta till setseger. Timo Bolls magskada från igår såg man noll och inget av i det första setet.

Andra set
Truls fick återigen den bästa starten och i ledning med 4-2 hade han chansen två gånger om att vinna poäng men Bolls fina försvar vann honom poängen. En av Bolls främsta styrkor är hans snålhet att bjuda på gratispoäng och enkla poäng, det behövs ofta ett slag till mer för att vinna poängen mot honom än mot andra motståndare.

Setet var fortsatt jämnt och vid 8-8 kunde Timo rycka och ta hem setet, han hade hjälp av en otagbar kantboll i ledning med 8-9 men att tysken är bra när det är jämnt är ingen överdrift.

Tredje set
Som de inledande seten så blev även detta väldigt jämnt och ovisst. Vid 4-4 gjorde Truls et ryck via två fina servar och en vass retur och var då uppe i en 7-4 ledning, ett viktigt läge av setet och ett för Truls extremt viktigt set. Truls fortsatte på inslagen väg och tog hem det tredje setet med 11-6 efter att ha hittat ”fickan” på Boll flertalet gånger och även servat till sig ett par poäng direkt eller fina lägen direkt efter.

Fjärde set
Svensken kunde via tre fina attacker springa iväg direkt i det fjärde setet till 3-0 men den tyske veteranen åt sig ikapp och till 3-3 och sedan även ta ledningen med 4-5. I det läget så spelas en underbar poäng mellan spelarna där Boll byter hand mitt i duellen och attackerar med sin högerhand, dock utan att vinna poängen, spektakulärt. Svensken som fått grepp om setet drog ifrån till ledning med 9-6 och bra läge att kvittera tyskens ledning. Tjatigt nog kom Boll tillbaka som en gummiboll och tog två raka poäng vilket tvingade firma Stellan Bengtsson och Truls Möregårdh till att ta timeout. Ett lyckat drag och svensken kunde via två raka poäng kvittera matchen till 2-2 i set.

Femte set
Boll som är en av de tätaste spelarna i världseliten kunde via starkt spel skaffa sig ett par poängs ledning i inledningen av setet, svensken kom tillbaka och vid 5-5 var det helt jämnt. Bolls felprocent är i det läget lägre än Truls och det ger honom en ledning med 5-9. Men i detta svängiga set kom Truls tillbaka och vid underläge med 8-9 tog Boll timeout. En timeout som direkt bjöd på en spektakulär poäng där Boll sittandes på golvet kunde se Truls backhand missa med liten marginal. 8-10 och setbollar för Boll men där Truls återigen kommer tillbaka till 10-10. Bollsäkre Boll vägrade sedan missa och kunde ta hem setet med 10-12. 2-3 i set underläge för Truls i denna semifinal som spelas i bäst av sju set.

Sjätte set
En så kallad pangstart på det sjätte set för svensken som dundrade iväg till ledning med 5-1, en ledning som växte till 7-2 då Truls via en mirakulös poäng som bjöd på ett par sidskruvade forehanddeffar från backhandsidan och som till sist avslutades med att Truls springandes smällde in en backhand och gick upp till 8-2. Svenskens ledning slutade vid 9-4 men då kom tysken smygandes igen och snart var det 9-8.

Vilket drama!

Med ett backhandtryck direkt på Bolls serve kunde Truls skaffa sig setbollar och ledning 10-8 och det behövdes bara en för att forcera fram ett ovisst skiljeset mellan den svenska tonåringen och den rutinerade tyske veteranen.

Sjunde och avgörande set
Truls kunde som i de flesta seten i denna match starta bäst och ta ledningen med inte bara 2-0 eller 3-1 utan även hela 5-1 inför sidbytet. Strålande spel av svensken som spelade värdigt en VM-final. Det skulle fortsätta. Vid ledning med 8-3 bjöds vi på en otrolig poäng där till sist Truls får se Boll göra ett otroligt slag för att ta hem poängen. Efter det går Truls först fram till 9-4 och sedan även 10-5 innan han fick se Boll missa. Truls Möregårdh till final på VM 2021 i Houston är ett faktum.

För första gången sedan 1997 har vi ett par i final i herrdubbel och en singelspelare i final. En prestation av Truls Möregårdh som ingen hade kunnat tro på innan turneringen och knappast den unge mannen själv även om han besitter ett enormt självförtroende.

– Jag är mycket lugnare nu än efter tidigare matcher då jag har en match kvar att spela. Jag känner att jag spelar så bra nu att jag kan vinna finalen och jag är inte nöjd nu, säger Truls direkt efter segern.

– Jag spelade en perfekt match och kände hela tiden att jag spelade bra även när jag förlorade set och hamnade i underläge. Han (Timo Boll) är så väldigt bra och att få besegra honom på ett VM är som en dröm, avslutar Truls.

1997 besegrade Timo Boll dåtidens gigant Jan-Ove Waldner och vi var då många som följt Timos ungdomsår där han framgångsrikt krönts till nästa europeiska storstjärna. Nu sluts kanske cirkeln när Truls Möregårdh nutidens ungdomsstjärna besegrar legendaren Timo Boll och avancerar till VM-final i singel, något inte ens Boll har lyckats med själv.

Hör Truls egna ord efter finalen här (Facebook). 

Herrsingel
Final
Måndag 29/11, 19.00 (02.00 30/11 svensk tid), Truls Möregårdh – Fan Zhendon eller Liang Jingkun, Kina, bord 1.

Skribent: Max Ansbro
E-post: Adressen Gömd

Liverapportering

Evenemang

WTT Feeder Düsseldorf 
17-20/1, Düsseldorf, Tyskland
Info
Resultat
Webbsändningar

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

Craft_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info