Hoppa till sidans innehåll

Falck utslagen ur OS


OS, tredje omgången herrsingel
Mattias Falck-Omar Assar, Egypten

Omar Assar är 30 år gammal och rankad 41:a i världen att jämföra med Mattias Falcks åttonde plats på samma världsranking. Egyptiern är en väldigt bollsäker och duktig spelare som aldrig ger upp vilket han. inte minst visade på VM 2018 i Halmstad då han besegrade tysken Timo Boll i lagspelet. En spelare att se upp med utan tvekan.

Så här sa Mattias själv inför mötet:
- Har passat på att gå genom lite spelvideos på Omar (Assar) också för att förbereda mig, säger Mattias. Det känns bra att få möta honom och jag räknar med en jämn match då vi brukar spela jämnt med varandra, han är bollsnål som bara den så jag måste verkligen vara på tårna från början mot honom då han säkert är igång själv direkt då han redan spelat en match tidigare, fortsätter Mattias. Vi känner varandra väldigt väl från tiden i Halmstad så inga överraskningar väntar egentligen, avslutar Mattias med ett avslappnat leende. 

Matchen
Första set började tvärtemot vad man hade kunnat önska, en mardrömsstart. Poäng vanns på rad av en bollsäker och aggressivt spelande Assar och snart hade egyptiern 10-3 och sju setbollar, den tredje förvaltades via en backhand i nät av Falck och första set var förlorat med 5-11.

I det andra setet fick vi se Mattias spela ut ordentligt. Stabilt backhandspel där han mer överträffade sin motståndare som han ofta gör och skaffade sig genom det övertag i duellerna vilket gav honom poängen i stor utsträckning. I ledning 8-4 får Mattias en serve bortdömd för vad som verkar vara ett för snett uppkast, inget som stoppade Falcks väg mot setseger och andra set blev hans efter 11-6, kvitterat.

Tredje set stod länge och vägde men mitt i setet ryckte svensken ifrån via ett antal fina slag mestadels i riktning mot Assars forehandsida, kanske ett taktiskt drag från Mattias att jaga in sina slag i riktning mot forehand eller mot ”fickan”. Avståndet som Falck skaffade sig i mitten på tre poäng höll han setet ut till seger med 11-8 och således ledningen med 2-1 i set.

I det fjärde setet kom Assar in och blåste på värre än en sandstorm och sprang iväg till en ledning med 0-4, Falck svarade då upp och tog inte bara ikapp utan gick förbi, vid ställningen 5-4 till Falck som kom direkt efter en backhandserve (första i matchen från Falcks håll) så tog Assar timeout, allt för att bryta den trend Falck då byggt upp. Efter timeouten följdes spelarna åt poäng- och spelmässigt fram till 9-9 där Assar tog över servandet och där Falck efter en strålande duell kunde vinna poängen och skaffa sig setboll till 10-9, setbollen förlorades dock efter en missad forehand från svensken men han skulle få en ny chans vid 11-10. Även denna gång så brände Falck en forehand och istället för att ta ledningen med 3-1 i set så vanns det fjärde setet lite snopet av Assar och matchen var kvitterad till 2-2 i set.

För tredje setet i rad hamnade Falck i underläge i inledningen av setet men precis som vi sett tidigare så maler Falck på. Underläge med 0-3 av setet vändes till ledning 10-3, 10 raka poäng! Strålande spel av svensken i en väldigt fin sekvens av matchen. 11-4 till sist och ledning 3-2 i set.

Sjätte set startade väldigt jämnt men Assar kunde dra ifrån efter ett par missar från svenskens håll och skaffa sig en ledning som han inte skulle släppa. Den långe egyptiern forcerar fram ett skiljeset efter 6-11 i det sjätte setet. Ovisst värre inför ett osäkert och spännande skiljeset.

Skiljeset blev precis så där jämnt som man både hatar och älskar. Mattias kopplade ett visst grepp om matchen och en ledning med 6-4 innan vändningen kom. Assar fylld av lugn och tillförsikt jobbade metodiskt på och kunde till sist se Falck returnera hans serve direkt i nät med sin backhand i ledning 8-10. Assar hoppade upp i luften, gick ned på knä och kysste marken i glädje över sin seger och om Assars glädje var stor så var Falcks bedrövelse lika påtaglig om än inte lika spektakulär vilken sällan är fallet vid förluster.

En klar missräkning för Falck som åker ut i tredje omgången av detta OS i herrsingel och nu får fokusera på att prestera tillsammans med Anton Källberg och Kristian Karlsson i lagspelet.
En tung tisdag på OS för Sverige.

Matchresultat
Mattias Falck-Omar Assar, Egypten 3-4
5-11, 11-6, 11-8, 11-13, 11-4, 6-11, 8-11

 

Uppdaterad: 27 JUL 2021 10:33 Skribent: Max Ansbro
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info