Hoppa till sidans innehåll

Idébank


Stor förening skapar nätverk

En större förening skapar tillsammans med ett antal mindre föreningar ett samarbete där syftet är att stötta och hjälpa varandra via gemensamma utbildningar och aktiviteter. Föreningarna samarbetar kring KUL, gemensamma träningar, klubbresor, tävlingsarrangemang mm. Föreningarna går in i samarbetet med målsättningen att samtliga ska dra nytta av samarbetet, och att det totalt sett ska bli fler som får möjlighet att spela pingis.

 

Distriktets föreningar samarbetar

Ett tiotal föreningar skapar tillsammans ett nära samarbete med SISU Idrottsutbildarna. De lägger upp en gemensam utbildningsplan med syfte att främja pingisen i hela distriktet.

 

Fler engagerade föräldrar genom ”Pingisskoletävling”

Föreningen känner att de behöver få in fler engagerade ledare till sin verksamhet. I samband med att de har pingisskoletävling bjuds alla föräldrarna in till spela i familjedubbel, och under ungdomsklassen bjuds det på fika samtidigt som någon från föreningen berättar om verksamheten, och försöker locka in fler att hjälpa till.  

 

Föreningen utbildar sina egna

En förening bjuder in yngre hjälptränare och ungdomsspelare till en kurs med 10 träffar á 2 tim. Kursen pågår under 6 månader. I nära samarbete med SISU och en utomstående kursledare kommer ledarskap, kommunikationsmetoder, mental träning och praktiska övningar att varvas. Även KUL kommer att ingå i kursen. Kursdeltagarna kommer även att stärka gemenskapen genom vissa sociala evenemang. Några deltagare kommer under kursperioden även att medverka på steg 1-kurs och/eller steg 2-kurs.

 

Tjejer får ny möjlighet att finna pingisen

Föreningen konstaterar att de under de senaste åren haft ganska många tjejer med i verksamheten. De har dock ofta varit ensamma eller ganska få i grupper med många killar. Det kan ha varit en anledning till att de tappat sugen. Nu bjuder föreningen åter in dessa tjejer till en ren tjejgrupp. I en personlig hemskickad inbjudan är de tydliga med att poängtera just det och att det blir en kvinnlig tränare. Föreningen nämner också att det utöver pingis blir andra aktiviteter på programmet. Självklart passar föreningen även på att samtidigt bjuda in ”nya” tjejer.

 

Föräldrakommitté skapas

Föreningen sätter upp som målsättning att skapa en föräldrakommitté som ges vissa ansvarsområden. SISU Idrottsutbildarna medverkar vid den första informationsträffen och skapar i samråd med föräldrarna en utbildningsplan. I utbildningen kommer KUL att vara det primära materialet som används. För att skapa samhörighet bland föräldrarna skapas även vissa sociala aktiviteter där även barnen givetvis medverkar.

 

Samarbete med pensionärer och Korpen

I samhället finns det aktiva pensionärsföreningar samt en pingissektion inom Korpen. Föreningen bjuder in dessa medlemmar till kostnadsfria trivselkvällar och grillkvällar och presenterar sin verksamhet. Dessutom erbjuder föreningen fribiljetter till deras elitseriematcher (kan givetvis också vara andra evenemang). Föreningen skapar en dialog med de som medverkar och aktiverar därefter de som är intresserade.

 

Fler domare och ledare!

Inom ett år ska föreningen arrangera ett stort mästerskap. De upptäcker att de saknar ett stort antal domare till arrangemanget. Parallellt vet de om att de saknar ledare i föreningen. I samarbete med SISU och distriktet skapar de ett utbildningspaket där både ledarutbildning (KUL) och domarutbildning ingår.

 

Gemensamma tjejträningar

Fyra föreningar konstaterar att de har 2-5 tjejer som spelar pingis. De organiserar varannan vecka en gemensam träning eller träff som de alternerar mellan föreningarna. Varje gemensam träning/träff innehåller förutom pingis också något ”extra”, som t ex bullar och saft, biobesök, bowling, bad mm. En person samordnar träffarna och i varje förening finns det en kontaktperson. Som avslutning på säsongens satsning åker samtliga tjejer på en gemensam klubbresa.

 

Veteranerna blir en ännu större resurs i föreningen

I föreningen finns idag ett antal veteraner verksamma som spelare. Veteranerna både tränar och tävlar regelbundet. Föreningens yngre medlemmar och styrelse tycker att veteranernas erfarenhet och kunskap borde kunna tas tillvara på ett bättre sätt. Efter samtal mellan veteranerna och föreningens ledare påbörjas arbetet med att skapa klubbkänsla och förståelse med ambition att sudda ut gränserna. Bland annat resulterar det i att varje veteran som känner för det blir fadder för en yngre spelare. Vid ett tillfälle varje månad träffas samtliga faddrar och yngre spelare för att tillsammans spela en enkel och rolig tävling inom föreningen. Självklart kombineras det med fika, saft och bullar. Veteranerna bjuds framöver alltid med vid föreningens arrangemang och de erbjuds möjlighet att medverka vid föreningens KUL-utbildning. Som en krydda för de veteraner som aktiverar sig som ledare i föreningen erbjuds de subvention till ett attraktivt evenemang.

Uppdaterad: 11 NOV 2013 11:55 Skribent: Tomas Andersson

Liverapportering

Evenemang

Bordtennis-VM 2021
23-29/11, Houston, USA
Information
Resultat
Webbsändning (bord 1-2)

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

Craft_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info