Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

USM ur ett domarperspektiv

08 MAJ 2019 16:16
Ett års planerande, tre intensiva tävlingsdagar som nu är över, många goda minnen och en del reflektioner. Här är en av dessa.
  • Skapad: 08 MAJ 2019 16:16

Ca 420-430 deltagare från 106 föreningar samlades i Skövde i helgen för att spela Ungdoms-SM. Ronny och styrelsen får väl ihop med Skövde PK och SBTF summera och värdera tävlingen sportsligt, ekonomiskt och arrangörsmässigt.

Här kommer lite noteringar ”från golvet” / ur ett domarbordsperspektiv/ om tävlingen och domarnas jobb. Viktiga frågor som logi, mat och transporter lämnas helt därhän här.

Förmodligen var vi uppemot ett 100-tal funktionärer totalt under de tre dagarna. Skövde PK hade givetvis flest funktionärer, vi övriga kom från ca 25 föreningar runt om i NVG-distriktet. Roligt att så många föreningar var representerade, att arbeta och prata/fika ihop med personer man känt mer eller mindre sen tidigare.

Skövde har en trimmad tävlingsorganisation sen alla år med Cejn Open. Välfungerande sekretariat, proffsig speaker, trygg tävlingsledare i Simon och imponerande många kvinnliga domare. Vi andra hade mer blandad erfarenhet, från Trollhättegänget med Trollspelens alla år på meritlistan till oss som mest dömt lokalt seriespel. Åldern varierade från ”altmeister” Per Magnusson till killar/tjejer i yngre tonåren. Jan-Olof, Jenny, Erland och Stefan drog ett tungt lass som överdomare och domaransvariga med bara matpauser på sina typ 14-timmarspass. Bra jobb ihop med Sverker för att fixa käk till alla som var där heldagar. Engagerat jobb också av Per, Johnny och övriga från Skövde som blandade ansvar för att hallen var i ordning med domaruppdrag.

SBTF:s representation var överraskande för mig. Två personer som jobbade med i tävlingen alla dagarna plus en informationsdel utanför hallen. Personer med lång erfarenhet som jobbade, höll koll, gav råd och i all vänlighet ställde krav på arrangören.

För egen del dömde jag 40 matcher. Det gick bättre med ork och koncentration än jag vågat hoppats. Det var så mycket fin pingis att man inte blev trött. En felbedömning som jag grämer mig över annars funkade det OK. Nätservar och kantbollar fixar ju spelarna oftast bra själva. Överlag hade spelarna ett väldigt sportsligt uppträdande. Jag vet att det blev några gula kort vid kastade rack/liknande i besvikelser över förlorade matcher men jag blev ändå stärkt i bilden av att pingisen är en utpräglad ”fair-play”-idrott.

Åter till domarskapet. Skulle man göra en lista över flest dömda matcher tror jag att Birgitta Olsson skulle toppa den, kanske uppemot 45-50 matcher. Många av dem som dömde 1-2 dagar kom upp i kanske 20 matcher på en dag. Alfons Dinamarka, Evelina Josefsson, Alf Bäck bara för att nämna några som jag kommer att tänka på. Räknar man ett snitt på 30 minuter på blandat 5-sets/7-setsmatcher blir det många timmar vid domarbordet.

Förutom givetvis det höga tempot i matcherna var väl kraven på strikthet och systematik (professionalism) i domarrollen det som mest skiljer dömande här från när man dömer i lokala serier. Intressant att notera hur detta sitter i ryggmärgen på rutinerade överdomare.

En sista notering är från ca 7.45 i fredags morse. Musik i hallen och uppvärmningsspel på alla borden. En anspänning och förväntan i luften från både spelare och funktionärer som är lika fascinerande varje gång man upplever den. Den är så stark att man ”kan ta på den”

Jätteroligt att vara med, att få se så mycket fin pingis, få kunskap om Sveriges ungdomselit samt jobba ihop med en massa pingisentusiaster,

Karl-Arne Hennersten

Skribent: Karin Gill
E-post: Adressen Gömd
 
VI SPONSRAR NvgBTF
Donic, hemsidan
 
Yasaka hemsidan
 
SISU

Postadress:
Nordvästra Götalands BTF
Gustav Adolfs gata 49
541 45 Skövde

Besöksadress:
Gustav Adolfs gata 49
541 45 Skövde

Kontakt:
Tel: 0724542888
Fax: 0104764101
E-post: This is a mailto link

Se all info