Hoppa till sidans innehåll

Paralympics 2020 startarPARALYMPICS 2020
Efter ett par veckors uppehåll är den nu dags att ta upp tända den olympiska facklan igen, det är dags för Paralympics i Tokyo. Tävlingen spelas 25/8-3/9

Bordtennis har sedan 1960 i Rom, Italien, varit en del av den paralympiska familjen, då enbart med spelare i rullstolsklasser. Sedan 1976 i Toronto, Kanada, har även stående paraspelare få deltaga på Paralympics. Bordtennisen har alltså var med längre i den paralympiska världen är den Olympiska där vi som idrott först fick vara med i 1988 Seoul, Sydkorea.

Tävlingen spelas i Tokyo metropolitan gymnasium, samma hall som OS spelades i för ett par veckor sedan. Man spelar dock på åtta bord då det är fler deltagare i Paralympics bordtennisklasser än OS, cirka 300-350 deltagare är med.

Sverige skickar fem spelare och tre ledare (förbundskapten och två coacher) till Paralympics. Utöver de som representerar Sverige har även Sverige fått en domare uttagen till detta prestigeuppdrag och det dessutom för andra gången, Ingrid Bogren.

Daniel Ellermann, förbundskapten
Gör sitt tredje Paralympics förbundskapten

Anders Sjöstedt, coach
Gör sitt tredje Paralympics som coach

Robert Svanberg, coach
Gör sitt tredje Paralympics som coach

Ingrid Bogren, domare
Gör sitt andra Paralympics som domare

SPELARE
Anna-Carin-Ahlquist-1-200x300.jpg
Anna-Carin Ahlquist, damer klass R3 och lag R4-5 tillsammans med Ingela Lundbäck.
49 år, från Göteborg.
Spelar för LinnePartille

Anna-Carin är världsetta och med bronsmedalj från Rio 2016 och guld i London 2012 ett av de största guldhoppen Sverige har på dessa tävlingar. Gör sitt fjärde Paralympics. Det är tre spelare i varje grupp där två går vidare till slutspel, då Anna-Carin är så högt seedad så är hon klar för kvartsfinal direkt om hon vinner sin grupp.

Förbundskapten Daniel Ellermann kommenterar:
– Anna-Carin har fått en ganska tuff lottning i gruppen då hon möter en turkiska hon haft tuffa matcher mot förr och en thailändska som hon inte mött själv men som besegrat många bra spelare tidigare, säger Ellermann.

Vem är bäst?
På Paralympics i Rio förlorade Anna-Carin mot världstvåan Zhou från Kina som sedan vann finalen över sin landsmaninna Li. Dessa två är de två främsta kandidaterna till seger tillsammans med Anna-Carin.

Ingela-Lundback-1-200x300.jpg
Ingela Lundbäck, damer klass R5 och lag R4-5 tillsammans med Anna-Carin Ahlquist
46 år, från Luleå.
Spelar för Ortsvikens PK

Ingela gör sitt fjärde Paralympics och har genom åren varit en medaljkandidat på alla större mästerskap. Är kvartsfinalseedad i den klass med färst antal deltagare. Gruppvinnaren direkt till kvartsfinal.

Förbundskapten Daniel Ellermann kommenterar:
–Ingela har bra chanser att nå en kvartsfinal även om hon hamnat i en svår tuff grupp med klassens bästa spelare (Zhang Biang, Kina) som motståndare i första matchen. Egyptiskan (Mahmoud) som hon möter i den andra gruppspelsmatchen är hon favorit mot på förhand. En tuff lottning som både kunde ha varit lättare eller svårare än vad den blev, säger Ellermann.

Vem är bäst?
Zhang Biang Kina är överlägsen etta i världen och väldigt svår att besegra. Övriga spelare kan Ingela besegra medan Zhang blir väldigt svår för alla att besegra.

Linus-Karlsson-200x300.jpg
Linus Karlsson, herrar klass 8, stående lag 8

32 år, från Grästorp
Spelar för Västers BTK

Silvermedaljör i lag (tillsammans med Emil Andersson) Rio 2016. Gör sitt fjärde Paralympics i rad och med sin rutin och kämpavilja en spelare man aldrig kan räkna bort. Tillsammans med Emil Andersson utgör han ett riktigt vasst lag. I singelspelet är Linus seedad att åttondelsfinal.

Förbundskapten Daniel Ellermann kommenterar:
– Möter i gruppen samma kinesiska spelare (Ye) som han besegrade i den avgörande matchen i semifinal på Paralympics i Rio 2016. Så trots att Linus är lägre rankad än Ye vet vi att han har chansen. ”Brassen” (Manara) har Linus besegrat förr och jag tycker att Linus har goda chanser att ta sig till åttondelsfinal, säger Ellermann.

Vem är bäst?
Viktor Didukh från Ukraina är klar världsetta men de två senaste Paralympics så har Zhao Shuai segrat och han är verkligen bäst när det gäller. Höjer ett varningens finger för Peng Weinan som har haft en fin utveckling och är en ung lovande spelare från Kina.

Emil-Andersson-200x300.jpg
Emil Andersson, herrar klass 8 stående lag 8

28 år, från Örebro.
Spelar för Västers BTK

Silvermedaljör i lag (tillsammans med Linus Karlsson) Rio 2016 och har både före och efter det visat att han är en av de som kan utmana om medaljer, så även denna gång. I lagspelet har han och Linus Karlsson spelat väldigt bra tillsammans genom åren och har stora chanser där i även år. Kvartsfinalseedad i singel och lag.

Förbundskapten Daniel Ellermann kommenterar:
– Emil har klara segrar mot thailändaren (Charitsat) tidigare. Emil är kvartseedad och det viktigt att vinna gruppen för en bättre lottning men det kommer inte bli lätt då Emil har dålig statistik (0-3 i matcher) på fransmannen Bouvais. Han passar Emil illa så här måste det till något extra vilket vi såklart hoppas på, säger Ellermann.

Vem är bäst?
Viktor Didukh från Ukraina är klar världsetta men de två senaste Paralympics så har Zhao Shuai segrat och han är verkligen bäst när det gäller. Höjer ett varningens finger för Peng Weinan som har haft en fin utveckling och är en ung lovande spelare från Kina.

Alexander-Ohgren-200x300.jpg
Alexander Öhgren, singel R3

32 år, från Norrköping
Spelar för Västers BTK

Alexander har haft en tuff tid de senaste åren där han först kommit tillbaka från utbrändhet men också sedan senvintern 2020 dragits med en axelskada som han nu dock är kvitt. Med sin fina bollkänsla och höga högstanivå är han trots mindre optimala förutsättningar en spelare som kan överraska och gå långt. Seedad som nummer fem i denna tävling.

Förbundskapten Daniel Ellermann kommenterar:
– Alex har en ganska svår grupp och en tuff utmaning i Glinbanchuen (thailand) som han dock besegrat vid ett tidigare tillfälle. Åttondelsfinal vid avancemang. Har haft många utmaningar de senaste åren men kompenserar med sin ”feeling” och om han spelar bra gå långt och slåss om medalj, säger Ellermann.

Vem är bäst?
Feng Panfeng från Kina som är mer eller mindre oslagbar är klar, har knappt förlorat en match i hela karriären (95%) vunna matcher. Sedan 2012 har han endast förlorat tre matcher, alla mot världstvåan Schmidberger som är lika överlägsen och ”oslagbar” han med.

SPELSCHEMA

ONSDAG 25/8 (svensk tid)
02.40 Alex Öhgren-De Freitas, Brasilien, bord 5, gruppspel R3
03.20 Anna-Carin Ahlquist-Altintas, Turkiet, bord 6, gruppspel R3
04.00 Emil Andersson-Charitsat, Thailan, bord 3, gruppspel S8
11.00 Anna-Carin Ahlquist-Asayut, Thailand, bord 8 gruppspel R3
13.00 Alex Öhgren-Glinbanchuen, Thailand, bord 5, gruppspel R3

INFORMATION
https://olympics.com/tokyo-2020/en/paralympics/

https://paralympics.se/sommar/bordtennis/

Världsranking

MEDIA
På hemmaplan följer ni bordtennisen från Paralympics bland annat via sändningar på SVT och givetvis i SBTF:s egna kanaler. SVT kommer att prioritera att sända de matcher som går dagtid i Sverige och alltså inte nattpassen.
Under nattpassen kommer SVT att filma och intervjua för att sedan komma tillbaka under dagtid i Sverige. Detta gäller alla idrotter och inte bara bordtennis.

Guide: Så ser du Paralympics i SVT | SVT Sport

 

Uppdaterad: 24 AUG 2021 13:58 Skribent: Max Ansbro
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info