Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Seriespelet pausat – Träning tillåts för alla

11 DEC 2020 15:45
UPPDATERAD! På måndag den 14 december träder nationella allmänna råd i kraft som regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade innan i veckan. I samband med detta så tillåts även träning under smittsäkra former för de som är 16 år och äldre.
 • Uppdaterad: 11 DEC 2020 15:45

Igår började de nya nationella allmänna råden från Folkhälsomyndigheten att gälla. Då gick även Region Skåne ut med extra anpassningar som gäller i Skåne utöver de nationella råden. (följ länk, för läsa extra anpassningar, Region Skåne)

Vissa av råden gäller specifikt för idrottsrörelsen och innebär att personer födda 2004 eller tidigare kan träna på ett sätt som minimerar risken för smitta om de. Då många känner en osäkerhet hur man ska tolka några av punkterna så har RF-SISU Skåne förtydligat vissa som vi rödmarkerar:

 1. håller avstånd till varandra,
 2. inte delar utrustning med varandra,
  Boll räknas inte som utrustning.

 3. när det är möjligt genomför aktiviteten utomhus,
  Anordna träning och aktiviteter utomhus om det är möjligt. Folkhälsomyndigheten avråder inte från all inomhusverksamhet. Verksamhet som bara kan bedrivas inomhus kan göra det, men då krävs extra försiktighet eftersom smitta sprids lättare inomhus. Det blir alltså ännu viktigare att hålla avstånd till varandra, dela upp sig i mindre grupper, undvika moment med nära kontakt och i övrigt följa de allmänna råden som riktas till enskilda när man är inomhus.

 4. undviker gemensamma omklädningsrum,
 5. reser till och från aktiviteten individuellt,
 6. utför aktiviteten i mindre grupper.
  Den normerande 8-personersregeln, vad innebär den i en idrottslig miljö? 
  Träning i grupp bör vara begränsad till högst åtta personer för de som är födda 2004 eller tidigare. Det kommer i vissa fall innebära att en större grupp får delas upp i mindre träningsgrupper.

Personer som är födda 2004 eller tidigare bör förutom ovanstående även avstå från att delta i läger, matcher, cuper och tävlingar. Föreningar bör avstå från att ordna eller delta i sådan tävlingsverksamhet.

Liksom tidigare får personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott träna och tävla. Enligt Folkhälsomyndighetens nationella allmänna råd som gäller från den 14 december får barn födda 2005 och senare fortsatt träna och även delta i enstaka matcher och tävlingar.

Ungdomsserierna
Även om man öppnar för seriespel för ungdomar så har Skånes BTF valt att även pausa seriesammandragen den 19-20 december och 23-24 januari då smittspridningen är väldigt stor i Skåne.

Seniorserierna
Vi har även valt att förlänga pausen av seniorserierna likt SBTF fram till och med den 31 januari 2021. Vi följer utvecklingen och kommer ta nya beslut under andra halvan av januari när vi ser hur situationen då ser ut i Skåne.

Träning
Då träningen åter öppnas upp för alla så rekommenderar vi att man fortsätter med extra försiktighetsåtgärder som nämns i Svenska Bordtennisförbundets coronaprotokoll som finns här.

Vi uppmanar föreningar, ledare, utövare och föräldrar att göra kloka val för att minska smittspridningen.

Skribent: Daniel Olsson
E-post: Adressen Gömd

skåneserier_1

tävlingsinbjudningar_3

generalprogram

generalprog

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Florettgatan 14
254 67 Helsingborg

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info