Hoppa till sidans innehåll

WTT Singapore Smash: Åttondelsfinaler

15 MAR 2022 09:21
Åtta svenskar kom till Singapore med drömmar om framgång, två spelare är kvar i turneringen. Anton Källberg och Kristian Karlsson spelar åttondelsfinaler i herrsingel idag (15/3) och imorgon.
  • Uppdaterad: 15 MAR 2022 09:21

I ett startfält som står i paritet med startfältet på ett VM har två svenska herrar slagit sig fram till åttondelsfinal i herrsingel. Övriga svenskar har fått respass tidigare i turneringen som är den första av sitt slag på den nya världstouren.
Läs gärna mer på tidigare inlägg om tävlingen.

Anton Källberg har i över två års tid dominerat klubblagspingisen i Europa där han knappt förlorat en enda match. Han har dock saknat att göra resultat individuellt på mästerskap och världstouren och därmed haft en världsranking många -inte minst i Sverige- tycker är för låg.

I Singapore har Anton besegrat den indiska veteranen och tillika klubbkompisen från Düsseldorf, Kamal Achanta i den första omgången. I den andra omgången ställdes han mot stjärnskottet och kvartsfinalisten från VM 2021, Kanak Jha, ett namn som är väldigt bekant i Sverige efter hans år i Halmstad. Matchen blev tät och jämn men med större aggressivitet och kvalitet kunde Anton kontrollera matchen till seger. I åttondelsfinal ställs Anton återigen mot en klubbkamrat då Dang Qiu väntar, denna Dang som växt fram till en riktig kvalitetsspelare och utgör tillsammans med sina tyska landsmän det starkaste landslaget i Europa tillsammans med det svenska.

Düsseldorf är välrepresenterat i Singapore och då inte minst genom Kristian Karlsson som även han avancerat till åttondelsfinal i herrsingel. Kristian som på Europa Top-16 var en hårsmån från att slå ut Truls Möregårdh höll nu på att få chansen till revansch då Kristians motståndare i åttondelsfinalen är Benedikt Duda som i omgången innan besegrade just Trul.

Kristian fick en tuff start på turneringen mot brasiliens Ishy men kunde till sist reda ut det efter förbättrat returspel. I den andra omgången blev det fortsatt hårda bud men återigen kunde Kristian dra vinstlotten, 3-1 mot Joao Geraldo från Portugal.

Den första åttondelsfinalen för svenskarna spelas idag och den andra först imorgon. Observera att tiderna som är satta inte är fasta då man spelar med ett rullande spelschema, matcher kan alltså starta tidigare eller senare.

Åttondelsfinal
Anton Källberg – Dang Qiu Tyskland, 1-3
(9-11, 7-11, 11-7, 8-11)

– Jag tycker att det var en ganska bra match och hyfsat bra spel, båda gjorde bra bollar. Jag bjöd på några fler misstag än vad han gjorde vilket ledde till att han fick med sig bollarna i slutet. Det var en bra match men tyvärr var han bättre än mig, säger Anton Källberg.

Kristian Karlsson – Benedikt Duda, Tyskland, 3-1
(6-11, 11-4, 11-6, 11-8)

Kristian hamnade i underläge i mötet med Benedikt Duda efter första set men sedan tog han över och vann matchen.

– Jag fick en trög start. Vid 6-6 i första set gör jag två enkla misstag och han kan sen ta hem setet, säger Kristian om inledningen av matchen.
– Efter det returnerade jag fantastiskt bra och mycket av segern satt i det. Det är svårspelat här och då gäller det att minimera sina misstag vilket jag gjorde bättre än vad han gjorde, fortsätter Kristian.

Vi har under veckan vid flera tillfällen fått höra att det är svårspelat, Vad beror det på?

– Det är fuktigt i hallen och bollarna är av rätt dålig kvalitet. Bollarna stannar till på bordet mer än vanligt och det påverkar spelet väldigt mycket. Ser man rent generellt på spelet här så har det inte varit så väldigt hög kvalitet och det är ju synd men det är lika för alla och jag har lyckats hantera det rätt bra hittills, berättar Kristian.

– Det är en stor framgång att vara framme i kvartsfinal men det är inget att jämföra med mina mästerskapsmedaljer även om jag är stolt över prestationen än så länge, säger Kristian om att han nu plockar hem fina rankingpoäng.

– I nästa match väntar Liang Jingkun från Kina som såklart blir tuff att besegra. Det kommer att handla mycket om serve och returspel då det är svårspelat. Kan jag störa honom där vilket jag tror att jag har chans att göra så kan man slå dem (kineserna), jag ser verkligen fram emot matchen imorgon, avslutar Kristian.

Kvartsfinal
Kristian Karlsson – Liang Jingkun, Kina 0-3
(8-11, 7-11, 9-11)

Kristian spelade en jämn match med den kinesiska världsstjärnan som är en spelare vi sett och kommer att få se ännu mer på mästerskap i framtiden. 0-3 i set kan ibland vara utklassning men denna gång var det små marginaler som skiljde spelarna åt även om det var kinesen som var den dominante av de två. I det tredje setet höll Kristian på att blåsa liv i matchen men tre räddade matchbollar räckte inte och en backhand från Liang Jingkun smet utom räckhåll för svensken som därmed förlorade matchen.

- Jag var väl förberedd men Karlsson var också väldigt bra så det blev en väldigt tuff match, sa Liang Jingkun till WTT direkt efter matchen.

- Det var en tuff match. Han gör färre misstag. Det var min första match på bord 1 som spelas i en egen hall och där var förutsättningarna annorlunda och inte alls bra faktiskt. Nu är det lika för båda och han löser det bättre än jag så det är inget att snacka om egentligen, säger Kristian efter matchen.
- Mitt returspel stämde ganska bra men jag gjorde för många enkla misstag vilket jag inte hade råd med.

- Turneringen i sig var helt OK från min sida och nu bär det av till Qatar för två tävlingar på raken där och sedan avslutning i Bundesliga, det är full fart och vi blickar framåt, avslutar Kristian.

Information
Resultat
Webbsändning (bord 1, registrering krävs)

Skribent: Max Ansbro
E-post: Adressen Gömd

Liverapportering

Evenemang

Ungdoms-SM 2022
26-29 maj, Uppsala
Hemsida
Resultat
Webbsändningar

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

Craft_200.png

Teknos_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Florettgatan 14
254 67 Helsingborg

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info