Hoppa till sidans innehåll

World Cup: Falck till kvartsfinal

14 NOV 2020 06:37
Natten mot lördag (14/11) ställdes Mattias Falck mot Wong Chun Ting från Hongkong. En match som skulle bli en riktig thriller över sju spännande set och dessutom med ett lyckligt slut.
  • Uppdaterad: 14 NOV 2020 06:37

Foto: Manfred Schillings från VM 2019

I tidigare möten mellan spelarna har det ofta bjudits på välspelade och spännande matcher mellan två väldigt olika spelstilar. Långa Mattias med sitt kortnabb på forehand och starka backhandspel mot Wongs flyfotade spel och pennfattning. Så utvecklades även denna match.

Jämn start
Wong tong hem det första setet efter jämnt spel men Mattias kom snabbt tillbaka och vann de två efterföljande seten och skaffade sig så en 2-1 ledning. Det tredje setet krävde fyra setbollar och en otagbar kantboll för Mattias innan han kunde säkra det. En bra start på matchen sett med svenska ögon.

Tappad ledning, en gång men inte två gånger
Ledning med 5-2 i set för Mattias i det fjärde setet tvingade fram en timeout från Wong, en timeout som bar frukt. Wong förlorade den nästkommande poängen men tog sedan en hela racka med poäng på rad. Slutet av detta set blev även det jämnt men efter ett par längre dueller kunde Wong ta hem setet trots det stora underläget. Femte set var det Mattias som dominerade i starten och vi fick nu se en större variation i svenskens servar då han nu bytte dels utgångsposition för forehandserven vid flera tillfällen men också att backhandserven fick se dagens ljus för första gången i denna match.

Återigen ledning för Mattias med 5-2 och tyvärr fick vi aningar om att även detta set skulle smita honom ur händerna då Wong närmade sig poängmässigt. Men Mattias ville såklart annorlunda och i ledning 5-4 tog han timeout och kunde efter det efter varierat och bra spel skaffa sig en 3-2 ledning i set efter klara 11-6 i det femte setet. 

Dramatisk avslutning
Wong inledde det sjätte setet strålande och skaffade sig en klar ledning och såg ut att gå mot en enkel setseger, Mattias gav dock inte upp utan tog sig tillbaka i setet och efter sexton spelade poäng var setet oavgjort och ställningen 8-8. Wong skaffade sig två setbollar och ledning 10-8 innan Mattias via tre raka poäng ordnade till sig matchboll, 11-10. En snabb serve som gav läge för forhand förlorades och matchbollen var borta, två längre dueller senare som båda gick Hongkongs väg och matchen var delad 3-3 i set.

Svensken inledde skiljesetet klart bäst och skaffade sig en trepoängsledning vid 6-3 men återigen så skulle setet gå till marginal. Matchbollar byttes, skaffades och förlorades mellan spelarna innan Mattias till sist på sin sjätte matchboll kunde ta hem matchen via 17-15 i det sjunde och avgörande setet.

Vad sa Mattias själv om matchen?
- Jag var tvungen att spela mitt eget spel i backhand. I början var jag lite passiv och försökte lägga in bollen mer men då han får så mycket sidoskruv på sin backhand missade jag för mycket. Men när jag blev mindre försiktig och satte egen "kick" på bollen blev det bättre, analyserar Mattias nyckeln till seger vilket var backhandspelet. Matchen var jämn och vi spelade båda två väldigt bra, en otroligt lång match som nästan aldrig ville ta slut men så skönt att jag tog hem det, säger Mattias och pustar ut.

- Jag har börjat att testa en ny forehandserve som gör att jag kan variera tempot mer och på så sätt öka variationen. Jag har tränat upp den under de senaste veckorna och när jag och Jörgen (Persson) pratade om det så tyckte han att den kändes bra så vi bestämde oss att testa den och det gick ju bra, berättar Mattias. Med facit i hand kanske jag skulle ha servat ännu mer backhandserve då han (Wong) hade problem med den och jag fick bra lägen efter den och det var något både jag och Jörgen sa direkt efter matchen men nu spelar det ju ingen roll, avslutar Mattias med glädje i rösten. 

Harimoto i kvartsfinal
- Vi har bara möts en gång tidigare (Qatar 2019) och då vann jag med 4-3. Han är ju en riktigt bra spelare och rankad fyra i världen så det kommer såklart att bli tufft, berättar Mattias. Han gillar ju öppet spel och om vi båda kommer upp i nivå så kommer det nog att bli en väldigt kul match att kolla på och förhoppningsvis med mig som vinnare, avslutar Mattias. 

Tomokazu Harimotp från Japan besegrade i sin åttondelsfinal österrikaren Robert Gardos med 4-0 i set.

Kvartsfinal, 14/11 klockan 11.30
Mattias Falck, Sverige-Tomokazu Harimoto

Info om tävlingen
Resultat
Webbsändning 

Skribent: Max Ansbro
Epost: Adressen Gömd

Liverapporteringpingiskanalen

 

Annons Solidsport

Evenemang

WTT Macao
25-29/11
Webbsändning
Resultat
Info

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

SRB


sporrong

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info