Hoppa till sidans innehåll

WTT: Truls Möregårdh segrade i Ungern

20 AUG 2021 16:46
Truls Möregårdh lyckades under torsdagskvällen (19/8) WTT Contender Budapest 2021 i en dramatisk match ta sig till final, motståndare i finalen väntade tysken Kilian Ort som skulle ställa till rejäla bekymmer för svensken.
  • Uppdaterad: 20 AUG 2021 16:46

Svenska finalplatser på den internationella världstouren är ingen vanlighet på senare år men nu i Budapest på den relativt nya världstouren (Internationella bordtennisförbundets världsrankingtour), WTT, så tog sig Truls Möregårdh hela vägen fram till final. På senare år så har vi haft flera finalister men få vinnare på touren. Mattias Falck i final i Oman 2019 och Stockholm 2016, Jon Persson i Slovenien 2017 och Hampus Söderlund 2015, men idel förluster i dessa finaler. 2019 i Kroatien förlorade även Kristian Karlsson finalen i Croatia Open men stora skillnaden att motståndaren då var Anton Källberg som således är den senaste vinnaren på världstouren i singel. Ska man ta sig tillbaka till den senaste segraren innan dess så får man ta sig hela vägen tillbaka till Italia Open 2002 där Peter Karlsson besegrade Zoran Primorac.

Kilian Ort som i semifinalen krigade sig tillbaka från underläge 1-3 i set till seger mot tjecken Tomas Polansky trivs onekligen i Budapest där han tidigare vunnit herrdubbelklassen (tillsammans med landsmannen Tobias Hippler) under denna tävling. Till vardags spelar den sex år äldre (född 1996) tysken i bundesligaklubben Bad Königshofen och är rankad 198:a i världen, vilket är knappt 100 platser efter Möregårdh på världsrankingen (103).

Finalen
Kilian Ort fick den bästa starten och tog hem det inledande setet utan större bekymmer. Starkt backhandspel som signum efter vanligtvis en backserve var nyckeln till Orts framgång. Möregårdh gav dock svar på tal och kunde ta hem både set två och tre, det tredje setet efter att ha räddat en setboll och mer eller mindre hela setet varit i underläge.

När Möregårdh dessutom öppnade det fjärde setet med 4-0 trodde nog många att momentum hade svängt permanent till Möregårdhs fördel. Men Ort gav sig inte utan tog sig tillbaka och utjämnade till 2-2 i set, en riktig kämpe som tidigare i turneringen besegrat engelsmannen Liam Pitchford (världsranking 15) i raka set.

De två nästkommande seten hade en liknande utveckling. Möregårdh i förarsätet och ledning hela setet för att det i slutet skulle bli stenhårt och jämnt. Set fem vanns av Möregårdh och som svensk så hade man hoppats att Möregårdhs ledningar i det sjätte setet med 5-2, 6-3 och 9-7 skulle förvaltas till seger och i sådant fall turneringsseger men Ort tog sig återigen tillbaka och knep setet med 11-9 och utjämnade matchen till 3-3 i set.

Skiljeset följde trenden från de två tidigare seten där Möregårdh varit snabbast ut startblocken men där Ort kämpar sig tillbaka och det skulle bli dramatiskt. I ledning med 9-8 missar Möregårdh ett väldigt bra läge med sin forehand och segern i turneringen stod då och vägde på en knivsegg. Möregårdh dock obeveklig i sin variation väljer via en ”chop block” med sidoskruv lura Ort och skaffa sig en matchboll vilken han förvaltar direkt. Seger för svensken i Ungern och på vägen fram behövde Möregårdh vinna över tre tyska spelare, vilken insats!

GRATTIS TRULS!

Intervju med Truls

- Den här segern betyder helt otroligt mycket verkligen! En WTT känns helt surrealistiskt att vinna och inte många som lyckas med den bedriften, utrbister Truls efter segern. 
- Jag mår helt fantastiskt! Hade varit underbart att ha hela familjen här nu och fira men det går inte nu och imon är det att ladda om till Tjeckien (ny tävling nästa vecka)! Men jag mår MAGISKT, fortsätter Truls med samma glädje.
- Nu kanske lite KFC till rummet och bara njuta idag, avslutar en mycket lycklig Truls Möregård

 


Bilden: Truls Möregårdh Foto: WTT

Finalsiffror:
Truls Möregård-Kilian Ort 4-3
3-11, 11-9, 12-10, 9-11, 11-7, 9-11, 11-9

Truls Möregårdhs väg till seger:
3-0 Vladimir Sidorenko, Ryssland
3-1 Fanbo Meng, Tyskland
3-2 Quadri Aruna, Nigeria
4-2 Dang Qiu, Tyskland
4-3 Kilian Ort, Tyskland

Skribent: Max Ansbro
E-post: Adressen Gömd

Liverapportering

Evenemang

WTT Star Condenter Doha
20-25/9 2021, Doha, Qatar
Hemsida
Resultat
Webbsändningar
Bord 1
Bord 2-4 + kval

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshop



stiga

Craft_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info