Hoppa till sidans innehåll

Förlust mot Japan i kvartsfinal


Sverige (världsranking inom parantes)
Mattias Falck (9)
Kristian Karlsson (26)
Anton Källberg (50)

Japan
Tomokazu Harimoto (4)
Koki Niwa (17)
Jun Mizutani (18)

En lagmatch Sverige sett fram emot under flera år egentligen. På de senaste Olympiska spelen har Sverige varit nära aoch man har pressat högre rankade nationer men inte riktigt lyckats ta det sista klivet men sen dess och med framgångarna från VM i Halmstad där Sverige tog brons fanns hoppet inför detta OS om att Sverige skulle kunna vara med och slåss om medaljerna på allvar.

Igår kunde vi höra Anton Källberg uttrycka vikten och känslan inför matchen:
"Det är sådana matcher man tränar och lever för så vi ska bara in och njuta och ta för oss"

Sverige tog för sig. Sverige tog för sig rejält men till sist skulle det inte räcka till. Nära men ingen cigarr som man brukar säga fast då på engelska.

Kvartsfinal OS Sverige-Japan
En väldigt jämn start på matchen som inleddes med dubbelmatch mellan Koki Niwa och Tomokazu Harimoto för Japan mot Anton Källberg och Kristian Karlsson för Sverige, Dubbelparen kände på varandra inledningsvis och det första setet kunde gått vilken väg som helst men till sist gick det Japans väg. Setbollen föregicks av en japansk timeout, visar lite på vikten av att vinna det första setet.

Andra set fortsatte på samma sätt och paren bytte setbollar med varandra och oj vad Sverige hade behövt detta set men från 11-10 ledning så förlorade man setet 11-13 och var hastigt men inte så lustigt i underläge med 0-2 i set.

Kristian Karlsson stod för mängder av vinnande slag och var precis så energi vi såg honom igår mot USA, samarbetet med Anton Källberg fungerade perfekt men motståndet var riktigt tufft. Precis som man kan förvänta sig när man möter Japan i en kvartsfinal på OS.

Även det tredje setet blev jämnt och avgörande var som så många gånger förr om inte alltid, serve och retur. Poängställningen byttes mellan paren och i mitten av setet tog Sverige timeout för att samla kraft, energi och lägga upp taktiken. En timeout som bar frukt och setet gick svensk väg efter en strålande avslutning.

Dubbelspel handlar ofta om att minimera misstag och vinna det så kallade ”skitspelet”. För att göra det så måste misstag elimineras och marginaler måste gå ens väg, det gäller egentligen på alla nivåer men på högsta nivå, den allra högsta nivån är det ännu viktigare. Fjärde set blev stenhårt även det men vid två tillfällen hamnar svenskarna i stora underlägen, 1-5 blev 5-5 och det följdes upp av en ny fin svit av poäng för japanerna till ledning 6-10 och trots att Sverige bet tillbaka till 9-10 fick man se matchen gå förlorad efter en bra duell mellan paren, förlust 9-11 och underläge 0-1 i lagmatchen.

Mattias Falck-Jun Mizutani
Falck som aldrig tidigare vunnit eller ens tagit set på Jun Mizutani öppnade strålande. Aggressiv och rapp i fötterna men sin tunga backhand vi lärt oss älska men saknat så hårt under OS. 11-4 och den starten vi och Mattias hade önskat sig.

Mizutani som tidigare under veckan fått ”värma upp” med att vinna OS-guld tillsammans med Mima Ito i mixed dubbel fick även se en het Mattias mot sig i det andra setet, och visst hade svensken marginalerna med sig men inte mer än vad svenskparet hade emot sig i matchen innan. Snabba backhandslag och tunga forehandsmashar från Falck gav japanen ingen tid och svensken kunde dra ifrån till 9-5, tyvärr bet Mizutani tillbaka som den klasspelare han är och vid ledning 9-8 och tre förlorade poäng på raken tog Sverige timeout där Mattias av både Kristian Karlsson och Jörgen Persson fick tips, råd och stöd inför avslutningen på setet. En bra retur och på Mizutanis serve och en tung forehand senare så hade Falck två setbollar och ledning 10-8, på andra försöket  så kunde Falck nypa setet och ta ledningen med 2-0 i set.

Önskestart för Falck i tredje set där Mizutani försökte spela mer aggressivt från start men där Falck tog poängen. 3-0 ledning och en japansk timeout som följd av detta och det skulle visa sig lyckosamt. Direkt efter timeouten tog Mizutani fem raka poäng och det såg ut som att setet skulle slinka Mattias ur näven men han hade mer att ge den gode Mattias som kom tillbaka. Spelarna följdes åt fram till 9-9 där Mattias kunde skaffa sig matchboll. Det blev en duell där Falck hade läge för sin forehand men där Mizutani kunde svara upp och rädda matchbollen och sedan även sno åt sig två poäng till på raken och reducera svenskens ledning till 2-1 i set.

Japanen som steg för steg jobbat sig in i matchen fick också den bästa starten på det fjärde setet med en ledning med 4-1. Men om japanen i det tredje setet kom tillbaka så ville inte Mattias vara sämre. Japanens ledning åts ikapp poäng för poäng och snart var det likaläge vid 6-6. Spelkvaliteten hade i detta läge ökat då spelarna funnit varandra bättre och vi bjöds på en mängd fina dueller och då inte minst Falcks fina avgöranden nära han pressade Mizutani från bordet. Avslutningen på setet och även matchen blev fantastisk. Mattias visar att han har ett järnpsyke när han efter ett med hans mått mätt par mindre lyckande framträdanden på OS nu kom tillbaka i full kraft och tog hem set och match via 11-8 i det fjärde setet. En match svensken ägde från första stund. Kvitterat till 1-1 i lagmatchen.

Anton Källberg-Tomokazu Harimoto
Två spelare som möts vid fem tillfällen tidigare och där Anton vunnit tre av mötena, dock ska man tillägga att några av dessa var ett par år sedan.

Första set inleddes oerhört vasst av svensken som sprang ifrån rejält och skaffade sig en stor ledning efter strålande spel. Harimoto kom dock tillbaka och när ledningen reducerats till bara en enda poäng 9-8 tog svensken timeout. Källberg tog den första poängen men Harimoto vägrade ge sig och räddade bägge setbollarna och vi var nu i likaläge 10-10. Anton var där den aktiva och vassare av de två och setet kunde bärgas, ledning för svensken med 1-0 i set.

I det andra setet så jämnade Harimoto ut spelet genom sin kvickhet och sitt aggressiva returspel men Källberg matchade honom gott och väl. Harimoto tog i underläge 6-7 timeout efter att Anton servat och returnerat bra, något japanerna ville åtgärda såklart. Tyvärr lyckades japanen med detta trots Källbergs tappra försök att hålla sig kvar i setet, 9-11 och kvitterat i matchen.

Harimoto som förmodligen är mest vokal i världseliten gav prov på sina höga toner om och om igen i inledningen av det tredje setet där han dundrade fram till ledning med hela 1-6. En ledning så stor är svår att ta ikapp men svensken trummade på och vid 6-7 var han nästan ikapp. Tyvärr kunde Harimoto rycka ifrån igen till ledning 6-9 och även om Anton slet på så fick han se sin egen backhandretur gå ut och ge japanen setet och ledningen i matchen. 1-2 i set.

För den som följer matchen räcker det med att ha sändningen på i bakgrunden för att ha koll på vem som vinner poängen. Harimot+ startade det fjärde setet som det tredje setet och stack iväg till ledning 1-5 och det hördes. Anton tystade dock Harimoto och hade en fin period fram till ledning 7-5 men som så många gånger tidigare svängde matchen igen och nu fanns ingen återvändo för svensken, inga mer livlinor, ledning med 8-10 för Harimoto och två matchbollar som svensken kunde rädda bara för att snöpligt se matchen gå förlorad efter att japanen varit den mer aktive på de två avslutande poängen till 10-12. Japan tar ledningen i lagmatchen med 1-2.

Mattias Falck-Koki Niwa
Två spelare som möts många gånger förr och med ett visst statistsikt övertag för japenen. Ofta väldigt jämna matcher mellan dessa två spelare och ett par riktigt fina möten genom åren. Set nummer ett blev jämnt precis som väntat och precis som väntat blev det ryckigt spel när Koki Niwa är inblandad. Om Harimoto visar känslor efter varje boll så är Niwa den raka motsatsen, han kan nästan se ointresserad ut stundtals och har ett helt annat angreppssätt att hantera sina känslor under match än Harimoto. Setboll för Falck vid 10-9 förbyttes till förlust 10-12 och underläge 0-1 i set.

Falcks forehand missades lite mer och Koki Niwa jobba på utan förtret fram till en klar setseger med 5-11. Underläge 0-2 i set och Japan bara ett set från seger i lagmatchen.
Inledningen av tredje set fortsatte tyvärr på samma sätt och Niwa gick ifrån igen. 0-3 och Falck tar timeout för att försöka rädda matchen. Tyvärr så kunde den kvicke Niwa styra ut Falck utan problem i det tredje setet. Snabbare, säkrare och genomgående bättre. Falck hade verkligen behövt vinna det första setet men då det gick förlorat fick Niwa luft under vingarna och trygghet i sitt spel medan det för Falck blev tvärtom. På sin tredje matchboll kunde Niwa ta hem matchen via 6-11. Inga yviga segergester för Niwa som ler och höjer näven försiktigt., en tystlåten svenskdödare.

Svensk OS-bordtennis tar därmed slut för denna gång då Sverige förlorar kvartsfinalenmot Japan med 1-3 i matcher.

Matchresultat Sverige-Japan
0-1 Källberg/Karlssson-Harimoto/Niwa 1-3 (8-11, 11-13, 11-8, 9-11)
1-1 Falck-Mizutani  3-1 (11-4, 11-9, 10-12, 11-8)
1-2 Källberg-Harimoto 1-3 (12-10, 9-11, 9-11, 10-12)
1-3 Falck-Niwa 0-3 (10-12, 5-11, 6-11)

Uppdaterad: 03 AUG 2021 05:55 Skribent: Max Ansbro
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info