Hoppa till sidans innehåll

Damsingel, första omgången


Först ut av de svenska spelarna på OS 2020 -som det faktiskt heter, året till trots- var Stina Källberg. Damsingel och första omgången med portugisiskan Jieni Shao på andra sidan bordet. Samma Shao som Stina besegrade nyligen på EM i Warsawa i juni.

Stina själv var förhoppningsfull inför matchen och sa själv så här:
- Jag måste vara nöjd med lottningen eftersom det bara var några veckor sedan jag slog henne på EM. Då var det nog en liten skräll, men jag tror och hoppas att jag kan slå henne ännu en gång.

I gul tröja och blåa shorts äntrade Stina spelhagen på detta hennes första OS med förbundskapten John Wall som matchcoach och support. Samma Wall som värmt upp tillsammans med Stina inför matchen och som även han såg fram mot matchen med tillförsikt:
- En spännande lottning. Stina möter Jieni Shao som hon slog ut på ett mycket starkt sätt på EM i Polen. En tuff första match såklart men så är det med den seedning som Stina har. En bra möjlighet till avancemang tycker jag utifrån hur det såg ut i Warszawa.

Matchen
Stina började matchen bäst. Bestämd med sin tunga forehand och med många aggressiva servar mot den vänsterhänta och stundtals lite orörliga motståndare. Det blev dock snabbt tydligt att Shaos forehand var något att se upp med.

Men med tydlighet och säkerhet jobbade Stina på utan att tappa fokus för en sekund och i stora delar av de inledande seten rönte hennes backhandsida många poäng. Seten rullade på och snart hade Stina en ledning med 2-0 och även setbollar för en 3-0 ledning men där blev det lite stressat i hennes spel men efter mycket om och men så kunde setet vinnas med 12-10.

I ledning med 3-0 i set så började Stina spela med lite mindre marginaler och missa lite mer. Hon började jaga poäng via sitt backhandtryck i försvaret men det var inte vägen till succé. För hög felprocent och många missar gav portugisiskan det fjärde setet med 11-6 och en väg in i matchen.

Shao inledde även det femte setet bäst och kom nu åt bättre med både egen attack och med säkrare försvar. Något av en scenförändring där Stina nu var den jagade och Shao i hälarna på henne som en blodtörstig blodhund. Förlust för Stina med klara 5-11 och en trend som måste brytas. Dock fortsatt ledning med 3-2 i set och goda möjligheter till avancemang om spelet från de inledande seten kunde komma tillbaka.

Den starten Stina behövde i sjätte setet fick hon, 3-0 och då tog portugisiskan timeout, goda råd är dyra på OS oavsett vem man är. Shao tog sig tillbaka med tre raka poäng där med både forehand och backhand ofta skickade ut bollen djupt i Stinas forehandhörn. Jämnt så det förslår.

Matchen stod nu och vägde. Poängen byttes fram och tillbaka men med Stina oftast i ledningen fram till underläge 7-9 och det var något som Stina inte kunde ta igen och via en servemiss från Stina så fick hon se sin 3-0 ledning nu försvinna till 3-3 och ett stundande skiljeset. Hua!

Tyvärr fortsatte trenden nedåt och brantare än vad man hade kunnat tro var möjligt vid 3-0 i set för svenskan. 1-5 underläge och sidbyte då Stina blixtrar till igen med två raka poäng med sin forehand, en poäng via fint kortspel, en tung forehand och helt plötsligt 5-5. Men pendeln slog tillbaka igen och denna gång skulle inte Stina kunna komma tillbaka. Från likaläge 5-5 till förlust med  6-11 och otroligt tung förlust för den 21-åriga svenskan.

Matchresultat
Stina Källberg-Jieni Shao, Portugal 3-4
11-8, 11-9, 12-10, 6-11, 5-11, 8-11, 6-11

***

Linda Bergström- Sutirtha Mukherjee

Även Linda Bergström spelandes i gul tröja coachandes av John Wall som direkt efter Källbergs förlust fick flytta över till stolen bakom Linda.

Linda berättade inför matchen att hon såg fram emot den och trodde att tålamod från hennes håll skulle vara nyckeln.
- Det ska bli en rolig match. Vi har 1-1 i matcher mot varandra och jag tror att det kan bli en lång match och om jag har bra bollvärdering och tålamod har jag bra chans, analyserar Linda sin motståndare.

Matchen
Linda startade klart bäst och sprang ifrån till ledning med 7-1 och det var en ledning hon förvaltade till 11-5. Andra set började sämre och indiskan sig tog tillbaka in i matchen via 11-9.

Ett ställningskrig där båda spelarna försökte sitt bästa på att lura sin motståndare till att missa med stor variation på skruv och placering. Lindas defensiv gav henne många poäng och då inte minst det skär när hon dessutom adderar en hel del sidoskruv från sin egen backhand. Ledning för svenskan 7-3 togs ikapp till 7-7 och poängen gick båda hållen fram till 9-9, nyckelstund. Linda lyckades rädda två setbollar för att sedan ta hem setet på sin första, 13-11 och ledning 2-1 i set för Linda.

Med fortsatt övertygelse och med all säkerhet en god känsla i kroppen kunde Linda ta sig upp i en rejäl ledning av det fjärde setet men indsiskan gav inte tappt och var ikapp vid 9-9 då Linda efter en längre duell kunde skaffa sig setboll 10-9. Den förvaltades direkt via det tidigare nämnda och patenterade sidoskruvsskäret med så mycket underskruv att det nästan borde vara 15-årsgräns att ens få titta på. 3-1 ledning i set för Linda.

Det femte setet gick inte. Gick inte alls. Säkrare spel av indiskan och mindre tålamod från svenskan. Det gick snabbt. Det gick inte bra, det gick till och med uselt. 3-11 och indiskan Mukherjee reducerar Lindas ledning till 3-2.

Sjätte set började bättre, mycket bättre. Linda tog sig upp till ledning med 4-1 då Mukherjee valde at använda sin timeout. Timeouten bar frukt och indiskan tog tillbaka in i matchen och inte bara ikapp utan även förbi svenskan, sex raka poäng till 7-4 ledning för indiskan innan hennes smash satt i nedersta maskan av nätet. Mukherjee skaffade sig tre setbollar där Linda kunde rädda de första två innan hennes forehand inte orkade över nät, 9-11 och utjämnat i matchen 3-3 i set.

Starten av skiljeset var en start man bara önskar sin motståndare. Vid underläge 0-3 tog Linda timeout men den skulle hjälpa föga. Trenden vi såg i de tidigare seten fortsatte och klockan 17.55 lokal tid tog det svenska OS-äventyret slut för våra svenska damspelare. Drygt 2 timmar och 10 minuter tog det bara innan Linda och Stina båda två var utslagna, båda efter stora ledningar. Bittert är bara förnamnet.

Matchresultat
Linda Bergström- Sutirtha Mukherjee 3-4
11-5, 9-11, 13-11, 11-9, 3-11, 9-11, 5-11

Foto: Remy Gros (ITTF)

Uppdaterad: 24 JUL 2021 11:02 Skribent: Max Ansbro
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info