Hoppa till sidans innehåll

Sverige till kvartsfinal


Sverige-USA, åttondelsfinal OS
Lagmatchen inleddes på bästa möjliga sätt i och med en dubbelvinst för Sverige med Anton Källberg och Kristian Karlsson i par mot Zhou Xin och Nikhil Kumar.

På OS i lagmatcher så inleder man med dubbelspel där lagens tvåa och trea ställs mot varandra. Den matchen följs upp av att lagens ettor möter varandra följt ytterligare tre singelmatcher.

Dubbelfighten
Den inledande dubbelmatchen dominerades av svenskarna från början till slut och inte minst Kristian Karlsson fick briljera med de så viktiga detaljerna i dubbelspel som hans korta spel är, briljant. Kristians så kallade ”hackserve” räknas som en av världens bästa och den är oerhört svår att attackera på vilket bäddar för Anton Källbergs efterföljande slag. I ”det lilla” ledde Karlsson Sverige till seger med klara siffror och då inte bara i undanläggningar utan även i sitt aggressiva attackspel. Kul att Kristian som inte fått spela under OS fick en så fin start på sitt OS.

Falck-Jha
Mattias Falck fick i sin första match möta Kanak Jha, en spelare han känner väl efter den unge amerikanens många år i Halmstad och på senare tid även spel i tyska Bundesliga.

Falck inledde strålande mot Jha och med bestämt och distinkt spel gick svensken fram till ledning med 1-0 i set. Även om det att hårt inne efter tre missade setbollar. Jha gav svar på tal direkt i det andra setet med mer aggressivt spel och mer långa servar där en kombination av Jhas aggressivitet och lite passivt spel av Falck ledde till en klar ledning för den i 30:e i världen rankade amerikanen. Jha stormade fram till ledning med 3-10 men där tog det tillfälligt stop och först efter fem missade setbollar och en använd timeout kunde Jha kvittera Falcks ledning till 1-1 i set efter 8-11.

Matchbilden i det tredje setet påminde mycket om hur det såg ut i det andra setet. Falck kunde inte riktigt spelmässigt svara upp mot den snabbe amerikanen och missade en hel del forhandslag och var dessutom lite passiv från sin backhand. Trots att svensken inte spelade på topp så blev det väldigt jämnt, tyvärr dock med med amerikanen som vinnare.

Långa och extremt snabba servar från Jha med tätt aggressivt spel skapade enorma problem för Falck som fick se en virvlande amerikan ösa på med både forehand och backhand. I mitten av det tredje setet tvingades svensklägret till att ta timeout i underläge 4-5. Goda råd dyra för Falck som med förbundskapten Persson bytte tankar om hur Falck skulle komma ur amerikanens snabba spel nära bordet. Falck bet ifrån och matchade Jha poäng för poäng fram till 9-9 där han öppnade med sin backhandloop långt ut forehand för en vinnande poäng och setboll 10-9. En setboll amerikanen kunde rädda och strax därefter rädda en till setboll till innan han själv på sin andra matchboll kunde dra in sin forehand för att vinna matchen åt USA.

Kanak Jha gav prov på strålande spel och lyckades med att neutralisera Mattias Falcks spel och vinna matchen.

Källberg-Zhou
Anton Källberg fick i sin första singelmatch möta Zhou Xin som faktiskt spelade en halv säsong för Växjö PK i Pingisligan säsongen 2009/2010. Zhou blandade och gav den säsongen och gjorde många fina matcher där han slog många duktiga spelare.

Anton tog hem det första setet med 11-6 och när svensken i det andra setet tog upp några poängs underläge och skaffade sig själv ledningen med 7-6 tog Team USA timeout. Tunga forehandslag och snabba toppade backhandslag gav svensken poäng efter poäng och snart hade borlängesonen skaffat sig en ledning med 2-0 i set via just ett par snabba backhandslag nära bordet.

I det tredje setet så tog Zhou några poängs ledning och var på väg till setvins vid ledning 6-8 men då plockade Källberg fram sin ”gamla” serve, ni vet skopserven som han nästan helt frångått de senaste säsongerna. Ett klart framgångskoncept för svensken som fick både poäng direkt och bra lägen och kunde genom detta vända på setet till seger med 11-8. Starkt! Ledning för Sverige 2-1.

Karlsson-Jha
Kristians första singelmatch på detta OS och med revansch att kräva från förlusten 2019 mot Jha på World Team Cup.

Första set stod länge och vägde och kunde gått vilken väg som helst men när det drog ihop sig var Karlsson den starkare av de två. Underläge med 8-10 för svensken innan han kunde ta fyra raka poäng och setet till Karlsson och Sverige. Inledningen på det andra setet var inte annat än formidabelt av Karlsson som bjöd på ett par riktigt sneda och hårda forehandslag i inledningen av setet vilket angav tonen för setet som blåste bort Jha med fina 11-5 via en backhand diagonalt stenhårt. En strålande start för Karlsson som tar ledningen med 2-0 i set.

Tredje set fortsatte på inslagen svensk väg och Kanak kunde stundtals bara skaka på huvudet åt några av de ”skal” som Karlsson bjöd på. Vid underläge för Jha med 4-2 så kom amerikanens enda timeout. Avståndet behölls intakt och spelarna följdes åt med två poängs marginal fram till 9-6 där matchens duell kunde vinnas av Karlsson med lite hjälp av en kantträff. 9-6 följdes upp med en fin retur till 10-6 och på den första matchbollen så dunkar Karlsson in bollen utan pardon. En snudd på felfri insats av Karlsson i de två avslutande seten där han demolerar Kanak Jha.

Seger för Sverige innebär att man imorgon 3/8 möter hemmanationen Japan i kvartsfinal med matchstart klockan 03.00 enligt de angivelserna vi har från lottningen vid detta inläggs publicering.

Sverige-USA
1-0 Karlsson/Källberg-Zhou/Kumar3-0 (11-6, 11-5, 11-5)
1-1 Falck-Jha 1-3 (11-9, 8-11, 9-11, 12-14)
2-1 Källberg-Zhou (11-6, 11-8, 11-8)
3-1 Karlsson-Jha (12-10, 11-5, 11-6)

 

Uppdaterad: 02 AUG 2021 05:18 Skribent: Max Ansbro
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info