Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Domarutbildningar


Svenska Bordtennisförbundet publicerar 11 december 2020 en ny utbildningswebb. Där planerar vi att publicera nya, uppdaterade domarutbildningar. 

Klubbdomare

Inte uppdaterad (juni 2022)
Utbildningen sker antingen i klubbens regi eller med hjälp av distriktet. Denna utbildning är främst till för dig som känner att regelkunskapen behöver bättras på. Efter genomgången utbildning ska du kunna hjälpa till på klubbens egna tävlingar som domare. Genomförs med fördel i lärgruppsform.

 

Distriktsdomare

Utbildningen sker i distriktets regi med stöd av den nya hybrida (digital och fysisk) distriktsdomarutbildningen. Vid denna utbildning får du mer ingående lära dig bordtennisens regler, material, ansvar och om din roll som distriktsdomare. Distriktsdomarutbildningen avslutas med en fysisk träff som anordnas av distriktet i samverkan med domaransvarig. Under den fysiska träffen reflekterar ni tillsammans bl.a. över ett antal frågor och utbildare kommer att bedöma dig i din roll som domare, i samband med en tävling eller ett seriesammandrag. Länk till anmälan för distriktsdomarutbildningen. 

Varje deltagare ska förses med en ny domartröja, näthöjdsmätare, nätspänningsmätare, lottningsbricka, 3 st gula kort, 3 st röda kort, 2 st vita kort samt aktuell regelsamling (Säsongen 2021/2022 trycktes ingen regelsamling. Den kommer heller inte att tryckas centralt under 2022/2023.)

Domartröjan finns i dam- och herrmodell och kan beställas i kort- eller långärmad tröja. Kortärmad tröja kostar 479 kr och finns i modeller XS-2XL för damer och XS-4XL för herrar. Den långärmade tröjan kostar 549 kr och finns i modeller XS-2XL för damer och XS-3XL för herrar. Tröjorna finns att beställa i webshopen för kläder, länk till webshopen.  

Domarmaterialet kommer att kunna beställas via SBTF, process att få till ett bra och prisvärt material pågår, är beställt och leverans pågår (oktober 2022). 

Efter godkännande är du klar att döma i det nationella seriesystemet.

Förbundsdomare

Utbildningen sker i SBTF:s regi. Som kvalificerad distriktsdomare uppdaterar och fördjupar du dig i det du lärde dig under distriktsdomarkursen.

De förkunskaper som gäller är att distriktsdomaren ska ha tjänstgjort vid minst fem domaruppdrag i det nationella seriesystemet samt under minst två år varit aktiv vid distriktets olika tävlingsarrangemang. Det är domaransvarig i distriktet som ger förslag på lämpliga kandidater genom anmälan. Utbildningen avslutas med ett kunskapsprov. Efter godkännande och med införskaffad erfarenhet är deltagaren berättigad att döma internationella tävlingar som arrangeras i Sverige. 

Är du intresserad att bli utbildare så finns det efter förbundsdomarutbildningen möjlighet att få leda distriktsdomarkurser.

Nationell Överdomare

För att få status som nationell överdomare ska du som genomgått förbundsdomarutbildningen också genomgå SBTF:s tävlingsledarutbildning.

 

Internationell domare

Ansökan och nominering via distriktsförbund görs till SBTF varefter en uttagning sker. Efter uttagning, regelgenomgång och enskilt studerande skriver du ett kunskapsprov som rättas av det internationella förbundet. Som internationell domare kan du döma landskamper samt internationella tävlingar i Sverige eller utomlands. Du som blir internationell domare (white badge) förväntas också döma och vara aktiv på distrikts- och förbundsnivå. ITTF tillhandahåller också vidareutbildningar för internationella domare och efter att ha genomgått "advanced umpire training" (AUT) kan du erhålla så kallad "Blue badge" status.

  

Internationell överdomare

Som internationell överdomare arbetar du på internationella tävlingar i Sverige och övriga världen. Detta kan vara OS, VM, EM eller WTT-tävlingar. Kursen riktar sig till internationella domare som har god internationell erfarenhet och som har intresse i tävlings- och regelfrågor. Utbildningen pågår under en längre tid och sker genom ett flertal träffar. Som internationell överdomare förväntas du vara överdomare vid eventuella WTT-tävlingar i Sverige. 

Arrangemangslistan

Uppdaterad: 23 JAN 2018 12:49 Skribent: Marit Brodd Almgren

Liverapportering

Evenemang

Ungfoms-VM, Tunisien
4-11 december
Eventsida med resultat

Info_EM_200x200.png

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshop


stiga

Teknos_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Florettgatan 14
254 67 Helsingborg

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info