Hoppa till sidans innehåll

50-årsjubileum 1987


Smålands Bordtennisförbund kan se tillbaka år en framgångsrik 50-årig tillvaro. Bordtennisen inom distriktet är betydligt äldre och redan på 20-talet spelade man tävlingar. Så när förbundet bildades 31 oktober 1937 var sporten redan i viss mån etablerad i distriktet. Från starten med 15 klubbar blev förbundet rätt fort många fler och har den mesta tiden haft ca 150 klubbar. Därmed har vi hela tiden varit ett av de största och starkaste distrikten. 

Mycket har förändrats på 50 år vad gäller bord, racket, spelsystem i serier och organisatoriskt. En av våra finaste saker var när vi för cirka 15 år sedan satte igång zonverksamheten. Här kan vi på ett tidigt stadium fånga upp våra ungdomar på läger och tävlingar i rätt miljö. Detta har också gett resultat då vi de senaste åren på pojksidan varit landets ledande distrikt. Men flickorna är på gång de också. 

Sportsligt har vi på herrseniorsidan haft det lite svårt om man undantar när Tage Flisberg representerade Tranås och vann tre SM 1953-1955. På damsidan har vi däremot hävdat oss mycket bättre. På mitten av 1960-talet dominerade Ljungby med systrarna Guntsch och tog fyra lag-SM. I början på 1970-talet kom sedan Huskvarna Södra och vann ytterligare två SM till distriktet. Även individuellt har damerna varit bättre med bl a två vinster av Birgitta Rådberg och en av Britt Andersson och många fina placeringar av bl a systrarna Guntsch. Bl a kan noteras att Britt Andersson Clipper tog fyra raka junior-SM 1959-1962 och Ylva Guntsch tre i samma klass 1968-1971. 

Ekonomiskt har förbundet klarat sig bra. Men så har vi bara haft två kassörer under det här halvseklet. Först var det Tore Bergkvist i 15 år och de senaste 35 åren Bengt Sjöqvist från Nybro. Visst är Bengts prestation fantastisk och ännu har vi inte sett slutet. Jag hoppas han sitter kvar ännu många år. 

En av mina önskningar när jag blev ordförande var att få en anställd kanslist och när vi lyckades få Gösta Modigh att ta tjänsten 1975 gjorde vi ett lyckokap. Han är kunnig på alla områden och besitter en härlig entusiasm som betytt mycket för vårt förbund. 

Under alla dessa 50 år har många spelare och ledare gjort ett fantastiskt fint arbete för vårt förbund. Det gäller både inom distriktet och bland klubbarna. Jag vill till sist framföra SMÅLANDS BORDTENNISFÖRBUNDS HJÄRTLIGA TACK TILL ALLA SOM UNDER DESSA 50 ÅR GJORT ETT FINT ARBETE. 

Hans Eriksson
Ordförande 

Uppdaterad: 05 FEB 2014 16:37 Skribent: Mikael Fransson

Postadress:
Smålands Bordtennisförbund
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress:
S:t Göransvägen 31, 554 54
551 16 Jönköping

Kontakt:
Tel: 036345479
E-post: kansli@smalandspingi...

Se all info