Hoppa till sidans innehåll

Äntligen...!

25 JUL 2019 09:22
En efterlängtad tränarutbildning ”Ungdom 2” genomfördes i Växjö i slutet av juni av rutinerade tränartrion Mats Hedin, Thomas Stenberg och Viktor Ljunggren.
  • Skapad: 25 JUL 2019 09:22

Den senaste tränarutbildningen på samma nivå genomfördes 2016 och det var därför en välfylld utbildning som gick av stapeln i BTK Frejs lokaler med tjugotalet deltagare. Deltagarna hade en ganska stor spännvidd när det gäller ålder och kom till övervägande delen från södra Sverige men både Karlstad, Stockholm och Söderhamn hade representanter med på utbildningen. Könsfördelningen var 1-19 när det gäller antalet tjejer och killar.

Utbildningen pågick i 3,5 dagar och innehöll både praktiska och teoretiska inslag. Det fanns även goda möjligheter till erfarenhetsutbyte mellan deltagarna som tränarna skapade där det var möjligt. De områden som utbildningen behandlade och gav deltagarna fördjupade insikter i var:

  • Slagteknik och förflyttningar
  • Inledning till taktik
  • Spelstilar
  • Praktisk fysisk träning
  • Praktiskt ledarskap
  • Träningslära
  • Fysiska tester

Beatrice Bjäremo från Oskarshamns BTK var enda tjejen som deltog. Hon försöker svara på frågan hur vi ska få fler tjejer att delta i tränarutbildningar?

-          Ja, det är en svår fråga. I Oskarshamns BTK är vi mest tjejer som spelar enligt min uppfattning. Vi har startat renodlade tjejgrupper som visat sig vara ett framgångsrikt koncept för oss. När tjejer är mogna att gå vidare och ta nya uppdrag inom klubbarna behöver fler personer uppmana och inspirera tjejerna att ta steget vidare i karriären. Det är så roligt att få vara en förebild, att få mycket feedback som tränare och människa – det behöver vi visa för nya tjejer och försöka få dem att ta klivet vidare. Jag tycker att alla har ett ansvar att försöka peppa tjejer att bli till exempel tränare; killar, tränare, ledare i föreningar och andra tjejer förstås.

Vad tar du med dig från utbildningen?

-          Framåt för kommande säsong och mina egna träningar har jag tänkt att planera upp säsongen för varje spelare. Det har jag inte arbetat med tidigare på det sättet som jag nu lärt mig. Jag kommer också att kunna ta in nya moment i träningen och har fått bra idéer om olika fysövningar. Det var också mycket inspirerande att utbyta idéer med de andra deltagarna, det gav mig mycket.  

När utbildningar anordnas på nya ställen och i nya sammanhang stöter man alltid på olika problem och utmaningar som man inte tänkt sig även om man planerat och förberett sig noga. Mats Hedin berättar avslutningsvis att de utmaningar som tränartrion ställdes inför lyckades de lösa och han är mycket nöjd med deltagarnas engagemang under utbildningen. Att deltagarna är aktiva och delar med sig av egna erfarenheter gör att utbildningar blir levande och givande på många olika sätt. Mats finns gärna till förfogande vid fortsatta behov av tränarutbildningar.

Stort tack också till Ola i BTK Frej som fixade så att tränarutbildningen gick att kombinera med ett träningsläger som hölls i lokalerna vid samma tidpunkt.

 (Vi kompletterar med foton inom kort)

 

Skribent: Marit Almgren
Epost: This is a mailto link

Liverapporteringpingiskanalen

Annons Solidsport

Evenemang

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

SRB

RiotAd


sporrong

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info